КИТАРИСТЪТ, КОЙТО ИЗПРАЩА В ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ
март 19, 2019 3044 Прегледи

КИТАРИСТЪТ, КОЙТО ИЗПРАЩА В ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ

Китарата е нещо лично. Никой не може да ти го отнеме. Тя дава настроение и те изпраща в друго измерение. Китарата дава един по-дълбок поглед върху нещата, различен от повърхностното разбиране за живота. Думите са на Найден Дойнов, най-търсеният преподавател по китара в Сливен.

48 годишният музикант има малко тъжен поглед. Говори сравнително бавно, премерено. Всяка негова дума обаче си тежи на мястото – като точно поставена нота в петолинието. Найден Дойнов е интелектуалец, който се раздава, за да направи живота на другите малко по-духовен. И много по-одухотворен.

„За първи път докоснах китара, когато бях на 9 години. Тогава не предполагах, че след 40 години тя ще бъде моя професия и хоби”, споделя преподавателят, който днес има частно училище за обучение по китара. До 14 годишен Найден прилежно посещава уроците в школа „Мишо Тодоров” в Сливен. „След това, когато бях в 7 клас, дойде времето на училищните състави – бандите. Започнахме да свирим, имахме много публика и много ентусиазъм”, спомня си китаристът.

Малцина знаят, че Найден Дойнов е трябвало да стане инженер. „Не ми достигна бала за МЕИ и така влязох в Музикалната академия. Очевидно съдбата си знае работата”, разказва преподавателят по китара. След 5 години обучение в Музикалната академия, той заминава в чужбина. Връща се, за да завърши магистратура и отново поема зад граница. В този период Найден Дойнов свири и преподава в Турция, Кипър и най-много в Дубай, където изкарва цели 6 години. Освен, че дава уроци по китара, той свири на различни партита и концерти. Признава, че предпочита класическата музика и често, когато е сам, свири именно класика. Харесва и джаза, и рока, за който обаче трябват партньори.

През 2010 година Найден Дойнов създава своето училище по китара в Сливен, което се намира в бившата „генералска” къща. Днес при него идват не само деца, но и възрастни, които искат да се докоснат до музиката на китарата.

Найден Дойнов се гордее със своя ансамбъл, който обаче вече не съществува. „Доста години го създавах заедно с мои ученици – млади, амбициозни хора, с които си допаднахме и като интелект, и в музикално отношение. Беше прекрасно време, защото направихме една общност, в която контактувахме и извън музикалните си ангажименти. Самият ансамбъл постигна огромен успех, печелейки голям международен фестивал”, разказва Дойнов. Днес участниците в ансамбъла са вече студенти в чужбина и по-големи български градове. „Разбира се, че искам да създам отново нещо подобно, но е много трудно, трябват не само музикални усилия”, твърди китаристът.

Найден Дойнов е доволен от деня, ако вечер чува приятна музика в главата си. Като преподавател все по-рядко се ядосва, защото знае тънкостите на занаята и нравите на учениците. Все пак не може да приеме, че мнозина от младите днес искат всичко да става много бързо – на мига, ако може. „Те си представят, че успехите идват като едно натискане на копче на телефон, а реалният живот е доста по-различен”, казва преподавателят. Който обича да излиза сред природата. Първата му задача сутрин е да изкачи Хамам баир. Найден предпочита китайската храна. „Това е следствие от дългия ми престой в чужбина”, обяснява музикантът. Боготвори своята съпруга, която е дизайнер и сина си – десетокласник в Художествената гимназия.

„След като се разделихме с участниците в моя ансамбъл, съм решил да обърна по-голямо внимание на себе си. Което означава повече изяви на сцената – и самостоятелно, и с колеги”, споделя китаристът.

 

Георги Мангинов

Предишна 2 ГОДИНИ И 8 МЕСЕЦА ЗАТВОР ЗА ШОФЬОР НА АУДИ, ПРИЧИНИЛ СМЪРТ И РАНИЛ 2 ДУШИ НА БУЛ. "БАНСКО ШОСЕ" В СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН СТЕФАН РАДЕВ ПО СЛУЧАЙ ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН

Уважаеми учители, Скъпи ученици и първокласници, Ето, че отново сме на прага на нова учебна година. За някои от вас училищният звънец ще прозвучи за първи път и e разбираемо

Новини Сливен

В СЛИВЕН БЕШЕ ОТКРИТ ЦЕНТЪР ПО МЕДИАЦИЯ КЪМ ОКРЪЖЕН СЪД

В Сливен днес беше открит Център по медиация към Окръжния съд. Основната му функцияе разрешаване на спорове по доброволен начин при среща на гражданите с медиатори. Кметът Стефан Радев, който

Новини Сливен

НАД 100 АВТОМОБИЛА СА СЪБРАНИ НА ДАМАРСКИЯ МОСТ В СЛИВЕН

Над 100 автомобила са събрани на Дамарския мост за участие в протестно шествие срещу високите цени на горивата в Сливен, видя репортер на Sliveninfo. Шествието ще потегли всеки момент и

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

1 × one =