КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ВРЪЧИ ПЛАКЕТ НА ОБЩИНАТА ЗА 90-ТА ГОДИШНИНА НА СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР В СЛИВЕН
май 5, 2023 353 Прегледи

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ВРЪЧИ ПЛАКЕТ НА ОБЩИНАТА ЗА 90-ТА ГОДИШНИНА НА СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР В СЛИВЕН

 Плакет на Общината по повод 90-та годишнина от създаването на Симфоничния оркестър в Сливен връчи кметът Стефан Радев на настоящия директор Кремена Оксенкруг. Това стана на 4 май на гала-концерт на оркестъра в зала „Сливен“, с който беше поставено началото на Майските дни на културата „Сливенски огньове“.
  „Историята на оркестъра е дълбоко свързана с културата и духовността на нашия град, символ на висока култура и престиж. В същото време и на възпитаване на естетически вкус, на високи художествени критерии. През тези 90 години от тук са преминали талантливи музиканти, диригенти и изпълнители. Изпълнени са творби на световни класици и български композитори. Поздравявам всички, които са свързали името и живота си с оркестъра. Специални благодарности към настоящия състав. Не мога да скрия радостта и задоволството си като кмет на общината за начина, по който се развива оркестъра сега и пълните зали. За нашите концерти се говори не само в Сливен“, каза кметът в обръщението си към музикантите и гостите на концерта.
Той пожела още по-голям творчески устрем и концерти, достойни  за ценителите на класическата музика.
Кремена Оксенкруг от своя страна благодари на кмета за вниманието и подкрепата за оркестъра, както и на публиката.
 „Някои от вас редовно са на нашите концерти и много се радвам, че сте тук, когато правим музика. Благодаря на Общината, от където с грижат за нас и работят за развитието на културния живот на града „, каза Кремена Оксенкруг. Тя връчи грамота за дългогодишен принос към оркестъра на Маргарита Атанасова, която повече от 40 години работи там.
Галаконцертът започна с изпълнение на „Българска рапсодия“ на Мишо Тодоров – съосновател и вдъхновител на сливенския оркестър. Концертът бе под диригентството на Владимир Кираджиев – професор по оперно дирижиране във Виена. Солисти – лауреатите на Първия международен конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“ – Иля Сквирский, Русия, Кудайберген Абилдин – Казахстан и Анле Гоу, Китай. В програмата бяха включени произведения на Гуно, Росини, Чайковски и др.
Симфоничният оркестър е общински културен институт, който финансови изцяло се издържа от Община Сливен.
Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ЗАПАЛИХА СИМВОЛНИЯ ОГЪН НА МАЙСКИТЕ ДНИ НА КУЛТУРАТА "СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ" 2023

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДЕПУТАТЪТ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ЩЕ ДАРИ 10 000 ЛЕВА НА СЕМЕЙСТВОТО НА Д-Р ИВАНОВА

Народният представител Делян Пеевски ще направи дарение на семейството на д-р Иванова „От името на ръководството на ДПС, лично от името на Делян Пеевски и от мое име изказвам съболезнования

Новини Сливен

ИВОМИРА ГЕОРГИЕВА ОГЛАВИ МЛАДИТЕ В БСП – СЛИВЕН

  Младежкото обединение в БСП – Сливен избра дама за свой лидер. Тя се казва Ивомира Георгиева, научи Sliveninfo. Изборът стана по време на редовната конференция на обединението, което два

Новини Сливен

ЗАТВАРЯТ ВРЕМЕННО ЗА ДВИЖЕНИЕ ПЪТЯ ОТ РАЗКЛОНА ЗА ГАВРАИЛОВО ДО МОСТА НАД РЕКА АСЕНОВСКА ВЪВ ВИЛНА ЗОНА

Във връзка с извършване на ремонт на път II-53 /Елена-Сливен Ямбол/, при км 107+200, временно ще бъде затворен за движение на всички моторни превозни средства пътят в участъка от разклона за с.