КМЕТЪТ НА ЯМБОЛ СЕ СРЕЩНА С МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
26.08.2020 1514 Прегледи

КМЕТЪТ НА ЯМБОЛ СЕ СРЕЩНА С МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

В зала 203 на Община Ямбол се проведе работна среща с министъра на околната среда и водите Емил Димитров, на която присъстваха директорът на дирекция „Управление на водите“ Илияна Тодорова, областните управители на област Ямбол и Сливен Димитър Иванов и Чавдар Божурски, заместник-кметът на Община Ямбол Михаил Керемидчиев, както и директорите на местните ВиК дружества. Срещата беше инициирана по настояване на кмета на Община Ямбол Валентин Ревански.

Основна тема беше намаляването на водните запаси на областите Ямбол и Сливен и възможността за тяхното повишаване. Причината за ниските нива на язовирите на територията на страната, особено в Източна и Югоизточна България, е продължителният сух период. Подпочвенте води в област Ямбол и област Сливен са намалели. Ямболска област разчита изцяло на сондажи. Към този момент, въпреки понижението на сондажите, проблеми с водоподаването няма, но е добре да бъдат взети превантивни мерки.

Стопанствата в община Ямбол се захранват от язовирите „Жребчево“ и „Копринка“. По информация на „Напоителни системи“-Сливен количествата вода, които са регистрирани към днешна дата в двата язовира за напояване, са същите, както и през 2017 година.

По настояване на Валентин Ревански към земеделските стопанства в региона ще бъдат подавани допълнителни количества вода и от язовир „Жребчево“, без да бъдат ощетени останалите потребители. „Нашето желание е водните количества, които се изпускат сега в река Тунджа през язовир „Копринка“ и през язовир „Жребчево“, да бъдат нормални и да отговарят на потребностите на двете области. Ние искаме да бъде справедливо разпределено количеството на водата по река Тунджа от язовир „Копринка“, тъй като сега една голяма част изтича към Марица. Там има  ВЕЦ, който трябва да работи според някой, но частният интерес не бива да бъде поставян над обществения.“, категоричен е кметът на Ямбол.

В момента от язовир „Копринка“ се подават по 300-400 литра вода в секунда към язовир „Жребчево“ за осигуряване на необходимия минимален екологичен отток към река Тунджа. Допълнително отпусканите водни количества ще бъдат за оводняването на Тунджа след язовир „Жребчево“ и за сондажите на областите Сливен и Ямбол , за да могат да се подхранят кладенците, от които се черпят води за питейно-битови нужди в много населени места. Подаването на тази вода няма да се отрази на „Копринка“.

За последно през 2014 година валежите в страната бяха около и над нормата. От 15 години от язовир „Копринка“ не е извършвано екологично изпускане на вода. През 2020 година са изпуснати 10 млн.куб.м. при разрешени съгласно разрешително 23 млн. Заради сухите месеци и намалените количества, не са предвидени нови изпускания, освен ако не се наложи.

Вода от река Тунджа, която сега изтича към Марица, трябва да бъде пренасочена, за да се поддържат необходимите нива на река Тунджа и да бъде осигурено нормално водоподаване към потребителите.

Язовир „Жребчево“ е петият по големина у нас, поради тази причина използването на вода от него е подчинено на плана за управление на водите и плана за защита на птиците. Освен това той влиза в обхвата на НАТУРА 2020. Рибарите също могат да са спокойни, защото се поддържат необходимите екологични нива за обитателите на реките и водоемите.

„Трябва да има обща среща между трите области. Би трябвало половината вода от язовир „Копринка“ да отива в язовир „Жребчево“ и той, пълен догоре, да изкара по време на суша 3-4 години. Това обаче години наред не е правено и водата е отклонявана в друга посока – в река Марица. Водата от река Тунджа не е постъпила в Тунджа, а е постъпила в Марица. Енергийно и стопански на някой това може би изглежда като добро решение, но ние сме оставили Ямбол, Сливен, Елхово, част от Нова Загора без оросяване на водното корито, което спешно трябва да бъде направено и да се вземе решение за следващата година. Искам да благодаря на кметовете, на областните управители и на директорите на ВиК, защото те своевременно изпратиха писма, когато видяха, че водните хоризонти намаляха.“, каза министър Димитров.

На 26 август в Стара Загора ще се проведе среща между кметовете на общините Ямбол, Сливен и Стара Загора и областните управители на трите области във връзка с по-добрите условия за водоподаване към различните населени места на тяхната територия.

 

Предишна СТРЕЛБИТЕ НА "БАТМИШ" ПРОДЪЛЖАВАТ И ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ
Следваща СМЪРТТА НА ОТЕЦ РОМИЛ ОТ СЛИВЕН ПОРОДИ ВЪПРОСИ, НА КОИТО НЯМА ОТГОВОР

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

В ЯМБОЛ СТАРТИРА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ПЪТНИ АРТЕРИИ – УЛИЦА „ПРЕСЛАВ“

На 18 юни 2018 г. (понеделник) община Ямбол стартира строително-монтажните дейности за ремонт и реконструкция на ул. „Преслав“. Това е една от основните входно-изходни артерии на града и е сред

Новини Ямбол

31-ГОДИШНА ЖЕНА ОТ ЯМБОЛ СЕ НУЖДАЕ СПЕШНО ОТ КРЪВ

Диана Илчева Желязкова от Ямбол е с много рядка болест и се нуждае спешно от преливане на плазма от кръвна група АВ. 31-годишната жена страда от Синдрома на Москович. Тя се намира

Новини Ямбол

СКУЛПТУРАТА „ОПОЗНАЙ СЕБЕ СИ“ БЕ ОТКРИТА В ЦЕНТЪРА НА ЯМБОЛ

Ямбол го чака велико бъдеще, защото освен площади, фонтанчета и градинки издига скулптори и пластики, с тези думи поетът и издател Иван Гранитски даде началото на официалното откриване на  скулптурата