КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ПРЕД SLIVENINFO: В ГОДИНА НА КРИЗА ОБЩИНАТА ИЗГРАЖДА ЧЕТИРИ НОВИ СОЦИАЛНИ ЦЕНТЪРА
09.12.2021 2609 Прегледи

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ПРЕД SLIVENINFO: В ГОДИНА НА КРИЗА ОБЩИНАТА ИЗГРАЖДА ЧЕТИРИ НОВИ СОЦИАЛНИ ЦЕНТЪРА

Икономистът Стефан Радев е кмет на Община Сливен от шест години. По – голямата част от втория му мандат преминава под знака на здравна и икономическа кризи. За предизвикателствата пред общината и надеждите на сливналии за следващата година кметът говори пред Sliveninfo.

 

Въпрос: Г-н кмете, изпращаме втора поред година под знака на коронавируса. Успя ли Община Сливен да изпълни основните си задължения към своите жители в тази година на здравна, икономическа и политическа криза?

Отговор: Целта ни е била нашите съграждани да не усетят затрудненията, които имаме като община, да не се предадат на никоя от услугите или от дейностите, които извършваме. Мисля, че до голяма степен степен се справихме с тази задача.

 

Въпрос:         Колко души загуби Община Сливен в резултат на пандемията и как Вие като кмет приемате загубата на толкова човешки животи?

Отговор: До края на миналата седмица – 5 декември, 714 са жертвите, които сме дали като община в това невиждано изпитание. Зад всеки починал в тази пандемия стоят човешки съдби, стоят семейни трагедии. Няма как да гледаме леко на това сериозно изпитание, за всяко семейство в нашия град, нашата държава,  за целия свят.

 

     Въпрос:  Кризата има своя икономически и социален аспект. Как се отразяват драстично по-високите цени на тока на бюджета на Общината? Какво е решeнието за изход от тази ситуация? 

Отговор: Факт е, че  през последните няколко месеца сме свидетели на сериозни ръстове на цените на ел. енергията, енергоносителите, на строителните материали, а от там и на всички стоки и услуги в една или друга степен. Най-сериозното изпитание за нас е драстичното увеличение на цената на ел. енергията. Това, изразено в цифри за Община Сливен означава, от 1 млн. лв. годишна сметка за ток, основно за уличното осветление, да нарасне между 3 и 4 млн. лв. през следващата година. От последните месеци вече плащаме тези високи сметки, определено е шокиращо за нас увеличението. Досега не сме позволили това увеличение да се усети в някоя от дейностите на Общината. Лично за мен, дългосрочното решение, е да търсим вариант Община Сливен да изгради мощности за производство на ел. енергия – енергията, която консумираме в годишен план, да успяваме да я произвеждаме и на практика, да сме независими от колебанията в цените. Разбира се, това е свързано със сериозни инвестиции, но смятам, че трябва да мислим в тази посока, за да осигурим устойчивост на Община Сливен.

 

Въпрос:     Успявате ли да поддържате всички социални услуги към хората от третата възраст и тези в затруднено положение? 

Отговор: Община Сливен разполага с една от най-разгърнатите системи от социални услуги в цялата страна. Продължаваме да надграждаме и  услугите от резидентен тип. В момента тече изграждането на четири социални центъра – два за хора с умствена изостаналост, един Кризисен център и Център за настаняване на бездомни лица. Това са услуги, които до момента Общината не е предоставяла. Паралелно с това започнахме работа и по новия Закон за социалните услуги. Осигуряваме лична помощ и асистентска подкрепа на стотици наши съграждани, така че в сферата на социалните услуги Община Сливен продължава да бъде една от водещите в страната.

 

  Въпрос:  Община Сливен е активна в обновяването на междублоковите пространства в три от най-големите квартали – „Сини камъни”, „Дружба” и „Българка”. Кога се очаква да завършат тези проекти? 

Отговор: Дейностите и по трите проекта се очаква да приключат през пролетта на следващата година. Проектите за най-големите жилищни квартали на Сливен са важни за града ни. В някои от зоните, на практика, са очаквали инвестицията в междублоковите пространства от построяването на самите квартали. Тези проекти са и създаване на модел за инвестиране в големи пространства и като задаване на посоката за тяхното развитие.

 

Въпрос:  Ще бъде ли изцяло асфалтиран бул. „Стефан Стамболов” до края на годината?

Отговор: Първоначалната ни идея беше до края на годината да бъде асфалтиран участъкът до бул. „Георги Данчев“. Тъй като изпълнителят се справи сравнително бързо, а и времето беше подходящо, продължихме преасфалтирането и след бул. „Георги Данчев“. Съмнявам се, че ще стигне времето до края на годината да се асфалтира целият бул. „Стефан Стамболов“. Дейностите по него ще продължат напролет до цялостното му преасфалтиране.

