КАРАДАЙЪ: ЗАДАВАТ СЕ НА ХОРИЗОНТА ПОРЕДНИТЕ, ШЕСТИ, НЕНУЖНИ ИЗБОРИ
16.05.2023 996 Прегледи

КАРАДАЙЪ: ЗАДАВАТ СЕ НА ХОРИЗОНТА ПОРЕДНИТЕ, ШЕСТИ, НЕНУЖНИ ИЗБОРИ

Задават се на хоризонта поредните, шести, ненужни, предсрочни парламентарни избори. Кой печели от тази ситуация – в България и на Балканите? Това попита председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на форума „ЕС се среща с Балканите“ (EU Мeets the Balkans), който се провежда днес в София.

По думите му, ако направим анализ на изборните резултати, единствено евроскептиците увеличават своята подкрепа.

Независимо, че сме членове на ЕС, ние в България даваме ли си сметка в каква ситуация се намираме и в какво положение се намираме и то точно на база евроатлантическите ценности – ценностите, които ни заведоха да бъдем членове на ЕС и НАТО, попита Карадайъ. Той отбеляза, че за последните две години страната ни проведе пет пъти избори за парламент. България стана една политически несигурна, нестабилна държава в региона, вместо да бъде пример за другите държави, посочи лидерът на ДПС.

Според Карадайъ пътят на европейската интеграция на държавите от региона трябва да се извърви бързо. Когато войната тропа на вратата и виждаме агресията на Русия в Украйна, тогава се сещаме колко е ценен мирът. А преди да я видим – войната, ние говорим за нея като нещо, което едва ли не няма как да се случи, коментира той.

По думите му дългото чакане води до умора, разочарование и недоверие, не само в политиците, а и в гражданите. Това трябва да се има предвид от Европа, но самите държави от Балканите трябва да знаят, че членството в ЕС не е подарък – това са определени критерии, определен път, който трябва да се извърви, заяви Карадайъ.

В ЕС, за да има стабилност и сигурност, трябва да има мир, стабилност и сигурност на Балканите. Но, за да има мир, сигурност и стабилност на Балканите, при тази богата история, култура, етническо многообразие на Балканите, ние, Балканите трябва заедно да членуваме в общи ценности съюзи – това са НАТО и ЕС, изтъкна той.

Илхан Кючюк: Трябва да се направи опит за правителство, България пропуска много възможности

Трябва да се направи опит за съставянето на правителство, заяви пред журналисти евродепутатът и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк, коментирайки вътрешнополитическата ситуация в България, след като участва в провеждащия се в София форум „ЕС се среща с Балканите“.

„Иска ми се, много вярвам, защото България пропуска много възможности по Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да се направи опит. Противното какво означава – да се откажем, да нямаме правителство, да не постигаме целите си, да губим възможности“, коментира той възможностите за редовен кабинет.

„Трябва да се върнем обратно към идеята България да бъде компетентен член на Европейския съюз. Това може да се случи, когато заявим много ясно от София, че ние искаме да бъдем част от политиката по интеграция вътре в самия ЕС, включваща Шенген и Еврозоната. Днес Европа се променя с високи темпове. България трябва да бъде част от процеса на промяна“, смята Кючюк.

Във връзка с оставката на Мария Габриел като европейски комисар, която получи номинация от ГЕРБ-СДС за кандидат-премиер на формацията, Илхан Кючюк отбеляза, че „тя няма да бъде на масата“, когато се решават важни въпроси в Европейската комисия. Той поясни, че изборът на нов еврокомисар включва номинация на кандидат от легитимно правителство, последвано от нелека процедура по изслушване.

На въпрос какъв сигнал изпраща България към европейските институции след случващото се в правосъдната система от последните дни, Илхан Кючюк отговори: „На първо място какъв сигнал даваме към българските граждани – че не сме подредени“.

Форумът „ЕС се среща с Балканите“, който се провежда за втора поредна година, е организиран от Европейския либерален форум, подкрепен от партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ и Атлантическия клуб в България.

 

dnes.dir.bg

Предишна НАД 70 ПРОЦЕНТА ОТ РОДЕНИТЕ ПРЕЗ 2022 Г. ДЕЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН СА ИЗВЪНБРАЧНИ
Следваща НАГРАДИХА С МЕДАЛИ И КУПИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В „УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2022-2023“ В ОБЩИНА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ПОЧИТА СВЕТИ ДУХ

Днес е празникът на Свети Дух, който дава живот на всички твари, чрез когото ни се даряват всяка мъдрост, всякакви духовни дарове и различни добродетели, твърди Православната църква. Той е

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

По време на репетицията балерина изпълнява пред режисьора „Умиращият лебед“. – Как беше? – пита балерината след изпълнението. – Бедната птица! – въздиша режисьорът. Две мишки ядат лентата от филма

Новини

ПРИКАЗКАТА „ДОБРИЯТ РОМ“ В ЧИТАНКА ВЗРИВИ ФЕЙСБУК

Ромската народна приказка „Добрият ром“ в читанката за трети клас на издателство „Просвета“ скара родители във Facebook. Издателството поясни, че читанката отговаря на учебната програма на МОН и е одобрена