КМЕТЪТ НА КЕРМЕН ОБЛЕЧЕ УНИФОРМА ОТ ОДРИНСКАТА ЕПОПЕЯ
март 13, 2023 439 Прегледи

КМЕТЪТ НА КЕРМЕН ОБЛЕЧЕ УНИФОРМА ОТ ОДРИНСКАТА ЕПОПЕЯ

Кермен отбеляза днес 110 години от превземането на Одрин на 13 март 1913 г. Участие в тази велика битка са взели и жители на Кермен, каза кметът на града Живко Жечев.

„На 13 март (26-ти по нов стил) 1913 г. по време на кървавата Балканска война българите извършват един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генерал Георги Вазов непристъпната турска крепост Одрин е превзета. Решителната победа на българската армия при Одрин довежда до края на Балканската война. От нашия град загиналите са 25 души. Петима от тях са били част от Единадесети пехотен сливенски полк, а 20 от Двадесет и девети пехотен ямболски полк, който е сред първите, влезли в Одрин“, разказа Живко Жечев.

Заупокойна молитва в памет на всички загинали отслужи отец Стилиян от храм „Св. Петка“.
В знак на почит бяха поднесени цветя пред паметника на загиналите през войните керменлийци. В церемонията се включи кметът Живко Жечев, наследници на загиналите, жители на град Кермен и ученици.

Предишна ДАРИТЕЛИ СА ОТКУПИЛИ ПОЧТИ ВСИЧКИ СТЕНОПИСИ В НОВОСТРОЯЩИЯ СЕ ХРАМ „СВЕТА ПЕТКА“ В СЛИВЕН
Следваща ПРОЛЕТНО НАСТРОЕНИЕ В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 28. 11. 2019 /четвъртък/ до 16. 00 ч. е прекъснато водоподаването в кв. „Българка“.

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВИ ПЪРВИЯ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ЖЕНА НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО“ ВЕСЕЛИНА СЕДЛАРСКА

Кметът на община Сливен Стефан Радев поздрави сливенския журналист и писател Веселина Седларска, отличена с приза „Жена на десетилетието“. В него кметът изразява своето уважение към безспорния й талант и

Новини Сливен

COVID -19 СТИГНА И КЕРМЕН

COVID -19 стигна и Кермен. В града е заболяла 59-годишна жена, научи Sliveninfo. Тя се занимава с бизнес в областта на селското стопанство. Настанена е за лечение във Военна болница