 

Въпрос:   На първата си пресконференция, след като бяхте избран за втори път за кмет, Вие обещахте да има кръгово кръстовище между булевардите „Стефан Стамболов” и „Панайот Хитов”. Кога ще се случи това? 

Отговор: Планираме това да се случи през 2022 г. На този етап вече можем да кажем, че през същата година се планира да бъде изградено още едно кръгово кръстовище – на „Самуиловско шосе“ с бул. „Банско шосе“. Предстои да възложим проектиране и на кръгово съкровище на булевардите  „Илинденско въстание“ и „Бургаско шосе“ – пред сградата на Инженерно-педагогически факултет и колеж към Технически университет-София в Сливен. Проектът за кръговото кръстовище между булевардите „Стефан Стамболов” и „Панайот Хитов” е готов. Именно заради него преасфалтирането на бул. „Стефан Стамболов“ не започна от самото кръстовище, а малко по-надолу.

 

Въпрос:     Сливен чака първите си електрически автобуси, но процедурата се удължи. Кога в обозримо бъдеще тези автобуси ще станат част от парка на общинската фирма „Пътнически превози” ?

Отговор: След пресяване на участниците, остана само един в резултат, на което възложителят реши да прекрати процедурата. Надявам се през 2022 г. да се финализира тази процедура. Всички знаем, че има сериозна криза и забавяне в доставките на изпълнителите по отношение и на автомобили, и на автобуси и др. Надявам се през следващата година да се възстанови регулярността на доставките.

 

Въпрос:  Всички ключови места в Сливен вече са под видеонаблюдение, изградено от общината. Кога това ще се случи и в селата? 

Отговор:В голяма част от селата то вече е факт. Останали са много малко населени места, които да нямат видеонаблюдение, поне на основните входни и изходни точки.

 

Въпрос:  Г-н Радев, има ли инвеститорски интерес към нашия град? По-специално ме интересува дали някой иска да инвестира на летището и района на бившите казарми на изток от паметника „Орлето”. 

Отговор: Към момента сериозният инвеститорски интерес, който има, е за изграждане на фотоволтаични централи, включително и в района на летището. Там ние продължаваме нашите проекти, които по-рано анонсирахме – изграждане на индустриален парк. В момента сме на етап на изработване на задание за проектиране на комуникациите от първия етап от този парк. Намеренията ни са да излезем на индустриалния пазар с продукт, който трудно може да се намери – напълно завършени и с необходимите комуникации терени за инвестиране. Убеден съм, че районът Сливен-Ямбол ще е следващата гореща точка за инвеститорите в България

 

Въпрос:  Лично Вие с какво ще запомните отиващата си 2021 г.? А какви са очакванията Ви за предстоящата 2022 г.? 

Отговор: Отиващата си 2021 г. ще остане в паметта ми и с продължаващата пандемия, и с това, че се наложи три пъти да ходим до урните за гласуване. Надявам се, че сме оставили зад гърба си този турбулентен период и ни очаква една година, която ще е много по-здрава и много по-съзидателна за всички по отношение на професионалната изява.

 

Въпрос:  Вашето празнично пожелание към читателите на Sliveninfo и жителите на Община Сливен. 

Отговор: На първо място, здраве, много лично и семейно щастие и много сбъднати мечти, които да породят нови такива и много по-големи!

 

Георги Мангинов

Предишна ШОФЬОРКА, КОЯТО ИМА КНИЖКА ОТ 10 ДНИ, ОБЪРНА АВТОМОБИЛ
Следваща ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА В ОБЩИНА СЛИВЕН Е 263 НА 100 000 ДУШИ, В ОСТАНАЛИТЕ ОБЩИНИ ОСТАВА ПОД 250 ДУШИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В СЛИВЕН ЩЕ МОЖЕ ДА ИЗПРОБВАТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛИ

В Сливен ще може да изпробвате изцяло електрически автомобили. Test-drive на електрически коли ще се състои от 05.07. до 15.07.2019 г. пред офиса на ЗД”Евроинс” АД /паркинга на Старото зъболечение/

Новини Сливен

453 ДУШИ СА ВАКСИНИРАНИ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

  От 30 април до 4 май в област Сливен са ваксинирани 453-ма души, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Повечето от тях са получили първа доза в зелените коридори, които бяха

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ФИРМА „ЙОТОВИ“

С настъпването на един от най-прекрасните християнски празници собствениците на фирма „Йотови“ поздравяват своите клиенти, контрагенти и служители с настъпващите Коледни и Новогодишни празници! Нека има преди всичко здраве за