КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ОБЩИНА СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА С ИНВЕСТИЦИИТЕ В СОЦИАЛНИ УСЛУГИ
август 17, 2020 350 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ОБЩИНА СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА С ИНВЕСТИЦИИТЕ В СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Община Сливен има една от най-развитите мрежи от социални услуги в страната. Това заяви кметът Стефан Радев по време на общественото обсъждане за изпълнението на общинския бюджет за 2019-а в отговор на въпрос от присъстващите. Той посочи, че през 2020 година в Сливен предстои да се започне работа по създаването на четири нови центъра за предоставяне на социални услуги. Два от тях ще са за лица с психични разстройства, един за жени – жертви на домашно насилие и един за настаняване на бездомни лица.

„Само в рамките на 3-4 години създадохме шест нови социални услуги, което показва, че Община Сливен продължава с инвестициите в социални услуги. Бих казал дори, че през следващите години трябва не толкова да откриваме нови, а да обърнем внимание на съществуващите и да се фокусираме върху подобряване на условията в тях. Склонен съм да мислим през следващите години за още един дом за стари хора, защото има търсене на тези услуги“, каза кметът.
Той обясни също, че по време на пика на броя на карантинираните лица заради коронавируса, Общината е реагирала навременно, отговаряйки на нуждите на хората.

„И сега имаме проект, който изпълняваме и който е насочен специално за хората, които са в риск и заради COVID-19. Допълнително с общински средства подкрепихме задоволяване на потребностите на лицата под карантина с хранителни продукти. Управлявахме голямо количество дарена храна, която се съхраняваха в Общинската хранителна банка и програмата „Заедно за теб!““, обясни Радев.

Той допълни, че за справяне с тази криза, ключова роля е изиграл Социалният патронаж.
„Смея да кажа, че отговорихме доста адекватно и навременно на необходимостта, която рязко възникна от обслужването на броя на карантинираните лица на територията на общината в пиковите моменти – над 800 човека, като голяма част от тях не са от класическите потребители на Социалния патронаж. Той свърши много сериозна работа и нямаме намерение да съкращаваме дейността му“, посочи още Стефан Радев.

По думите му Министерството на труда и социалната политика се опитва, когато приключи една програма, веднага да се отваря следваща, за да може да продължи тази дейност и да има устойчивост.

„Продължаваме да развиваме социалните услуги, в това число и Социалния патронаж, като опитваме да използваме всички финансови инструменти, които можем – европейски, държавно-делегирани, така че това да не е за сметка на гражданите“, допълни кметът Радев.

Предишна ЧЕТИРИ НОВИ СЛУЧАЯ НА КОВИД - 19 ЗА СЕДМИЦА В ОБЩИНА СЛИВЕН
Следваща ХВАНАХА КРАДЕЦ НА 10 ЛИТРА РАКИЯ ОТ КЪЩА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН СТАРТИРА АНКЕТА, ЗАПИСВАНЕ ЗА ПРИЕМНИ ДНИ И ПОДАВАНЕ НА СИГНАЛИ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ

Община Сливен стартира анкета за измерване удовлетвореността на гражданите от нивото на административното обслужване. Тя е публикувана в сайта на Общината на адрес – https://mun.sliven.bg/survey Предвидени са шест въпроса, на

Новини Сливен

ВАКСИНИТЕ ЗА НЮКЯСЪЛСКА БОЛЕСТ ПО ПТИЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ БЕЗПЛАТНИ ЗА СТОПАНИТЕ

След решение на Общинската епизоотична комисия днес нейните членове се срещнаха с кметовете на населени места. Повод за това е разпространението на нюкясълска болест по птиците и инфлуенца /птичи грип/.

Новини Сливен

ЕДИН УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ В СЛИВЕН

Родината се явява най-силният спойващ елемент на едно общество. А когато нашето общество е сплотено, то е силно. Когато сме силни  като народ, сме силни като отделни единици. Когато сме