КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ И УЧЕНИЦИ ОТ ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ В СЛИВЕН ПОДНЕСОХА ЦВЕТЯ ПРЕД ПАМЕТНАТА ПЛОЧА НА ДАМЯН ДАМЯНОВ
18.01.2023 480 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ И УЧЕНИЦИ ОТ ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ В СЛИВЕН ПОДНЕСОХА ЦВЕТЯ ПРЕД ПАМЕТНАТА ПЛОЧА НА ДАМЯН ДАМЯНОВ

Осемдесет и осем години от рождението на обичания от поколения българи поет Дамян Дамянов чества днес Профилираната хуманитарна гимназия в Сливен. Училището носи името на големия български лирик, роден в Града под Сините камъни и отбелязва патронния си празник.

На паметната плоча на къщата, където е живял Дамянов от 1935 г. до 1953 г., на пл. „Васил Левски“, директорът на гимназията Дияна Костадинова, ученици, учители и граждани поднесоха цветя на почит. Специални гости бяха кметът Стефан Радев, съпругата на Дамянов – поетесата Надеждата Захариева, зам.кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова и председателят на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания към Общински съвет-Сливен Лидия Димитрова.

Съпругата на покойния поет сподели интересни случки и истории от живота му, впечатления и спомени от родния му Сливен, част от които намират израз в негови творби. Първото му стихотворение е отпечатано през 1949 т. във  в. „Сливенско дело“.

От своя страна кметът Радев отбеляза, че Дамянов завинаги  ще остане знаково име в историята на града и видните сливенски граждани. Той приветства инициативата на гимназията, която всяка година отбелязва рождението на поета с редица събития.

„Бъдете горди, че гимназията ви носи името на големия български поет, който остави богато наследство на нас и идните поколения“, заяви още Стефан Радев. От години Община Сливен, в партньорство с българско издателство,  организира Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“.

Днешната празнична програма на гимназията продължава с рецитаторски конкурс „Магията на Дамяновото слово“ и ще завърши с награждаване на победителите в конкурсите, посветени на 88-ата годишнина от рождението на лирика.

Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ развива многообразна училищна и извънучилищна дейност, в която се включват ученици, учители, родители и граждани. През 2022 г. тя отбеляза 25-годишен юбилей. През настоящата учебна година в нея се обучават 230 ученици в 9 паралелки – 5 профилирани и 4 професионални.

 

Предишна ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА СРЕД ПЪРВИТЕ С ОДОБРЕНИ ПРОЕКТИ ПО ОПЕРАТИВНАТА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014 – 2020 Г.
Следваща РЕМОНТЪТ НА АВАРИЯТА ПРИ ЧЕРВЕНАКОВО Е В ХОД

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РАЗСЛЕДВАТ ИЗМАМА С МЕРЦЕДЕС В СЛИВЕН

На  03 март 22-годишен мъж от град Сливен е подал заявление, че на същия ден е предоставил за ползване на 23-годишния А.Б. собствения си лек автомобил „Мерцедес“. В последствие А.Б.

Новини Сливен

ТРИ БУТИЛКИ ВОДКА ВЗРИВИЛИ КОЛАТА В КВАРТАЛ „ДРУЖБА“

Три бутилки водка изпили трима мъже от Сливен, преди екшъна с взривената кола в кв. „Дружба“. Днес от полицията съобщиха, че е арестуван собственикът на автомобила. Sliveninfo научи, че той

Новини Сливен

ИМЕНИЦИТЕ НА ЙОРДАНОВДЕН

Днес православната църква празнува Богоявление – Йордановден, един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. Мъжете с името Йордан в община