КИРИЛ ПЕТКОВ ВКАРАЛ И ТРИМА ПОЛИТИЦИ В СПИСЪКА СИ ЗА ПРОКУРАТУРАТА

КИРИЛ ПЕТКОВ ВКАРАЛ И ТРИМА ПОЛИТИЦИ В СПИСЪКА СИ ЗА ПРОКУРАТУРАТА

В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари“, и ексминистърът на финансите Владислав Горанов.

„За последния искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че му е носел пари. Не казваме кой е виновен. Просто искаме да знаем, когато има свидетел, готов да дава пари на политик, какво е направила прокуратурата. Ако сме сигурни, че държавното обвинение си е свършило работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало“. Това заяви в интервю за Нова премиерът Кирил Петков.

Той обясни и как е започнал казусът с формирането и предаването на прокуратурата на списъка с имена на хора, които според министър-председателя трябва да бъдат разследвани и проверявани. „Главният прокурор дойде при мен да говорим по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз го попитах защо нямаме резултати по това, за което цялото общество говори от сутрин до вечер. Той попита какво визирам и аз тогава споделих няколко имена. След това той тръгна да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предадох списъка на 20-ия“, каза Петков.

„Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не трябва да има човек над закона. Всички трябва да са под един аршин – това е новото правило“, категоричен бе Петков.

Исканата оставка на главния прокурор

Петков заяви, че не знае с какви точно мотиви праовсъдният министър Надежда Йорданова ще поиска официално оставката на главния прокурор Иван Гешев, но вярвал, че те ще бъдат добре аргументирани.

„Ако се внесат ясни доводи защо Гешев трябва да бъде премахнат и ВСС не ги приеме, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, въпреки фактите. Бих приветствал това Йорданова да смени членовете на Висшия съдебен съвет по-скоро“, коментира още премиерът.

За КПКОНПИ

„Надявам се, след бюджета, един от първите ни закони да бъде този за разделянето на КПКОНПИ на две. Искаме за там да привлечем специалисти, но такива от извън България, за да нямат връзка с тези, които трябва да разследват в страната. Все още нямаме имена“, поясни министър-председателят. И добави, че би се радвал бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев също да работи за правителството.

„Харесвам го, работихме добре в първото служебно правителство. И той иска промяна. Бих се радвал, под някаква форма, той също да работи с нас – дали ще е в МВР или друго…“, заяви Петков.

COVID кризата и зеления сертификат

Като най-големия успех на правителството до този момент той определи начина, по който управлява COVID вълната до този момент. „Създадохме нова система за това и тя проработи доста добре. Не се наложи да затваряме държавата“, обясни министър-председателят.

Той призна, че управляващите непрекъснато правят грешки. „Никой не се е родил научен. Сигурен съм, че правим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, но като отбор коалицията върши много неща“, коментира министър-председателят.

Той разкри още, че е възможно зеленият сертификат да отпадне още през април. „Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система. Няма политика в темата за зелените сертификати. Управляваме на база данни. Когато падне заетостта на интензивните легла и няма риск за здравната система, или ако се покачи процентът на ваксинациите, сертификатът ще отпадне. Никой не иска той да остава, но трябва да сме сигурни, че няма да има негативни последици. Вълната на Омикрон преминава. Ако данните се запазят такива, ще се мисли за премахване на тази мярка. Сега сме на 600 заети интензивни легла. Паднем ли до около 100, това ще е добра граница“, поясни Петков.

За кризата около Украйна

По тази тема според премиера, че най-лошият сценарий би бил този, за който предупреждават световни медии.

„Има опасност от агресивен акт от Русия към Украйна в следващите две седмици – за това предупредиха различни медии. Във връзка с доставките на газ искаме, като държава, да реагираме по възможно най-добрия начин предварително“, обясни той.

Кирил Петков препотвърди и решението на МС за създаването на български батальон.

„Има дефицити в родната отбрана. Бихме поканили съюзнически сили, оттук нататък подкрепата да се случва систематично. Очаквам да има и забавяне на доставките на F-16 поне с две години. Може би първите ще бъдат през 2025 г.. Няма опасност обаче България да загуби суверенитета си“, увери Петков.

Ще загуби ли България пари от Плана за възстановяване?

Спекулации с Плана за възстановяване не би трябвало да има, категоричен е премиерът.

„Той беше изпратен в Брюксел, имаше корекции, ние дадохме предложения за такива. Сега се обсъждат и отзивите са добри. От наша страна нищо не се забавя. Направихме и нещо много важно – заместихме парогазовата централа с възможност за слънце и батерии. Няма риск да загубим парите по Плана. Важно е обаче да ги изхарчим по най-добрия начин“, обясни Петков.

Метрото на София

Кирил Петков добави, че метрото е основен приоритет на управляващите. „Пари за него ще има от държавния бюджет“, добави той.

Местни избори

Премиерът добави, че все още не се гледа в посока местните избори. „Целта ни е да потушаваме кризите една по една и да напредваме с обещанията си“, обясни той.

Новият шеф на БНБ

Във връзка с избора на нов управител на БНБ Кирил Петков уточни, че в България има достатъчно хора със знания, които могат да заемат поста. Той добави, че има свой фаворит, но отказа да назове име на този етап.

 

dnes.dir.bg

Предишна БОЙКО БОРИСОВ СЕ СРЕЩА С ГЕРБ-СЛИВЕН
Следваща БОЙКО БОРИСОВ В СЛИВЕН: КАПАНЪТ, КОЙТО НИ ЗАЛАГАТ С ТЕЗИ МИЛИАРДИ ДЪЛГОВЕ, Е ОГРОМЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

От 2019 г. минималната заплата в България става 560 лв. Хората масово започнаха да резервират почивка на БОРА БОРА и МАЛДИВИТЕ… Един британски лорд се похвалил пред българин, че ще

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Срамота, не можеш да броиш до десет! Какъв мислиш, че можеш да станеш като пораснеш? – Съдия по бокс. Крадци „проверяват” квартира. Звънят на звънеца. -Ало?! Има ли някой

Новини

АРХАНГЕЛОВДЕН Е!

На 8 ноември по стар български обичай отбелязваме Архангеловден. Това е вторият по значимост есенен празник след Димитровден. Църквата чества Събор на св. архангел Михаил. Пред престола на Господ винаги