КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ДАДЕ СТАРТ НА ИГРИТЕ В „ХАЙДУШКА СРЕЩА“
06.05.2023 835 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ДАДЕ СТАРТ НА ИГРИТЕ В „ХАЙДУШКА СРЕЩА“

Кметът Стефан Радев даде старт на Юнашките игри и Рекорда на „Хайдушката пътека“ от станалата традиционна „Хайдушка среща“. Мероприятието се организира от фондация“Стария бряст „, с подкрепата на Община Сливен, която тази година осигурява наградите за победителите.
Кметът поздрави организаторите за упоритостта, с която следват целите си, пазят традициите и заразяват с идеите си младите хора.
„Всички участници в юнашките игри днес и в проведените до сега състезания през годините, пресъздават моменти от миналото, когато силата и мъжеството са спасявали човешки животи. Пожелавам успех и нека най- добрият победи“, каза кметът.

Осмото издание на спортната надпревара включва изкачване на „Хайдушката пътека“ с мях с вино и поставяне на рекорд за най-бързо изкачване. Стартираха 30 участника.

Състезанието е създадено в чест на рождението на сливенския войвода  Хаджи Димитър – 10 май. Започва с изкачване на „Хайдушката пътека“ с мях вино, 43 литра, подвиг на легендарния войвода през 1862 година.
През 2015 г. Фондация „Стария бряст“ постави началото на провеждането на официално състезание с лицензирани съдии.  То се организира всяка година на територията на природен парк „Сините камъни“, където се намират местността Карандила и „Хайдушката пътека“.

И тази година участниците трябва да изкачат разстоянието от началото до края на „Хайдушката пътека“, носейки тежестта без чужда помощ и помощни средства. На Слънчева поляна, Карандила, следват юнашки игри – борба, хвърляне на грамаден камък, хвърляне на нож по мишена и хайдушка трапеза за всички участници.
Събиране, инструктаж и стартът за участниците в изкачването с мях с вино ще бъде даден в 9 ч., в началото на „Хайдушката пътека“. На същото място, малко по-рано, от 8.45 ч., ще бъде даден стартът за желаещите да се включат в поставянето на рекорд за най-бързо изкачване на „Хайдушката пътека“.

Предишна ЧЕСТИТ ДЕН НА ХРАБРОСТТА!
Следваща ЧЕТИРИМА ЗАГИНАХА ПРИ УДАР НА БМВ В КАРУЦА КРАЙ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОЩЕ 20 ДУШИ, ПРИСТИГНАЛИ ОТ ИТАЛИЯ, СА ПОД ДОМАШНА КАРАНТИНА

Още 20 души са под домашна карантина от 11 март в Сливен и областта, съобщиха от областната администрация. По данни на РЗИ – Сливен, всички са пристигнали от Италия. Сред

Новини Сливен

ПРАЗНИКЪТ ТРИФОН ЗАРЕЗАН В ТВЪРДИЦА

Празникът Трифон Зарезан започна на лозето на миналогодишния „Цар на виното” Стоян Василев Стоянов. Тържествен водосвет и ритуално порязване за берекет и хубава реколта през 2019 г. извърши архиерейски наместник

Новини Сливен

ДЕТСКИ ПАНАИР ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СЛИВЕН НА 3 ЮНИ

Третото издание на Детски панаир в Сливен ще се проведе традиционно на 3 юни на площад „Цар Освободител“. То ще включва културно-образователни инициативи, които ще се провеждат в рамките на