КВИНТЕТ ОТ СВЕТОВНОПРИЗНАТИ БЪЛГАРСКИ МУЗИКАНТИ СЕ СЪБИРА В СЛИВЕН
26.03.2024 294 Прегледи

КВИНТЕТ ОТ СВЕТОВНОПРИЗНАТИ БЪЛГАРСКИ МУЗИКАНТИ СЕ СЪБИРА В СЛИВЕН

91-вият творчески сезон на Симфоничен Оркестър Сливен отново предлага на своята публика един музикален празник, достоен за всяка уважавана европейска сцена.

Две изключителни произведения – Клавирен квинтет оп.34 от Йоханес Брамс и Клавирен квинтет оп.44 от Роберт Шуман, ще прозвучат в зала “Сливен” в Четвъртък 28 Март 2024 от 18.30 часа. Изпълнението им ще бъде в ръцете на петима фантастични български музиканти – Ангелина Абаджиева /цигулка/, Кремена Оксенкруг /цигулка/, Румен Цветков /виола/, Александър Сомов /виолончело/ и Надежда Цанова /пиано/.

Заедно, петимата образуват мощен ансамбъл, в който всеки носи своя уникален заряд на сцената, а тяхната комбинирана артистичност и страст обещават една истински запомняща се вечер.

Цигуларката АНГЕЛИНА АБАДЖИЕВА е лауреат на конкурса “Паганини” в Генуа  и концертмайстор на филхармонията в Кьолн. Работила е и като концертмайстор в Майнцкия театър, “Метропол театър“ – Берлин и радио WDR в Кьолн, където е поканена да се включи в Златния фонд на радиото, записвайки като солист на радио оркестър под диригентството на Хелмут Фрошауер.

КРЕМЕНА ОКСЕНКРУГ е професор по цигулка в Кралската консерватория в Монс /Белгия/, с активна концертна дейност в цяла Европа. От 2021 работи като директор на Симфоничен Оркестър Сливен, за което е отличена с “Кристална лира” 2022 и “Музикален мениджър на годината” 2022.

Изключителният виолист РУМЕН ЦВЕТКОВ живее в Испания и е професор по виола в консерватории в Испания и Нидерландия, както и в Нов български университет в София. Той е соло виола на Симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия, по лична покана на един от най-изтъкнатите диригенти в света – маестро Зубин Мета.

АЛЕКСАНДЪР СОМОВ е българският виолончелист, покорил световните сцени от Лондон, където още през 1998 става първият източноевропейски носител на Златния медал, най-високата награда на „Гилдхол скуул”. Александър Сомов е канен постоянно като гост водач на виолончелите в Лондонската филхармония, а в момента е соло челист на Страсбургската филхармония и професор в Академията на Страсбург. Редовно провежда майсторски класове в София, Страсбург, Рингамала (Швеция) и Флен (Франция).

НАДЕЖДА ЦАНОВА е концертиращ солов пианист с редица изяви в Европа, САЩ, Азия, участва и в множество музикални проекти. За поредна година тя е номинирана в конкурса на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио за Музикант на годината в класическите жанрове за 2023 г. В предходното му издание тя печели наградата в категория “Активна творческа дейност”.

След Сливен, програмата ще бъде изпълнена и в рамките на фестивалите “Чудомирови празници” Казанлък и “Софийски музикални седмици” София.

Независимо дали сте опитен ценител или новодошъл в света на класическата музика, този впечатляващ концерт ще ви подари незабравимо изживяване.

Предишна ДВАМА ВЛИЗАТ В ЗАТВОРА ЗА ГРАБЕЖ В СЕЛО ЖЕЛЮ ВОЙВОДА
Следваща ДЕНЯТ НА ТРАКИЯ БЕ ОТБЕЛЯЗАН ОТ НАСЛЕДНИЦИ НА ТРАКИЙЦИ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

В ресторанта на гарата сервитьора пита застоял се клиент: – Да ви донеса ли още една голяма ракия? – Не, влака ми идва след една малка. Бърз влак. Пътува на

Новини Сливен

ЗА ЧЕТВЪРТА ПОРЕДНА ГОДИНА СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ФЕСТИВАЛА НА СТОТЕ ВОЙВОДИ

Сливен ще бъде домакин на Фестивала на Стоте войводи за четвърта поредна година. Над 20 местни производители, традиционно ще станат част от фестивала и тази година. В него ще вземат

Новини Сливен

РЕМОНТИРАН Е ПОКРИВЪТ НА ДЕТСКА ГРАДИНА „СИНЧЕЦ“, РАЗРУШЕН ПРИ СИЛЕН ВЯТЪР ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

Община Сливен ремонтира покрива на Детска градина „Синчец“, който понесе сериозни щети при вятър над 120 километра в час през февруари тази година. Хидроизолацията на покрива на основната сграда беше