КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ Е ЧАСТ ОТ ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 200-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАКОВСКИ
януари 11, 2021 614 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ Е ЧАСТ ОТ ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 200-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАКОВСКИ

Кметът Стефан Радев участва в първата онлайн пресконференция, посветена на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Той, заедно с кметовете на Котел, София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Панагюрище и Раковски са част от инициативния комитет, който ще организира събитията, посветени на големия български революционер.

„Сливен няма как да остане встрани от едно такова родолюбиво дело. Ние се гордеем с нашата история, за която полагаме непрестанни усилия да предаваме на младите поколения. Нашият герой и виден съгражданин Хаджи Димитър е може би най-ярката връзка на града ни с Раковски. Благодарение на идеологията на Раковски Хаджи Димитър стига от това да излезе с приятели в Балкана да мъсти и да се чувства лично свободен до това да посвети живота си на организирана борба за освобождението на България и да заяви: „Аз съм политически хайдутин“. Горди сме с това, предизвикателство и е чест за нас, че сме част от отбелязване на годишнината от рождението на Раковски. Предстои да включим в тази инициатива културните институти в града, читалищата, училищата. Много е важноза нас в образователната система да предаваме тази наша родова памет и гордост от това, което са направили предците ни“, каза в приветствието си кметът Радев.

Инициатор на учредяването на комитета е Военна академия „Г. С. Раковски“, а негов председател е началникът на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов.

„Общественото обявяване на инициативата е предпоставка за съпричастност на по-голям брой българи към националното отбелязване на юбилея по достоен начин, както и за отдаване на заслуженото признание към паметта и подвига на великия ни сънародник“, посочи Ангелов.

В пресконференцията участие взеха също вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на културата Боил Банов.

„Легиите на Раковски са олицетворение на общобългарската идея. Той е всестранно развита личност, защото има интереси във всякакви области. Дълго време е пример за поколения български революционери. Инициативата за честването е похвална. Надявам се, че тя ще доведе до по-сериозно опознаване на младите към личността на един велик българин“, заяви Каракачанов.

„Няма българин, който да не знае кой е Георги Раковски и при произнасянето на това име да не му трепне нещо в сърцето. Комитетът е съставен от изключителни личности. Поздравявам всички, които са приели да свършат своето благородно дело. Надявам се, че честванията за 200-годишнината от рождението ще бъдат началото на възраждането на личността на Раковски“, каза от своя страна Банов.

Георги Стойков Раковски е роден на 14 април 1821 година в Котел. Смятан е за идеологът на българската национална революция. Целият му живот е подчинен на една идея – освобождението на България. Създава два плана за освобождение на България, които не остават без последствие. През април 1862 година в Белград той учредява ръководен орган – Привременно българско началство, и изготвя статута му. Началството трябва да ръководи делата отнасящи се до подготовката на българите за въстание. След успешни преговори със сръбското правителство Раковски престъпва към създаване на българска войскова част – Първа българска легия. Последният му план за освобождението е  „Привременен закон за народните горски чети за 1867-о лято”. В него той предвижда това да стане отново с всенародно въстание, но вече не трябва да се разчита на чужда помощ, а само на собствените сили. Предвижда се едно върховно началство да създаде четническа армия и по даден сигнал тя да навлезе в българските територии. Историци твърдят, че това е най-завършената обосновка на четническата тактика в националноосвободителното ни движение. Георги Раковски издъхва на 9 октомври 1867 година от туберкулоза.

Предишна ОСИГУРЕНИ СА 54 ФЛАКОНА ЗА ВТОРИЯ ЕТАП НА ВАКСИНАЦИЯТА В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща 11 ДУШИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЗАГУБИХА БИТКАТА С COVID-19 ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАМЕСТНИК – ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ДИМИТРИНКА ПЕТКОВА ПОСЕТИ БИБЛИОТЕКА „ЗОРА“ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА

По повод 11 май, професионален празник на библиотечните специалисти, заместник областният управител на Сливен Димитринка Петкова посети Библиотека „Зора“ .Тя приветства екипа послучай празника , като отбеляза голямата роля и

Новини Сливен

ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ПРЕДОСТАВИ НА ОБЩИНИТЕ БЮЛЕТИНИТЕ И ИЗБОРНИТЕ КНИЖА

Екипът за изборите, назначен в областната администрация под председателството на главния секретар Кирил Аврамов, предостави бюлетините и изборните книжа на четирите общини в областта – Сливен, Нова Загора, Котел и

Новини Сливен

КЕРВАН ОТ КОНЕ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА 28-ИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ

Каракачански керван от номадското минало на етноса ще бъде пресъздаден на традиционния национален събор в местността Карандила. „Керванът ще се състои от коне със самари, водени от възрастни мъже, а