КМЕТЪТ КОСТА КАРАНАШЕВ ПОЗДРАВИ ГРАЖДАНИ И САМОДЕЙЦИ ОТ ОБЩИНА КОТЕЛ ПО ПОВОД 1-ВИ МАРТ
март 1, 2022 495 Прегледи

КМЕТЪТ КОСТА КАРАНАШЕВ ПОЗДРАВИ ГРАЖДАНИ И САМОДЕЙЦИ ОТ ОБЩИНА КОТЕЛ ПО ПОВОД 1-ВИ МАРТ

Навсякъде по света хората посрещат пролетта с огромна радост и вълнение, но България е една от малкото държави, които празнуват нейното идване с два празника – Баба Марта и празникът на любителското художествено творчество. В тази връзка, кметът на Община Котел – Коста Каранашев поздрави всички граждани, самодейци, художествени колективи, танцови и певчески групи от 15-те читалища в общината с двойния празник.

„Баба Марта е един от най-обичаните, очаквани и спонтанно чествани български традиционни празници. От днес, до настъпването на пролетта и идването на първите щъркели, всички се закичваме в бяло и червено, следвайки многовековната традиция, която носи не само гордост и радост, но и преданост към символите на българската идентичност. Бъдете живи и здрави, преследвайте и постигате мечтите си. Вярвайте, че доброто предстои. Бъдете позитивни, обичайте се и нека с много положителна енергия да се подготвим за посрещането на пролетта!“ –се казва в поздравителния адрес на кмета на общината до жителите ѝ.

„Честит празник и на всички вас, които правите празниците непреходни и за които най-голяма награда са радостта и надеждата на хората. Вие сте хората, които носите духовното наследство в нашата община и като такива се надявам да продължавате да го предавате от поколение на поколение, за да звучи българската реч и да се славят нашите традиции.“ – с тези думи градоначалникът поздрави и всички самодейни колективи на територията на общината.

И тази година по инициатива на Община Котел, дърветата и уличните стълбове по пешеходната улица на Котел бяха „облечени“ в бяло и червено. С пожелание за здраве, радост и много сбъднати мечти в мартенската украса на града се включиха и ученици от ОУ ,,Кап. Петър Пармаков‘‘, с. Градец, които украсиха храстче на площада със собственоръчно направени мартенички. С този чисто български обичай, който е и първият пролетен празник в годината, Общината цели да създаде празнично настроение при посрещането на Баба Марта в града.

Поверието казва, че мартениците пазят къщата от злини, а хората от болежки и уроки. Те предвещават дълъг живот, здраве и сила. Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белият цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а червеният – топлотата, на приятелството и взаимната обич.

Предишна ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ ПРОФИЛАКТИЧЕН ПАКЕТ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ЛАБОРАТОРИЯ "ЛИНА"
Следваща АКЦИЯ СРЕЩУ НЕЗАКОННАТА СЕЧ В ОБЩИНА ТВЪРДИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГЕРБ – СЛИВЕН ОТКРИ ПРЕДИЗБОРНАТА СИ ШАТРА И ЗАПОЧНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Гражданите на Сливен вече могат да посетят изнесената предизборна шатра на ГЕРБ, в която могат да се срещнат с кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС, под номер 5 в

Новини Сливен

98 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

3 568 са новите случаи на коронавирус, установени при направени 9 093 PCR теста, показват данните в Единния информационен портал. Общият брой на потвърдените случаи става 136 628, от които

Новини Сливен

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ТВЪРДИЦА ОТ АТАНАС АТАНАСОВ, ИЗБРАН ЗА КМЕТ НА ОБЩИНАТА

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, Благодаря на всички вас за подкрепата на отминалите местни избори. Благодаря на хората, които пренебрегнаха лични и семейни ангажименти и в продължение на повече от месец