КМЕТЪТ НА ЯМБОЛ ЗОВЕ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗАВЕДЕНИЯ ДА НЕ ГИ ОТВАРЯТ, А ХОРАТА ДА НЕ ГИ ПОСЕЩАВАТ
май 7, 2020 1020 Прегледи

КМЕТЪТ НА ЯМБОЛ ЗОВЕ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗАВЕДЕНИЯ ДА НЕ ГИ ОТВАРЯТ, А ХОРАТА ДА НЕ ГИ ПОСЕЩАВАТ

Позиция на кмета на Община Ямбол Валентин Ревански във връзка с усложняващата се епидемиологичната обстановка в град Ямбол

Уважаеми съграждани,

Това е моята позиция с усложнената епидемиологична обстановка в град Ямбол. В момента чакаме допълнителни указания от Националния оперативен щаб, държавните институции или от РЗИ Ямбол. Вярвам, че те са отговорни и мислещи хора, които не биха се поколебали да вземат по-строги, дори и крайни мерки за опазване здравето на всички нас, гражданите на Ямбол.

Защото точно те са хората, които имат такива правомощия. Разчитам на техния професионализъм и възможно най-бърза реакция.

Усилията на всеки от нас трябва да бъдат насочени към това, заедно, като общество, да се преборим и преминем през трудните дни на изпитание.

Както знаете, част от противоепидемичните мерки в страната са отменени. Посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на определени условия са разрешени. Въпреки това си позволявам да се обърна към собствениците на такива обекти в град Ямбол, ако могат, да НЕ ги отварят към този момент, а гражданите да се въздържат от тяхното посещаване. Работете тогава, когато пандемията премине!

Не искам да плаша никого от Вас, но съм длъжен да насоча вниманието Ви към това, че установените случаи на заразени с КОВИД-19 не са само в кв. „Райна Княгиня“.

Единични засега случаи на заразени жители  на Ямбол има и в други части на града. Моля гражданите да се отнасят отговорно към ситуацията, да носят предпазни маски, да спазват необходимата физическа дистанция и при възможност да останат у дома, въпреки хубавото време навън.

Заповедта за жителите на кв. „Райна Княгиня“ е ясна и категорична.    Преминаването през контролно-пропускателни пунктове се осъществява единствено в случай на неотложност – полагане на труд, здравословни причини или за връщане на постоянен адрес.

Служба СПООР и Общинска полиция ще следят в широк периметър и за заобикалянето на определените контролно-пропускателни пунктове. До овладяване на ситуацията, ако жители на квартал „Райна Княгиня“ бъдат засечени в други части на града по причини, различни от посочените, служба СПООР ще налага съответните санкции, в рамките на правомощията, с които разполагат. Пълен списък с техните имена ще бъде предоставен на социалните служби с настояване тези лица да бъдат лишени от социални придобивки!

В част от предприятията на територията на град Ямбол работят служители, които живеят на улици, за които са наложени ограничителни мерки. Както аз, така и областният управител на област Ямбол Димитър Иванов, сме разговаряли с ръководителите на съответните фирми и имаме уверението им, че техните работниците  ще останат у дома. Въпреки това има предприятия, които задължават тези служители да бъдат на работните си места. По мое мнение проверката на здравословното състояние на работещите е задължителна преди влизането им на територията на предприятието. Препоръчително е използването на бързи тестове за КОВИД – 19 за запазване здравето на всички останали служители.

Ситуацията в Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Пантелеймон“ също е много тревожна. Персоналът не е достатъчен, затова ще бъда безкрайно благодарен, ако има медици от страната, които биха желали да помогнат на техните колеги в този труден момент.

Гражданите на Ямбол трябва да осъзнаят сериозността на ситуацията. От поведението на всички нас, от общата ни воля зависи излизането от тази криза.

Паниката е излишна, но отговорното поведение е задължително! Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически.

Като кмет и човек Ви моля: пазете себе си и хората около вас!

Междувременно от Областната управа в Ямбол съобщиха, че не се предвижда цялостно затваряне на града.

Информация от Областния медицински съвет:

“Във връзка със зачестили слухове за затваряне и ограничаване влизането и излизането от град Ямбол заявяваме, че към момента НЕ СЕ ПРЕДВИЖДА ограничаване на целия град!
Мерките и поставените КПП-та са единствено за кв. “Райна Княгиня” и 14 прилежащи улици с цел ограничаване разпространението на COVID 19″

 

Предишна СЕЛО СБОРИЩЕ СЕ ВДИГНА НА БУНТ СРЕЩУ 40 КРАВИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ЖЕНА И ДЕТЕ В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ СЛЕД ВЧЕРАШНАТА КАТАСТРОФА НА „ТРАКИЯ“

В тежко състояние остават някои от хората, пострадали при вчерашната катастрофа на АМ „Тракия“ в района на село Воденичане. При инцидента с пътнически бус загинаха двама души, а 7 бяха ранени.

Новини Ямбол

ЯСНИ СА НОСИТЕЛИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ НА ЯМБОЛ

Ясни са вече имената на тазгодишните носители на най-високото отличие в община Ямбол в областта на образованието и науката. Наградата на името на Ради Иванов Колесов се връчва ежегодно по

Новини Ямбол

ОТКРАДНАХА ПАРИ И ДОКУМЕНТИ ОТ ВЪЗРАСТЕН МЪЖ В ЯМБОЛ

За броени часове служители от РУ – Ямбол разкриха кражба на пари. Вчера, около 14:10 ч., от тел. 112 в полицията постъпил сигнал, че на ул. „Хан Крум“ непознат, млад