КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ XII КОНКУРС-НАДПЯВАНЕ „С ПЕСНИТЕ НА ЙОВЧО КАРАИВАНОВ“  В СЕЛИМИНОВО
април 29, 2023 830 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ XII КОНКУРС-НАДПЯВАНЕ „С ПЕСНИТЕ НА ЙОВЧО КАРАИВАНОВ“ В СЕЛИМИНОВО

В сливенското село Селиминово днес се провежда конкурс-надпяване „С песните на Йовчо Караиванов“. Основна цел и идея на конкурса е да стимулира възпроизвеждането на българската народна песен, да съхранява и разпространява песните на един от най-именитите изпълнители на тракийски народни песни – Йовчо Караиванов, който е родом от Селиминово.

Начало на 12-ото издание на конкурса даде кметът Стефан Радев, който бе сред официалните гости на откриването. Той приветства участниците, местните жители и гости на събора, като им пожела здраве, сполука и късмет. Да се представят достойно и все така да се посвещават на българската народна музика.

„Конкурсът-надпяване, посветен на легендарния тракийски народен певец Йовчо Караиванов, отново събра малки и големи от цялата страна, да запеят неговите песни. Убеден съм, че красотата на тракийската музика ще превърне този ден в истински празник за жителите и гости на село Селиминово. Използвам случая да поздравя всички, които обичат, възраждат и съхраняват българския фолклор, предавайки неговата красота и традиции и на младото поколение. Пожелавам на всички участници успех, на журито спорна работа, на всички гости – приятни мигове с красотата на тракийската музика. Бъдете все така вдъхновени!“, заяви от сцената сливенският градоначалник.

Успех и добро представяне на всички пожела и кметът на селото Тодор Тодоров.

Сред присъстващите гости бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.кметът Пепа Чиликова, кметове на населени места и кметски наместници.

В конкурса тази година участват 26 певчески групи и 29 индивидуални изпълнители. Те са от областите Сливен, Ямбол, Бургас и Пловдив. Изпълненията им ще бъдат оценявани от жури в състав: Деян Митев – директор на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, доц. д-р Галя Петрова-Киркова – преподавател в катедра „Музикален фолклор“ при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и д-р Данислав Кехайов – фолклорист и народен певец. За всички изпълнители се предвидени диплом и сувенир за участие, а отличените – с първо, второ и трето място в съответните възрастови категории, ще получат парични награди. Ще бъде присъдена и специална награда на името на Йовчо Караиванов.

Според регламента на конкурса-надпяване право на участие имат индивидуални изпълнители – без ограничения на възраст и пол, както и певчески групи. Изпълненията могат да бъдат със или без съпровод, на един или няколко народни инструменти. Музика на плейбек не е разрешена. Задължително е една от двете песни да бъде от репертоара на Йовчо Караиванов. Предимство ще бъде и облеклото на изпълнителите в традиционна носия.

Йовчо Караиванов израства в семейство на потомствени музиканти. Завършва юридическото си образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, но любовта му към музиката надделява и се превръща в неизменна част от житейския му път. Талантът му не остава незабелязан и през годините му отрежда достойно място сред плеядата големи певци на народната песен.

 

Предишна РЕТРО ПАРАДЪТ СЕ ПРЕВЪРНА В ИСТИНСКИ ПРАЗНИК ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА СЛИВЕН
Следваща ПРИЯТЕЛСКИ ТУРНИР ПО ФУТБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

23-ГОДИШЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА ПАЛЕЖ НА КЪЩА

Криминалисти от участък „Петолъчка“ са задържали 23-годишен мъж за палеж. На 8 април в РУ-Сливен е получен сигнал за горяща къща в село Горно Александрово. Пожарът е унищожил една стая

Новини Сливен

ПАДНАЛИЯТ В ШАХТА НА УЛИЦА „МУР“ Е СЪС СЧУПЕН КРАК

57-годишният мъж, който паднал в шахта в гаража в дома му, е в болница в тежко състояние. След като къщата му изгаря при пожар, той се премества да живее в

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ СПИРАТ АВТОБУСИТЕ СИ В ПОНЕДЕЛНИК

Пътническите превозвачи в Сливен са в стачна готовност. Ако до края на седмицата не бъдат изпълнени исканията на бранша, всички междуградски линии ще бъдат спрени. Това съобщи за 999 Дора