КМЕТЪТ КОСТА КАРАНАШЕВ ПОЗДРАВИ ГРАЖДАНИ И САМОДЕЙЦИ ОТ ОБЩИНА КОТЕЛ ПО ПОВОД 1-ВИ МАРТ
март 1, 2022 752 Прегледи

КМЕТЪТ КОСТА КАРАНАШЕВ ПОЗДРАВИ ГРАЖДАНИ И САМОДЕЙЦИ ОТ ОБЩИНА КОТЕЛ ПО ПОВОД 1-ВИ МАРТ

Навсякъде по света хората посрещат пролетта с огромна радост и вълнение, но България е една от малкото държави, които празнуват нейното идване с два празника – Баба Марта и празникът на любителското художествено творчество. В тази връзка, кметът на Община Котел – Коста Каранашев поздрави всички граждани, самодейци, художествени колективи, танцови и певчески групи от 15-те читалища в общината с двойния празник.

„Баба Марта е един от най-обичаните, очаквани и спонтанно чествани български традиционни празници. От днес, до настъпването на пролетта и идването на първите щъркели, всички се закичваме в бяло и червено, следвайки многовековната традиция, която носи не само гордост и радост, но и преданост към символите на българската идентичност. Бъдете живи и здрави, преследвайте и постигате мечтите си. Вярвайте, че доброто предстои. Бъдете позитивни, обичайте се и нека с много положителна енергия да се подготвим за посрещането на пролетта!“ –се казва в поздравителния адрес на кмета на общината до жителите ѝ.

„Честит празник и на всички вас, които правите празниците непреходни и за които най-голяма награда са радостта и надеждата на хората. Вие сте хората, които носите духовното наследство в нашата община и като такива се надявам да продължавате да го предавате от поколение на поколение, за да звучи българската реч и да се славят нашите традиции.“ – с тези думи градоначалникът поздрави и всички самодейни колективи на територията на общината.

И тази година по инициатива на Община Котел, дърветата и уличните стълбове по пешеходната улица на Котел бяха „облечени“ в бяло и червено. С пожелание за здраве, радост и много сбъднати мечти в мартенската украса на града се включиха и ученици от ОУ ,,Кап. Петър Пармаков‘‘, с. Градец, които украсиха храстче на площада със собственоръчно направени мартенички. С този чисто български обичай, който е и първият пролетен празник в годината, Общината цели да създаде празнично настроение при посрещането на Баба Марта в града.

Поверието казва, че мартениците пазят къщата от злини, а хората от болежки и уроки. Те предвещават дълъг живот, здраве и сила. Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белият цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а червеният – топлотата, на приятелството и взаимната обич.

Предишна ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ ПРОФИЛАКТИЧЕН ПАКЕТ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ЛАБОРАТОРИЯ "ЛИНА"
Следваща АКЦИЯ СРЕЩУ НЕЗАКОННАТА СЕЧ В ОБЩИНА ТВЪРДИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ПОДКРЕПИ ПЕТИТЕ ЧЕТЕНИЯ ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ

В навечерието на Деня на Съединението в село Медвен се проведоха Петите национални четения, посветени на Захарий Стоянов. Инициатор за провеждането на превърналия се в традиция ежегоден форум е г-жа

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  – Какво би казал Хан Крум на Грета Тунберг ако беше жив? – Знай, от мене Грето, никой не прави по – екологични чаши! Съсед пресреща приятеля си, връщащ

Новини Сливен

СДРУЖЕНИЕ „ИНЪР УИЙЛ“ СТЪПВА В СЛИВЕН С БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ “ПРЕСИЧАЙ БЕЗОПАСНО С БОБИ И КЕЛИ“

Сдружение „Инър Уийл Сливен“ е част от голямото семейство на световната организация International Inner Wheel, чието начало е поставено със сформирането на първият Inner Wheel в Манчестър, Великобритания през далечната