КМЕТЪТ НА КОТЕЛ КОСТА КАРАНАШЕВ ПРЕД SLIVENINFO : ОЧАКВАМЕ 20 000 ГОСТИ НА ФЕСТИВАЛА НА КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ
юли 6, 2022 3278 Прегледи

КМЕТЪТ НА КОТЕЛ КОСТА КАРАНАШЕВ ПРЕД SLIVENINFO : ОЧАКВАМЕ 20 000 ГОСТИ НА ФЕСТИВАЛА НА КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ

Коста Каранашев е втори мандат кмет на Котел. През месец юли Общината организира общо четири събития с национален и международен характер. Първото завърши само преди ден, когато излезе класирането от Международния шахматен турнир, който събра елита на този спорт в България. Идната седмица в Жеравна се открива изложба с творби с най-изявените български художници. Следва международно състезание с мотори до село Кипилово. Кулминацията е в края на месеца, когато в Котел ще посрещне хиляди гости за поредното издание на „Фестивала на етносите, багрите и котленския килим”. Основен организатор и двигател и на четирите мащабни събития е кметът Коста Каранашев. Това е причината да го потърсим и разговаряме с него.

Въпрос: Юли е месецът на Фестивала в Котел. Започнахте с шах турнира,  доволен ли сте от неговото провеждане?

Отговор: Шах турнирът се превърна в един от силните за България. Продължи пет дена, присъстваха около 150 състезатели от седем държави. Всички бяха доволни, най-много децата, естествено. Имаше много силни в тяхната група – няколко шампионки на Грузия, на България, до 13 – 16 години.

Въпрос: Предстои изложба с творби на големи български художници, кога ще бъде я и кой я организира?

Отговор: Изложбата ще бъде на 16 юли в картинната галерия „Христо Тодоров“ в Жеравна. Тя е организирана от община Котел и господин Руси Куртлаков, известен меценат и художник. Ще присъства цветът на художниците в България, голяма част от преподавателите в Художествената академия, много представители на живописта, графиката, скулптурата.

Идеята е да следваме традициите за развитието на културния живот, които сме  си поставили като цел в община Котел. Така ще направим и своеобразен културен мост между двата фестивала – на етносите и килимите в Котел и на народната носия в Жеравна. Тази изложба ще бъде точно това преливане.

Очакваме стотина гости на откриването и използвам повода да поканя всички, които искат да видят творбите на българските майстори.

Въпрос: И най-голямото събитие през юли, може би и през годината – Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим.

Отговор: Фестивалът включва традиционно четирите етнически села, палитрата от котленски килими, като през тази година ще гостуват и гръцки килими.  Експозицията ще бъде, както винаги, между дърветата, на този зелен фон ще греят естествените багри на котленските килими. Ще има демонстрацията на багрене, на тъкане.

Гръцките килими са от частна колекция, осигурени през гръцкото посолство. По мои наблюдения, доста от мотивите, цветовата гама преливат и са сходни с българските. Това е нормално, защото през годините ние живеем като една общност. На Балканите мотивите са много близки.

През годините на Фестивала сме имали килими от Унгария, от Перу, които са по странни и различни.

Въпрос: Колко души очаквате през тази година?

Отговор: По принцип, в Котел има доста туристи. Надявам се, че ще покрием стандартите на фестивала, които са между 15 и 20 хиляди души за трите дни.

Въпрос: Ще има ли гости от Чипровци?

Отговор: Вероятно ще поканим кмета и екипа и се надявам, че ще дойдат.

В преговори сме с диетолога д-р Емилова, като имаме амбиция да създадем един здравен кът или едно село на здравето. Засега нямаме изградена визия как ще изглежда на сто процента, но работим и ако всичко бъде наред, ще покажем на нашите гости и една лекция за здравословното хранене и начин на живот от самата д-р Емилова.

Ще има още възстановка на клуб „Традиция“ – Сливен, които ще пресъздадат сцена от обирането на хазната от Алтанлъ Стоян. Ще бъде направено много автентично, с доста участници.Ще бъде показана за първи път на фестивала и е изненада за посетителите.

Изработена е кукла, която ще бъде символична за фестивала. Тя е свързана с Арахне и старогръцкия мит за красивата жена, която  богинята Атина превръща в паяк.

Ще имаме кукерско шествие, като през миналата година се получи много добре.

Приготвяме също една вишновка с вишни от Котел, която искаме да стане също част от Фестивала. Искаме да сервираме тази ободряваща напитка в шоколадова чаша, която после да се изяжда. Ще има също домашен сок от бъз.

Работим също в насока да забавляваме децата, като освен занимания с аниматори, ще получават знания за историята на Котел и на България.

Това са три много приятни дни в Котел, всичко е зелено, вечер температурата е 20 градуса и се превръща в едно много приятно преживяване.

Въпрос: Предстои мотосъбор в село Кипилово в седмицата преди Фестивала на етносите?

Отговор: Този мотосъбор е малко по-различен от общоприетото понятие за рокерски събор. В Кипилово е единственият рокерски събор, в който присъстват много деца, жени, хора, които не са рокери. Така, че той се превръща в един своеобразен рокерски фестивал.

Всяка година рокерите правят патриотично шествие с поставяне на венци и цветя пред паметника на Раковски. Внушително е появяването на близо 150 мотора в града, за да се отдаде почит на патрона на Котел.

 

Георги Мангинов

Предишна РЗИ-СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ С ПРЕПОРЪКИ ЗА ИДВАЩАТА КОВИД ВЪЛНА
Следваща ПЛАНИРАНИ СПИРАНИЯ НА ВОДОПОДАВАНЕТО В СЛИВЕН НА 7 ЮЛИ 2022 ГОДИНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ХАТИДЖЕ МЕХМЕДОВА ГЕОРГИЕВА, ВОДАЧ НА ЛИСТАТА НА ДПС В СЛИВЕН: ЧИСТОТА – ОТ ПРИРОДАТА ДО УПРАВЛЕНИЕТО

РЕСТАРТЪТ НА СЛИВЕН ИЗИСКВА СЪТРУДНИЧЕСТВО, КАЗВА ХАТИДЖЕ ГЕОРГИЕВА, ВОДАЧ НА ЛИСТАТА НА ДПС В РАЙОНА – Г-жо Георгиева, малцина знаят, че сте член на ДПС повече от 20 години. Кои

Новини Сливен

ЗА ТРИ ДНИ – 44 АКТА ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В СЛИВЕН

Продължават сигналите за струпвания  на млади хора по групи в различни райони на града, информира инж. Снежана Кънева – секретар и говорител на Общинския кризисен щаб по време на редовното заседание

Новини Сливен

МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА БОИЛ БАНОВ ЩЕ БЪДЕ НА ПОСЕЩЕНИЕ В СЛИВЕН И КОТЕЛ НА 23 МАЙ

Министърът на културата Боил Банов ще посети Сливен на 23 май, четвъртък. Визитата му започва в 16.30 часа, когато кметът Стефан Радев ще го посрещне в сградата на Общината. В 17.00