КМЕТЪТ НА СЛИВЕН: ВЪЗПИТАНИЕ И ОБРАЗОВАНИЕ ЩЕ ПОМОГНАТ СРЕЩУ ЦИНИЧНИТЕ ПОСЛАНИЯ ПО СТЕНИТЕ

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН: ВЪЗПИТАНИЕ И ОБРАЗОВАНИЕ ЩЕ ПОМОГНАТ СРЕЩУ ЦИНИЧНИТЕ ПОСЛАНИЯ ПО СТЕНИТЕ

 Община Сливен и кметът на града Стефан Радев се присъединиха към кампанията на Клуб Z „ИZчистване“. Инициативата ни е за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. А целта – да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни.

Ето и как г-н СТЕФАН РАДЕВ отговори на въпросите си за общата кауза:

Г-н Радев, вандализъм, форма на бунт и желание за изява, вид съвременно изкуство – какво за вас са графитите и къде са границите? Кои от видовете рисунки преобладават във вашия град?

От всичко това има по малко в графитите не само в нашата община. Със сигурност обаче трябва да се отнасяме отговорно към публичната среда. Става дума и за авторите на графити, и за нас като община, която се грижи за това градът да изглежда приятно и уютно.

Кампанията „ИZчистване“ цели да почистим грозните и обидни надписи, да се насърчи творчеството, за да имаме по-красива и уютна градска среда. Как общината се справя с хулиганите, кои са най-честите платна за рисуване? Имате ли политика за опазване на паметници и публични сгради от драсканици?

Като цяло достъпните големи стени са най-честият обект на такива посегателства. Полагаме усилия в това отношение. Не оставяме обидни надписи да стоят по стените или поне се опитваме да го правим там, където са обществени сгради или пространства. Хубаво е да можем да предоставяме такива зони на хората, желаещи да се изявяват чрез подобно изкуство, и го правим. Има много успешни примери в тази посока.

Какъв ресурс на общината гълта почистването на фасадите?

Със сигурност не е малък, въпреки че не говорим за някакви сериозни средства. По-скоро времето и енергията, която отнема на общинските служители за други дейности, е загубата за града.

Залавянето на нарушителите със спрей е трудна работа по данни на полицията. Какъв е опитът в Сливен?

Това, което ние правим, е все повече да изграждаме и надграждаме системата за видеонаблюдение и се надяваме в един момент, въпреки че тя и сега ни помага много, да установяваме нарушители и вандализъм. Надявам се да я разширим достатъчно, за да можем най-ефективно да покриваме целия град.

Понякога се появяват нерегламентирани, но красиви графити. Каква според вас трябва да е съдбата им и от какво зависи тя?

Ако нещо е красиво и хората го харесват, със сигурност е по-добре да остане. Колко време ще остане и ще се запази, защото се появяват и други „творци“, които го надграждат и спира да бъде толкова привлекателно, колкото е било в началния момент, но със сигурност и след това може да се намери красивото и приятното за окото.

Графити има навсякъде по света. Хулигани също. Има обаче и градове, които се гордеят със своите графити, някои рисунки стават световно известни. Може ли и трябва ли да се насърчават уличните артисти за сметка на обикновените вандали, които драскат, и как властите могат да участват в това?

Ние имаме доста такива проекти. Имахме случай, при който поканихме ученици от Националната художествена гимназия, която се намира в Сливен, да се включат целенасочено да разкрасяват една стена. В едно от училищата на града беше реализиран истински професионален проект с пано, покриващо една от големите стени на сградата.

Ако първата стъпка е да почисти, каква трябва да е втората, за да може грозотиите, обидите и радикалните политически послания по стените да намаляват?

Да почистиш е сравнително лесно. За да намаляват радикалните или цинични послания и надписи по стените, действията не са толкова към превенция и опазване на стените, колкото към възпитание и повишаване на културата на хората. Образованието е това, което в най-дългосрочен план би помогнало за постигането на тази цел.

А вие лично имате ли си любим графит? Случвало ли се е картинка от улицата да ви накара да се усмихнете?

Това, което направихме в квартал „Клуцохор“ в Сливен заедно с ученици от художествената гимназия, е нещо, което много беше приятно. Те преобразиха стара чешма в квартала, която се намира до новооткрита спортна площадка. Проектът на учениците беше озаглавен „СливенЪ“  и имаше патриотична насоченост. Те изобразиха обекти и личности, символи на нашия град. Направиха едно съчетание между историческа тематика и улично изкуство. Определено беше много свежо и още повече че беше направено от младите художници на нашата гимназия.

 

clubz.bg

 

Предишна ЗАДИГНАХА ПАРИ И ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ ОТ АВТОМОБИЛ В СЕЛО МЕДВЕН
Следваща НАПУСНА НИ ЛЕО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАТВАРЯТ ДВИЖЕНИЕТО ПО ЧАСТ ОТ БУЛЕВАРД „ХАДЖИ ДИМИТЪР”

Движението по част от булевард „Хаджи Димитър“ ще бъде затворено от утре, 16 юни. Причината е изследване на състоянието на намиращите се там подземни комуникации, свързано с предстоящата реконструкцията на

Новини Сливен

НЕЗАБРАВИМИ ОБРАЗИ НА СТАРИТЕ СЛИВЕНЦИ – В НОВИТЕ ИЗДАНИЯ НА „МАТИ БОЛГАРИЯ“

Излязоха от печат том 2 и 3 от документалната поредица на сдружение „Мати Болгария“ – „Сливенци. Старите родове“. Новите издания носят подзаглавието „Профили“. Те предлагат над 200 словесни портрета на

Новини Сливен

ПРОКУРАТУРАТА ПЛАЩА 100 000 ЛЕВА НА ОПРАВДАНИТЕ ЗА КРАДЕНИТЕ ТАНКОВЕ „МАЙБАХ“

Прокуратурата е осъдена да плати общо 100 000 лева обезщетения на двама от оправданите по делото за кражба на танкове „Майбах“. Проверка на „Лекс“ показа, че след като процесът за танковете приключи