КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ОСНОВНАТА ПОЛИТИКА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН Е ОБРАЗОВАНИЕТО

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ОСНОВНАТА ПОЛИТИКА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН Е ОБРАЗОВАНИЕТО

Сливен е домакин на форум, посветен на темата за подкрепа за уязвимите групи и ромите и организиран от Българска телеграфна агенция (БТА). Днешната дискусия в Сливен приветстваха кметът Стефан Радев, който заедно с министъра на труда и социалната политика, областния управител на Сливенска област и евродепутати, в кратко резюме очертаха своите идеи за общоевропейските действия към уязвимите групи и ромите.

„Образованието е свързващо звено между всички политики. Трябва да се възползваме от всяка възможност и да създаваме условия за развитието на всички деца в България, независимо от техния етнос и самоопределяне“, каза кметът.

Той допълни, че образованието е основната политика, заложена в сърцевината на усилията на Общината за интеграция в дългосрочен план.

„Смятам, че на този етап имаме нужда от цялостно преформатиране на политиката за интеграция, от етническа, тя да бъде насочена към конкретни групи хора, територии с конкретен обхват – инфраструктурен и териториален. Там, където можем реално да измерваме дефицитите. По този начин ще използваме значителните ресурси, които отделя държавата за решаване на такива проблеми, ще постигнем забележим и най-важното, измерим напредък в средносрочен план“, заяви кметът на Сливен. Той бе категоричен, че фокусът на Общината ще продължи да бъде образованието, създаване на нови детски градини, възможност на децата от най-ранна детска възраст да научат езика, да се социализират в среда, която по-нататък ще им създаде възможности. Стефан Радев припомни казуса с преобразуването на Основно училище „Черноризец Храбър“ в с. Крушаре. След проведени разговори на сливенския градоначалник с жители на селото и директора на училището, преди две години учебното заведение беше преструктурирано в обединено. Така то дава възможност на децата от Крушаре и околните села да посещават училище и стимул да не отпадат след завършено основно образование. След завършване на десети клас в обединената структура, учениците ще могат да продължат своето обучение в професионално училище със същия профил.

Кметът благодари на основателя на проекта „Музиката вместо улицата“ – световноизвестния цигулар Георги Калайджиев, който също участва в днешния форум. Благодарение на него много млади музиканти от ромската общност в града се обучават успешно. Те изучават солфеж и получават безплатни уроци по различни класически музикални инструменти – цигулка, виола, флейта, пиано и др. Стефан Радев увери, че ще се търси устойчивост на проекта чрез съвместно взаимодействие с Общината.

В днешната среща участва и зам.-кметът Пепа Чиликова, която очерта основните социални дейности на Община Сливен, насочени към подкрепа на уязвимите групи.

Според интернет портала на Съвета на Европа близо 10 млн. наброява ромското население на стария континент. Принципите за равенство и липса на дискриминация са заложени в редица документи – от Общата декларация за правата на човека до Конституцията на Република България.

Днешното събитие е в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, на която БТА партнира с инициативата си „Български гласове за Европа“, с подкрепата на Европейския парламент.

Предишна ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ Е В СЛИВЕН
Следваща СЛИВЕН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 149 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

184 СА СВОБОДНИТЕ МЕСТА ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИ СЛЕД ТРЕТОТО КЛАСИРАНЕ В СЛИВЕНСКИТЕ УЧИЛИЩА

184 са свободните места за първокласници след третото класиране в сливенските училища, сочи анализ на реализирания през електронната система прием на учениците в първи клас за учебната 2020-2021 година на

Новини Сливен

ОЧАКВА СЕ ФОНД ФЛАГ ДА ФИНАНСИРА 50 ПРОЦЕНТА ОТ ПРОЕКТА ЗА ФОТОВОЛТАИЧНА ЦЕНТРАЛА НА ОБЩИНА СЛИВЕН

Възможностите за финансиране на проекта на Община Сливен за изграждане на собствена фотоволтаична централа бяха обсъдени на среща на кмета Стефан Радев с изпълнителния директор на Фонд Флаг Надя Данкинова.

Новини Сливен

БЧК – СЛИВЕН ОРГАНИЗИРА КУРС ЗА ВОДНИ СПАСИТЕЛИ

БЧК – Сливен организира курс за водни спасители на плувен басейн, водни паркове и море от 1 март 2023 г., съобщиха от областната организация. Таксата на курса „Воден спасител на