КАМПАНИЯ ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ ОТ 8 ДО 24 ЮНИ В СЛИВЕН
юни 6, 2022 395 Прегледи

КАМПАНИЯ ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ ОТ 8 ДО 24 ЮНИ В СЛИВЕН

По повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, в Сливен се организира кампания по кръводаряване. Тя ще се проведе от 8 до 24 юни 22 г. под мотото”Даряването на кръв е акт на солидарност. Присъединете се към усилията и спасете животи”. Всеки, който има желание и възможност да заповяда  08  до 14.00 часа, всеки работен ден на територията на ДКЦ 2, етаж 1, където се намира Кръвния център.

Началникът на отделението д-р Рая Ралева заяви, че инициативата е в знак на солидарност към световната общност и една от целите е се получи по-широка обществена осведоменост за необходимостта от  кръводаряване.

„Искаме да подчертаем необходимостта от целогодишно кръводаряване, за поддържане на адекватни количества и постигане на универсален и навременен достъп до безопасно кръвопреливане. Друга наша цел е да признаем и насърчим ценностите на доброволното, безвъзмездно кръводаряване за повишаване на солидарността на общността. Работим за повишаване на осведомеността от необходимостта от увеличени инвестиции от страна на правителствата за изграждане на устойчива национална кръвна система“, каза д-р Ралева.

Организатори на акцията са Отделението по Трансфузионна Хематология при МБАЛ „Д-р Иван Селимински” и Областната  организация на Българския Червен Кръст-Сливен, с личното съдействие на               д-р Юлия Бянкова и д-р Трифон Великов.

Кръвта и кръвните продукти са основни ресурси за ефективно лечение на: жени, страдащи от кървене, свързано с бременност и раждане; деца и възрастни, страдащи от тежка анемия; пациенти с нарушения на функциите на  кръвта и костния мозък, наследствени нарушения на хемоглобина и състояния на имунна недостатъчност; жертви на травми, извънредни ситуации, бедствия и аварии; както и пациенти, подложени на  хирургични интервенции.

Нуждата от кръв е универсална, но достъпът до кръв за всички, които се нуждаят от нея, не е. В страни със средно ниво на жизнен стандарт като България има недостиг на кръв.

Допълнителна информация и отговори на всички най-важни въпроси във връзка с даряването на кръв, може да намерите в сайта на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, раздел „кръводаряване“.

 

Предишна ХИЛЯДИ СЕ СЪБРАХА НА СЪБОРА "ГЕРЛОВО ПЕЕ И ТАНЦУВА" В СЕЛО ЯБЛАНОВО
Следваща БСП ПОДКРЕПЯ КРЕМЕНА ПЕТРОВА В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБСТАНОВКАТА СЛЕД ПАДНАЛИТЕ ВАЛЕЖИ В ОБЩИНА СЛИВЕН Е НОРМАЛНА

Обстановката след падналите валежи на територията на община Сливен е нормална, съобщи инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“. Вятърът е умерен – със скорост над 5

Новини Сливен

20-ГОДИШНА Е ЗАДЪРЖАНА ЗА ГРАБЕЖ НА 5 ЛЕВА

В резултат на засиленото полицейско присъствие на полицията в Нова Загора беше предотвратен грабеж. На 19 май, около 14,00 часа, криминалисти на РУ-Нова Загора са извършвали обход и контрол със

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА НЕЗАКОННА ДЪРВЕСИНА В КОТЕЛ

В РУ-Котел е започнато досъдебно производство за  транспортиране на дървесина без нужните контролна горска марка и съпътстващи документи. На 18 юли в село Тича е установен товарен автомобил „Волво“, натоварен