КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ГЕРБ ПРИСЪСТВАХА НА АВТЕНТИЧНИЯ РИТУАЛ „ЖЪТВА” В СЕЛО ТОПОЛЧАНЕ
юни 20, 2021 1066 Прегледи

КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ГЕРБ ПРИСЪСТВАХА НА АВТЕНТИЧНИЯ РИТУАЛ „ЖЪТВА” В СЕЛО ТОПОЛЧАНЕ

Обичаят „Жътва” бе представен днес в село Тополчане. По автентичен начин жените от пенсионерски клуб „Дълголетие“ представиха традицията.

Ритуалът започна от дома на стопаните – сем. Костови, които посрещнаха жътварите.

Работниците, качени на каруца, потеглиха за нивата, където ще се събира зърното за хляба. Облечени в автентични местни носии, те носеха със себе си и всички необходими атрибути за жънене.

„Традицията в село Тополчане е била да се канят жътвари от балканските села – Ичера, Медвен, Раково, Нейково, за по-бързо прибиране на дълго чаканата реколта. Не се е говорело за пари, а в замяна на труда са се пазарили за зърно, за да си осигурят прехраната. Добрите стопани не си сменяли жътварите, защото всички взаимно са били доволни. Работният ден започвал от ранни зори. Още със засяването на посевите, мечтите и надеждите на стопаните са били свързани за добра реколта. Този трудов народен обичай „Жътва“ е част от мнoгообразието на бита, традициите и живота на населението ни в миналото. Единственото спасение от лятната жега са били песните, дългите разговори и народните танци“, разказа кметът на селото Петър Илиев.

Фолклорната певица от Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен“ изпълни жътварски песни. По стара българска традиция стопаните нагостиха жътварите с традиционни местни ястия – погача, молодой и печено пиле.

Гости на събитието бяха водачът на листата на Коалиция ГЕРБ – СДС Десислава Танева и кандидатите за народни представители Мария Белова, Борис Шейтанов и Милена Гочева. С подкрепата на ГЕРБ, ритуалът беше заснет и ще бъде предоставен на пенсионерския клуб.

Ритуалът се проведе в местността „Драголова могила“ в землището на Тополчане.

Предишна С ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ДА УСТАНОВИМ НОВ ИНТЕГРИТЕТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА РЕПУБЛИКА
Следваща ДИМ ДО НЕБЕТО И ГЪРМЕЖИ ПРИ ГОЛЯМ ПОЖАР В ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА НА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГРАД КАТО ЯЙЦЕ ПОМЛЯ РЕКОЛТАТА В СЕЛО КОВАЧИТЕ

Такъв град нашето село не помни. Големината му беше като на орех, но на моменти и като яйце. Това заяви, пред Sliveninfo кметът на сливенското село Ковачите Слав Славов. Селото

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА 43-ГОДИШЕН АПАШ, ОБРАЛ ДОМА НА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА В СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен задържаха извършител на домова кражба.  На 18 юни 43-годишният С.К. е проникнал в дома на 80-годишна жена в град Сливен и е извършил кражба на парична сума.

Новини Сливен

МНОГО НАГРАДИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ“

„За активна и успешна театрална дейност”  клуб „Млади възрожденци” с ръководител Величка Ненчева, театър „Класика” с ръководител Соня Келеведжиева и театралната трупа, играеща на немски език с ръководител Надежда  Койчева,