КАМПАНИЯ ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ ОТ 8 ДО 24 ЮНИ В СЛИВЕН
юни 6, 2022 578 Прегледи

КАМПАНИЯ ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ ОТ 8 ДО 24 ЮНИ В СЛИВЕН

По повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, в Сливен се организира кампания по кръводаряване. Тя ще се проведе от 8 до 24 юни 22 г. под мотото”Даряването на кръв е акт на солидарност. Присъединете се към усилията и спасете животи”. Всеки, който има желание и възможност да заповяда  08  до 14.00 часа, всеки работен ден на територията на ДКЦ 2, етаж 1, където се намира Кръвния център.

Началникът на отделението д-р Рая Ралева заяви, че инициативата е в знак на солидарност към световната общност и една от целите е се получи по-широка обществена осведоменост за необходимостта от  кръводаряване.

„Искаме да подчертаем необходимостта от целогодишно кръводаряване, за поддържане на адекватни количества и постигане на универсален и навременен достъп до безопасно кръвопреливане. Друга наша цел е да признаем и насърчим ценностите на доброволното, безвъзмездно кръводаряване за повишаване на солидарността на общността. Работим за повишаване на осведомеността от необходимостта от увеличени инвестиции от страна на правителствата за изграждане на устойчива национална кръвна система“, каза д-р Ралева.

Организатори на акцията са Отделението по Трансфузионна Хематология при МБАЛ „Д-р Иван Селимински” и Областната  организация на Българския Червен Кръст-Сливен, с личното съдействие на               д-р Юлия Бянкова и д-р Трифон Великов.

Кръвта и кръвните продукти са основни ресурси за ефективно лечение на: жени, страдащи от кървене, свързано с бременност и раждане; деца и възрастни, страдащи от тежка анемия; пациенти с нарушения на функциите на  кръвта и костния мозък, наследствени нарушения на хемоглобина и състояния на имунна недостатъчност; жертви на травми, извънредни ситуации, бедствия и аварии; както и пациенти, подложени на  хирургични интервенции.

Нуждата от кръв е универсална, но достъпът до кръв за всички, които се нуждаят от нея, не е. В страни със средно ниво на жизнен стандарт като България има недостиг на кръв.

Допълнителна информация и отговори на всички най-важни въпроси във връзка с даряването на кръв, може да намерите в сайта на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, раздел „кръводаряване“.

 

Предишна ХИЛЯДИ СЕ СЪБРАХА НА СЪБОРА "ГЕРЛОВО ПЕЕ И ТАНЦУВА" В СЕЛО ЯБЛАНОВО
Следваща БСП ПОДКРЕПЯ КРЕМЕНА ПЕТРОВА В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ОТНОВО СЪДЕЙСТВА ПРИ АКЦИЯ НА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ

Още три сигнала за изхвърлени животински отпадъци бяха подадени в Община Сливен. По разпореждане на кмета Стефан Радев отново беше предоставена техника за действие на служителите на ОДБХ – Сливен. Извършена

Новини Сливен

АНГЛИЧАНИНЪТ ДЕЙВИД Х. ОТИВА НА СЪД В СЛИВЕН ЗА БЛУДСТВО И НЕПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд британския гражданин Д.Х. за това, че е събирал и получил дарения от чужбина на обща левова стойност 958 819 лева и не е платил

Новини Сливен

ИСТОРИКЪТ ПЕТЪР ПЕТРОВ: „ТОМ 3 ОТ КНИГАТА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“ НА Д-Р СИМЕОН ТАБАКОВ Е МАЛКО НАД 600 СТРАНИЦИ

Сливенският историк и преподавател Петър Петров е част от екипа, който работи по преиздаването на том 3 от книгата „Опит за история на град Сливен” на д-р Симеон Табаков. Третият