КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ XII КОНКУРС-НАДПЯВАНЕ „С ПЕСНИТЕ НА ЙОВЧО КАРАИВАНОВ“  В СЕЛИМИНОВО
29.04.2023 1164 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ XII КОНКУРС-НАДПЯВАНЕ „С ПЕСНИТЕ НА ЙОВЧО КАРАИВАНОВ“ В СЕЛИМИНОВО

В сливенското село Селиминово днес се провежда конкурс-надпяване „С песните на Йовчо Караиванов“. Основна цел и идея на конкурса е да стимулира възпроизвеждането на българската народна песен, да съхранява и разпространява песните на един от най-именитите изпълнители на тракийски народни песни – Йовчо Караиванов, който е родом от Селиминово.

Начало на 12-ото издание на конкурса даде кметът Стефан Радев, който бе сред официалните гости на откриването. Той приветства участниците, местните жители и гости на събора, като им пожела здраве, сполука и късмет. Да се представят достойно и все така да се посвещават на българската народна музика.

„Конкурсът-надпяване, посветен на легендарния тракийски народен певец Йовчо Караиванов, отново събра малки и големи от цялата страна, да запеят неговите песни. Убеден съм, че красотата на тракийската музика ще превърне този ден в истински празник за жителите и гости на село Селиминово. Използвам случая да поздравя всички, които обичат, възраждат и съхраняват българския фолклор, предавайки неговата красота и традиции и на младото поколение. Пожелавам на всички участници успех, на журито спорна работа, на всички гости – приятни мигове с красотата на тракийската музика. Бъдете все така вдъхновени!“, заяви от сцената сливенският градоначалник.

Успех и добро представяне на всички пожела и кметът на селото Тодор Тодоров.

Сред присъстващите гости бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.кметът Пепа Чиликова, кметове на населени места и кметски наместници.

В конкурса тази година участват 26 певчески групи и 29 индивидуални изпълнители. Те са от областите Сливен, Ямбол, Бургас и Пловдив. Изпълненията им ще бъдат оценявани от жури в състав: Деян Митев – директор на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, доц. д-р Галя Петрова-Киркова – преподавател в катедра „Музикален фолклор“ при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и д-р Данислав Кехайов – фолклорист и народен певец. За всички изпълнители се предвидени диплом и сувенир за участие, а отличените – с първо, второ и трето място в съответните възрастови категории, ще получат парични награди. Ще бъде присъдена и специална награда на името на Йовчо Караиванов.

Според регламента на конкурса-надпяване право на участие имат индивидуални изпълнители – без ограничения на възраст и пол, както и певчески групи. Изпълненията могат да бъдат със или без съпровод, на един или няколко народни инструменти. Музика на плейбек не е разрешена. Задължително е една от двете песни да бъде от репертоара на Йовчо Караиванов. Предимство ще бъде и облеклото на изпълнителите в традиционна носия.

Йовчо Караиванов израства в семейство на потомствени музиканти. Завършва юридическото си образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, но любовта му към музиката надделява и се превръща в неизменна част от житейския му път. Талантът му не остава незабелязан и през годините му отрежда достойно място сред плеядата големи певци на народната песен.

 

Предишна РЕТРО ПАРАДЪТ СЕ ПРЕВЪРНА В ИСТИНСКИ ПРАЗНИК ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА СЛИВЕН
Следваща ПРИЯТЕЛСКИ ТУРНИР ПО ФУТБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АНТОНИЙ АНДОНОВ ОТНОВО Е ЗАМ.-ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН

Антоний Андонов е новият – стар зам.-областен управител на Сливен, научи Sliveninfo. Днес той бе назначен със заповед на служебния премиер Гълъб Донев. Антоний Андонов беше зам.-областен управител на Сливен

Новини Сливен

СВОБОДНИЯТ ПАЗАР НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ПРЕДЛАГА ГОЛЕМИ ВЪЗМОЖНОСТИ

Либерализираният (свободният) пазар на електрическа енергия позволява сключването на сделки по свободно договорени цени между производители, търговци на електрическа енергия и потребители, създава се възможност за наличие на конкуренция, която

Новини Сливен

СПАСИХА ОТ ПОЖАР 4 КЪЩИ КРАЙ СЛИВЕН

Сливенски пожарникари са спасили 4 къщи от пожар в местността „Дъбака“. Сигналът е получен в 19,40 часа. Произшествието е ликвидирано своевременно от един екип на РСПБЗН-Сливен, без да причини преки