КМЕТЪТ НА СЛИВЕН

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН

„Ако нещо си струва да се прави, то си струва да се прави добре”.  Този надпис на английски стои в класната стая на днешният сливенски кмет Стефан Радев, когато той е ученик в подготвителен клас на езикова гимназия „Захари Стоянов”. „От тогава се стремя да спазвам думите от черната дъска, които никога няма да забравя. Те се превърнаха в мое символ верую”, казва Стефан Радев.

Този месец той започна последната си година от първия мандат като кмет на община Сливен. И завършва годината на видимите резултати от своето управление. Сливен вече има кръгово кръстовище „Розова градина”, което бе мечта на цели поколения жители на града. „Постигнахме го благодарение помощта на държавата и огромните усилия на общината. Освен видимата част, на кръстовището има и невидима – основният ремонт на ВиК мрежата под моста. Благодарение на него, днес при повреда без вода ще остават много по-малко домове, а не половината град, както беше по-рано. Основният момент обаче е безопасността и ефективността на движението, които бяха постигнати” казва Стефан Радев.

До броени седмици се очаква да бъде реализиран пробива на улица „Раковска”, което ще улесни трафика в града.

Кметът се гордее с успешно реализирания проект за общественият транспорт, благодарение на който Сливен вече има нови, модерни автобуси. „Само през летните месеци пътниците в градският транспорт са се увеличили с 10%, аз очаквам ръстът да продължи. В цял свят модерните градове имат добър градски транспорт, който се използва от хората и ограничава движението на коли, с цел екология. Не е без значение и фактът, че ние успяваме да държим една от най-ниските цени в страната за градове от категорията на Сливен. Скоро ще имаме и модерни спирки и велоалеи”, категоричен е градоначалникът.

Годината завършва и с два изцяло нови парка в града – по поречието на река Асеновска и в квартал „Република”.

Стефан Радев показа, че е реформатор още в началото на своя мандат и с налагането на синята зона в Сливен. Според мнозина той рискува, но в крайна сметка спечели обществото. Година по-късно синята зона е факт, а ефектът от нея – безспорен. Подобри се организацията на паркирането и на движението в централната част на града. „Днес вече гранични улици и квартали до синята зона искат да влязат в нея, защото разбират че така се постига по-добро качество на живот” споделя кметът.

Всъщност първата му сериозна реформа бе в областта където е най-силен – финансите. За по-малко от три години Стефан Радев успя да сведе просрочените задължения на община Сливен от 30 милиона лева на нула. „Финансовото състояние е фундамента на една община. То касае миналото, но е свързано най-вече с бъдещето на нас и децата ни” споделя финансистът.

Под негово ръководство реформа претърпя и озеленяването в града. Общината се раздели с двете частни фирми, на които плащаше за озеленяване 1,1 милиона лева годишно. Днес за двойно по-малко пари сливенските данъкоплатци имат в пъти по-добро озеленяване на градската среда.

Радев реформира и областта на културата в лицето на общинския Ансамбъл за народни песни и танци и Симфоничния оркестър. Той успя да завърши дълго чаканата зала „Сливен”, която днес приютява културните институции, а общината не плаща огромни наеми, както преди. Така, вместо над милион лева годишно сливенските данъкоплатци дават с 1/3 по-малко. А в същото време качеството на културният живот е подобрено.

Следващото предизвикателство на реформатора Радев е ефективността на общинската администрация. „Считам, че със специалистите,  които имаме ефективността може да се повиши значително, а от там и по-доброто обслужване на Негово Величество сливенския данъкоплатец” категоричен е кметът.

Който не крие, че от  почти преди две години е настъпила голяма промяна в него самия. „Раждането на сина ми Никола ме накара да разбера, че вече не аз съм най-важният. За това и моите мечти са свързани с него – да го видя щастлив, с добро образование и осъществил мечтите си. Да се гордее с града, в който е роден” казва кметът. След раждането на Никола, той и дамата на живота му – Борислава, все по-често са край люлки и паркове. С идването на зимата наближава и сезона за любимото ядене на сливенския кмет – сърмите. „Обичам ги с нарязано месо”, с усмивка на уста признава градоначалникът. Който е завършил две висши образования – икономика във Варна и счетоводство и контрол в София, но мечтае за трето. „Наскоро разбрах, че д-р Иван Селимински е завършил медицина на над 40 години, може пък един ден и аз да намеря време и да се дипломирам като юрист. Преди години, карах един семестър право, но многото работа ме накара да прекъсна, а постоянно чета и се образовам в тази област. Считам, че човек трябва да се образова, докато може” споделя Стефан Радев.

Не крие, че най-приятна му е компанията на съучениците от езиковата гимназия. „На нашия бал, който беше в ресторант „Гера”, класният ни г-н Ненчев каза, че ще срещаме много хора, но истинското приятелство ще остане тук, сред съучениците от езиковата гимназия. Оказа се прав”, отчита днес кметът на Сливен. Който, между другото, продължава да кара личния си автомобил и чинно си плаща за паркиране в синята зона.

 

Георги Мангинов

 

Предишна 1 КГ. МАРИХУАНА ОСТАВЯ В АРЕСТА БАЩА И СИН ОТ СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

6 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ТРИМА УБИТИ НА МАГИСТРАЛАТА

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен, съдът наложи наказание от 6 г. „лишаване от свобода“ спрямо Радослав С. Той е обвинен за това, че на 12.04.2018 г.

Новини Сливен

ОТ АПРИЛ ЗАПОЧВА КЛАСИРАНЕТО НА ДЕЦАТА В ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА В ДЕТСКИ ГРАДИНИ

От април 2021 година ще започне приемът на децата, родени през 2018 година, които през новата учебна година ще постъпят в първа възрастова група в детските градини. Съгласно утвърдения график

Новини Сливен

ПОЛИЦАЙ ОТ НОВА ЗАГОРА С МЕДАЛИ ОТ РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО КАРАТЕ ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА МВР

Георги Кайраков, полицай в РУ-Нова Загора, спечели два сребърни медала в републиканското първенство по карата за служители на МВР, състояло се миналата седмица  в град Варна. Той се класира втори

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

13 + sixteen =