КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ Е ЧАСТ ОТ ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 200-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАКОВСКИ
януари 11, 2021 333 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ Е ЧАСТ ОТ ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 200-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАКОВСКИ

Кметът Стефан Радев участва в първата онлайн пресконференция, посветена на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Той, заедно с кметовете на Котел, София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Панагюрище и Раковски са част от инициативния комитет, който ще организира събитията, посветени на големия български революционер.

„Сливен няма как да остане встрани от едно такова родолюбиво дело. Ние се гордеем с нашата история, за която полагаме непрестанни усилия да предаваме на младите поколения. Нашият герой и виден съгражданин Хаджи Димитър е може би най-ярката връзка на града ни с Раковски. Благодарение на идеологията на Раковски Хаджи Димитър стига от това да излезе с приятели в Балкана да мъсти и да се чувства лично свободен до това да посвети живота си на организирана борба за освобождението на България и да заяви: „Аз съм политически хайдутин“. Горди сме с това, предизвикателство и е чест за нас, че сме част от отбелязване на годишнината от рождението на Раковски. Предстои да включим в тази инициатива културните институти в града, читалищата, училищата. Много е важноза нас в образователната система да предаваме тази наша родова памет и гордост от това, което са направили предците ни“, каза в приветствието си кметът Радев.

Инициатор на учредяването на комитета е Военна академия „Г. С. Раковски“, а негов председател е началникът на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов.

„Общественото обявяване на инициативата е предпоставка за съпричастност на по-голям брой българи към националното отбелязване на юбилея по достоен начин, както и за отдаване на заслуженото признание към паметта и подвига на великия ни сънародник“, посочи Ангелов.

В пресконференцията участие взеха също вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на културата Боил Банов.

„Легиите на Раковски са олицетворение на общобългарската идея. Той е всестранно развита личност, защото има интереси във всякакви области. Дълго време е пример за поколения български революционери. Инициативата за честването е похвална. Надявам се, че тя ще доведе до по-сериозно опознаване на младите към личността на един велик българин“, заяви Каракачанов.

„Няма българин, който да не знае кой е Георги Раковски и при произнасянето на това име да не му трепне нещо в сърцето. Комитетът е съставен от изключителни личности. Поздравявам всички, които са приели да свършат своето благородно дело. Надявам се, че честванията за 200-годишнината от рождението ще бъдат началото на възраждането на личността на Раковски“, каза от своя страна Банов.

Георги Стойков Раковски е роден на 14 април 1821 година в Котел. Смятан е за идеологът на българската национална революция. Целият му живот е подчинен на една идея – освобождението на България. Създава два плана за освобождение на България, които не остават без последствие. През април 1862 година в Белград той учредява ръководен орган – Привременно българско началство, и изготвя статута му. Началството трябва да ръководи делата отнасящи се до подготовката на българите за въстание. След успешни преговори със сръбското правителство Раковски престъпва към създаване на българска войскова част – Първа българска легия. Последният му план за освобождението е  „Привременен закон за народните горски чети за 1867-о лято”. В него той предвижда това да стане отново с всенародно въстание, но вече не трябва да се разчита на чужда помощ, а само на собствените сили. Предвижда се едно върховно началство да създаде четническа армия и по даден сигнал тя да навлезе в българските територии. Историци твърдят, че това е най-завършената обосновка на четническата тактика в националноосвободителното ни движение. Георги Раковски издъхва на 9 октомври 1867 година от туберкулоза.

Предишна ОСИГУРЕНИ СА 54 ФЛАКОНА ЗА ВТОРИЯ ЕТАП НА ВАКСИНАЦИЯТА В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща 11 ДУШИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЗАГУБИХА БИТКАТА С COVID-19 ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЛИЦАИ ВЗРИВИХА САК ПРЕД СЪДЕБНАТА ПАЛАТА В СЛИВЕН /обновена/

Полицаи взривиха изоставен сак пред Съдебната палата в Сливен. Sliveninfo първо информира, че сградата бе отцепена заради чантата. Взривяването мина без инциденти, а съдебните институции продължават да работят. Ето и

Новини Сливен

КАРАНТИНИРАНИТЕ ЛИЦА ПОДАВАТ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ В ПОДВИЖНА КУТИЯ ОТ 24 ДО 31 МАРТ

Община Сливен напомня на гражданите, които са поставени под карантина или изолация, че имат право да гласуват с подвижна избирателна кутия на предстоящия вот на 4 април. За целта те

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЯТА АНТОН ИВАНОВ КАМБУРОВ СЕ ОПИТАЛ ДА СЪЗДАДЕ ГРАД НОВИ СЛИВЕН В РУМЪНИЯ

В края на XVIII век и началото на XIX век в Брашов, Трансилвания, се оформя ядро от български търговци, занаятчии и градинари. По това време градът е важен индустриален център