КАРАДАЙЪ: ДПС НЯМА ДА ПОДПИШЕ ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ И ЗА СВИКВАНЕ НА ВНС
август 31, 2020 809 Прегледи

КАРАДАЙЪ: ДПС НЯМА ДА ПОДПИШЕ ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ И ЗА СВИКВАНЕ НА ВНС

ДПС няма да подпише предложението на ГЕРБ за нова конституция и решение за свикване на ВНС.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на извънредна пресконференция по време на заседание на Централното оперативно бюро на партията и парламентарната група.

Мотивите са, че проектът е: 

– поредният удар срещу демокрацията и държавността;

– че се отрича от общочовешки ценности, като свобода и мир;

– че отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип;

– че не отговаря на заявеното искане за рестарт.

Така на практика партията на Ахмед Доган сложи кръст на необмислените идеи на ГЕРБ за свикване на ВНС и за пореден път спаси държавността, парламентаризма и демократичните устои, върху които стъпва България.

ДПС буквално захвърли в коша „нефелния“ проект на управляващите за нова Конституция, който стана обект на повсеместни критики от експерти, политици и общественици и от който ГЕРБ продължават да не се отказват.

Решението на ДПС е удар лично и върху премиера Борисов, който с мотива за „рестарт“ и „даване властта на народа“ нареди да се пише нова Конституция, без да отчита нагласите и реалностите в държавата.

 

Мустафа Карадайъ излезе специално, за да направи изявление пред медиите.

„Искаме да ви представим позицията на ДПС относно предложения проект за нова Конституция на Република България и идеята за свикване на Велико Народно събрание. Позицията на ДПС е – ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и ДПС няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание„, обяви Мустафа Карадайъ.

„Според нас изготвения проект на нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът за нова Конституция се отрича от общочовешките ценности. Новата Конституция отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип. Новата Конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт“, категоричен е лидерът на ДПС.

 

Новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време“, каза още Карадайъ.

Той подчерта, че трябва да се чуе мнението на експертните среди. Промените трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата конституция и да бъдат насочени към постигане на върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности, да приближат българския конституционен модел към най добрите международни европейски образци“, подчерта Карадайъ.

„ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и ДПС няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание. Това е нашата позиция“, повтори Мустафа Карадайъ в отговор на въпрос.

„Заседанието на ДПС продължава и по други теми и във връзка с новата сесия на Народното събрание“, каза още той.

Така с днешното решение на ДПС двете основни системни партии – ДПС и БСП отпадат от бройката първо за събиране на 120 гласа за внасяне на проекта за Конституция,  а после и за 160 за приемане на решението за свикване на ВНС, което обезмисля самия акт за създаване на нов Основен закон на страната.

„ГЕРБ поднесе на ДПС съдбата на нашето обновяване. Съдбата на това България да преоснове фундамента на своята демокрация отново се поднася на ДПС, заяви преди няколко дни политологът проф. Анна Кръстева.

С решението си ДПС наистина показа, че няма да отстъпи от фундамента на демокрацията.

Ако ДПС каже, че не се интересува от Велико народно събрание, това обезмисля цялото начинание на ГЕРБ“, заяви в аванс и политологът Даниел Смилов

За да изпълни повелята на премиера – на 2 септември да се съберат 120 гласа – ГЕРБ ще трябва да разчита на проблемни формации като ВОЛЯ, НФСБ и деветимата независими депутати, шестима от които са от „Атака“.

Към този момент и ВМРО отказват да подпишат този конституционен проект.

Освен това, не е сигурно, че всички депутати на ГЕРБ ще се подпишат под този проект с мотива, че не искат да резилят името си.

 

epicenter.bg

 

Предишна ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА ИЗВЪРШИТЕЛ НА ГРАБЕЖ
Следваща ГЕНЕРАЛ МИЛЕВ ПОДКРЕПЯ КОРНЕЛИЯ НИНОВА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС НА БСП

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Разговор между състезател по американски футбол и треньора му. – Колко е часът? – Сега ли? Какво толкова ми хвалите четенето! На какво хубаво се научават децата от него? Научават,

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

В цирка се явява кандидат за работа: – Какъв номер можете да правите? – Викат ми „Царя на яйцата“. За 15 минути мога да изям 100 кокоши и 100 патешки

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Иванчо, кажи какви редки австралийски животни познаваш? – Слон. – В Австралия няма слонове. – Точно затова са рядкост. Срещат се двама приятели. Единият казва: – Дай да ходим