КИТАРИСТЪТ, КОЙТО ИЗПРАЩА В ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ
19.03.2019 3893 Прегледи

КИТАРИСТЪТ, КОЙТО ИЗПРАЩА В ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ

Китарата е нещо лично. Никой не може да ти го отнеме. Тя дава настроение и те изпраща в друго измерение. Китарата дава един по-дълбок поглед върху нещата, различен от повърхностното разбиране за живота. Думите са на Найден Дойнов, най-търсеният преподавател по китара в Сливен.

48 годишният музикант има малко тъжен поглед. Говори сравнително бавно, премерено. Всяка негова дума обаче си тежи на мястото – като точно поставена нота в петолинието. Найден Дойнов е интелектуалец, който се раздава, за да направи живота на другите малко по-духовен. И много по-одухотворен.

„За първи път докоснах китара, когато бях на 9 години. Тогава не предполагах, че след 40 години тя ще бъде моя професия и хоби”, споделя преподавателят, който днес има частно училище за обучение по китара. До 14 годишен Найден прилежно посещава уроците в школа „Мишо Тодоров” в Сливен. „След това, когато бях в 7 клас, дойде времето на училищните състави – бандите. Започнахме да свирим, имахме много публика и много ентусиазъм”, спомня си китаристът.

Малцина знаят, че Найден Дойнов е трябвало да стане инженер. „Не ми достигна бала за МЕИ и така влязох в Музикалната академия. Очевидно съдбата си знае работата”, разказва преподавателят по китара. След 5 години обучение в Музикалната академия, той заминава в чужбина. Връща се, за да завърши магистратура и отново поема зад граница. В този период Найден Дойнов свири и преподава в Турция, Кипър и най-много в Дубай, където изкарва цели 6 години. Освен, че дава уроци по китара, той свири на различни партита и концерти. Признава, че предпочита класическата музика и често, когато е сам, свири именно класика. Харесва и джаза, и рока, за който обаче трябват партньори.

През 2010 година Найден Дойнов създава своето училище по китара в Сливен, което се намира в бившата „генералска” къща. Днес при него идват не само деца, но и възрастни, които искат да се докоснат до музиката на китарата.

Найден Дойнов се гордее със своя ансамбъл, който обаче вече не съществува. „Доста години го създавах заедно с мои ученици – млади, амбициозни хора, с които си допаднахме и като интелект, и в музикално отношение. Беше прекрасно време, защото направихме една общност, в която контактувахме и извън музикалните си ангажименти. Самият ансамбъл постигна огромен успех, печелейки голям международен фестивал”, разказва Дойнов. Днес участниците в ансамбъла са вече студенти в чужбина и по-големи български градове. „Разбира се, че искам да създам отново нещо подобно, но е много трудно, трябват не само музикални усилия”, твърди китаристът.

Найден Дойнов е доволен от деня, ако вечер чува приятна музика в главата си. Като преподавател все по-рядко се ядосва, защото знае тънкостите на занаята и нравите на учениците. Все пак не може да приеме, че мнозина от младите днес искат всичко да става много бързо – на мига, ако може. „Те си представят, че успехите идват като едно натискане на копче на телефон, а реалният живот е доста по-различен”, казва преподавателят. Който обича да излиза сред природата. Първата му задача сутрин е да изкачи Хамам баир. Найден предпочита китайската храна. „Това е следствие от дългия ми престой в чужбина”, обяснява музикантът. Боготвори своята съпруга, която е дизайнер и сина си – десетокласник в Художествената гимназия.

„След като се разделихме с участниците в моя ансамбъл, съм решил да обърна по-голямо внимание на себе си. Което означава повече изяви на сцената – и самостоятелно, и с колеги”, споделя китаристът.

 

Георги Мангинов

Предишна 2 ГОДИНИ И 8 МЕСЕЦА ЗАТВОР ЗА ШОФЬОР НА АУДИ, ПРИЧИНИЛ СМЪРТ И РАНИЛ 2 ДУШИ НА БУЛ. "БАНСКО ШОСЕ" В СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДВАМА ГЕНЕРАЛИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ЧЕСТВАНЕТО НА ПРАЗНИКА НА ТРЕТА АРМИЯ

Двама генерали от резерва се включиха в тържеството по случай Деня на Трета българска армия. Честването се проведе пред барелефа на бившата армия малко преди 12 часа в петък. Сред

Новини Сливен

АТАНАС ЗАФИРОВ: „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ Е КЛЮЧЪТ КЪМ ПРОМЯНАТА И СТАБИЛНОСТТА В ДЪРЖАВАТА

С много настроение, музика и червени балони коалиция „БСП за България“ закри предизборната си кампания в центъра на Сливен. „През последните години бяхме последователна и категорична опозиция на модела на

Новини Сливен

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ „ТОПЛОФИКАЦИЯ – СЛИВЕН“ ЕАД

Във връзка с възникнала авария по топлопроводно отклонение към бл. 24 вх. А, Б на ж.к. „Сини камъни“ в следствие от проникнали отпадни канализационни води в камерата, се наложи почистването

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

15 − fourteen =