КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ГЕРБ ПРИСЪСТВАХА НА АВТЕНТИЧНИЯ РИТУАЛ „ЖЪТВА” В СЕЛО ТОПОЛЧАНЕ
юни 20, 2021 1292 Прегледи

КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ГЕРБ ПРИСЪСТВАХА НА АВТЕНТИЧНИЯ РИТУАЛ „ЖЪТВА” В СЕЛО ТОПОЛЧАНЕ

Обичаят „Жътва” бе представен днес в село Тополчане. По автентичен начин жените от пенсионерски клуб „Дълголетие“ представиха традицията.

Ритуалът започна от дома на стопаните – сем. Костови, които посрещнаха жътварите.

Работниците, качени на каруца, потеглиха за нивата, където ще се събира зърното за хляба. Облечени в автентични местни носии, те носеха със себе си и всички необходими атрибути за жънене.

„Традицията в село Тополчане е била да се канят жътвари от балканските села – Ичера, Медвен, Раково, Нейково, за по-бързо прибиране на дълго чаканата реколта. Не се е говорело за пари, а в замяна на труда са се пазарили за зърно, за да си осигурят прехраната. Добрите стопани не си сменяли жътварите, защото всички взаимно са били доволни. Работният ден започвал от ранни зори. Още със засяването на посевите, мечтите и надеждите на стопаните са били свързани за добра реколта. Този трудов народен обичай „Жътва“ е част от мнoгообразието на бита, традициите и живота на населението ни в миналото. Единственото спасение от лятната жега са били песните, дългите разговори и народните танци“, разказа кметът на селото Петър Илиев.

Фолклорната певица от Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен“ изпълни жътварски песни. По стара българска традиция стопаните нагостиха жътварите с традиционни местни ястия – погача, молодой и печено пиле.

Гости на събитието бяха водачът на листата на Коалиция ГЕРБ – СДС Десислава Танева и кандидатите за народни представители Мария Белова, Борис Шейтанов и Милена Гочева. С подкрепата на ГЕРБ, ритуалът беше заснет и ще бъде предоставен на пенсионерския клуб.

Ритуалът се проведе в местността „Драголова могила“ в землището на Тополчане.

Предишна С ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ДА УСТАНОВИМ НОВ ИНТЕГРИТЕТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА РЕПУБЛИКА
Следваща ДИМ ДО НЕБЕТО И ГЪРМЕЖИ ПРИ ГОЛЯМ ПОЖАР В ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА НА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАЛОВИХА ДРОГИРАН ШОФЬОР ОТ СЛИВЕН

На 4 юни, около 23,20 часа, полицейски патрулен екип спира за проверка лек автомобил „Рено“ с чужда регистрация. Водачът е И.С. на 20 години от град Сливен. При проверката за

Новини Сливен

ТОНИ ДИМИТРОВА БЕ В СЛИВЕН ЗА СРЕЩА С ЕДИН НЕРАЗДЕЛЕН КЛАС

Известната българска певица Тони Димитрова бе отново в любимия си Сливен, в който е прекарала част от своето детство. Певицата участва в среща със съученици от класа в Четвърто училище.

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Просяк тропа на една врата и моли стопанката: – Помогнете ми, госпожо! От два месеца не съм виждал месо! – Бедният! – съжалява го жената и нарежда на прислужницата –