КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ВРЪЧИ НАГРАДАТА „СИРАК СКИТНИК“ НА ВЕЛИН ДИНЕВ

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ВРЪЧИ НАГРАДАТА „СИРАК СКИТНИК“ НА ВЕЛИН ДИНЕВ

Носителят на наградата ,,Сирак Скитник” е сливенският художник Велин Динев.
Престижният приз е част от Национална изложба за изобразително изкуство ,,Сливен 2018” и беше връчен след дългогодишно прекъсване от кмета Стефан Радев.
,,Радвам се, че тази година сливенските художници се обединиха около идеята за възобновяване на тази награда. Ние като институция застанахме зад това обединение и осигурихме материално провеждането на това събитие, което е част от празничната програма на Общината”, заяви по време на откриването кметът Стефан Радев.
Велин Динев е художник с творчески успехи в областта на батика и живописта и с множество самостоятелни изяви в продължение на повече от 40 години. През годините участва в множество общи изложби в Букурещ, Берлин, Будапеща, Париж и Лондон, а през последното десетилетие и с редица самостоятелни изложби в Сливен, където живее и твори. Негови творби са притежание на колекционери от Германия, САЩ, Франция, Англия, Австрия, Китай и Русия.
В изложбата участват художници от различни части на България с произведения в областта на живописта, скулптурата, графиката и неконвенционалните форми на изобразително изкуство.
Селектирането на творбите за участие и наградите се определи от деветчленно жури с председател Антон Стайков и членове Деля Чаушева, Цветослав Христов, Любен Костов,, Петър Тепсизов, Маргарита Пенева, Атанас Парушев и Бурхан Капсъзов.
Творбите са подредени в изложбена зала ,,Сирак Скитник” на Художествена галерия ,,Димитър Добрович” – Сливен.
Журито присъди и награди за първо, второ и трето място в категориите – живопис, графика, скулптура и по една награда за неконвенционални форми, за млад автор и за сливенски художник. В категория ,,Графика” първата награда отиде при Христо Георгиев, в категория ,,Живопис” – Благовеста Желязкова. Първа награда за ,,Скулптура” отиде при Йовчо Георгиев, наградата в категория ,,Неконвенционални форми” беше присъдена на Денислав Миевски. Наградата за ,,Млад автор” отиде при Явор Костадинов, а Вълка Парушева взе първа награда за ,,Сливенски автор”.
На откриването присъстваха заместник – кметът Пепа Чиликова, художници, почитатели на изобразителното изкуство и граждани. Цветя бяха поднесени от името на народния представител Десислава Танева.
Призът е учреден през 1996 година и по традиция се връчва на Димитровден – празника на град Сливен. Негови носители са художниците Йордан Парушев, Красимир Карабаджаков, Кунчо Кунчев, Атанас Парушев, Красимир Добрев, Галина Драгнева и др.
Организатори на изложбата са – Община Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Съюз на българските художници – Представителство – Сливен, Дружество на художниците – Сливен, Съюз на българските художници и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ВРЪЩАМЕ ЧАСОВНИЦИТЕ С ЧАС НАЗАД В НЕДЕЛЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

ОБЩИНА СЛИВЕН ВАДИ 30 БОНА ЗА „ПАЯК“ НА СТАРО ОТ БУРГАС

Бургас ще продаде една от старите си репатриращи машини на Община Сливен. Става въпрос за Ивеко с рег.номер А 9407 КМ, който в последните 6-7 години обираше нарушителите по бургаските

Новини Сливен 0 коментара

ПРАВЯТ СКЛАД НА НАТО ЗА САМОЛЕТНО ГОРИВО КРАЙ СЛИВЕН

Огромен нов склад за съхраняване на 10 000 куб м гориво за реактивни двигатели предстои да бъде изграден на територията на поделение от системата на Съвместното командване на силите. Прогнозната цена

Новини Сливен 0 коментара

ПОЗДРАВ ЗА ТРЕТИ МАРТ ОТ КИРЧО ДИМИТРОВ, ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СЛИВЕН

Скъпи съграждани, Поздравявам Ви по случай Националния празник на Република България! 3 март 1878 г. е първата от трите големи дати, заедно с 6 септември 1885 г. и 22 септември

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

18 + 13 =