КАМЕРНА МУЗИКА В ГАЛЕРИЯ „НОВА“
19.02.2024 358 Прегледи

КАМЕРНА МУЗИКА В ГАЛЕРИЯ „НОВА“

Цикъл от три бутикови концерта ще представят на сливенската публиката музикантите от Симфоничен Оркестър Сливен. Съвместният проект на културния институт и Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович”, е под надслов КАМЕРНА МУЗИКА В ГАЛЕРИЯ “НОВА”.

Първото събитие “Романтика и съвременност”, ще се състои във Вторник 20 Февруари 2024, от 18:30ч. в Галерия “Нова”. Струнно трио в състав Марта Бонева (цигулка), Маринела Карагьозова (виола) и Цвета Латровалиева (виолончело) ще представи на гостите специално подбрана, вълнуваща програма.

Струнното трио в си бемол мажор, е една от незавършените творби на Франц Шуберт (1797-1828), но в нея се усеща дълбоката връзка с наследството на майсторите на виенската класика Хайдн и Моцарт. Единствената завършена част е едно малко дивертименто с лек и жизнерадостен характер, което оставя ярка следа в репертоара за този състав.

Дванадесетте дуета за цигулка и виола от Роберт Фукс (1847-1927), са кратки портретни миниатюри на Виена от края на 19 век. Чрез гласовете и тембрите на двата инструмента Фукс майсторски „рисува“ своите музикални картини, които на моменти оставят у слушателя впечатление, че свири много по-голям ансамбъл.

Композицията „Aubade“ от Джордже Енеску (1881-1955), е сутрешна песен или поема за любовта. Той пише тази малка ювелирна пиеса докато е студент в Париж и чрез нея изразява своята почит към родината, която много му липсва. В нея умело се преплитат теми от румънския фолклор с виртуозните инструментални пасажи, които звучат бляскаво и леко, напомнящи разпукването на зората и първите слънчеви лъчи.

Инициативата е важна стъпка в изграждането на трайно и плодоносно сътрудничество между културните и образователните институции в града под сините камъни. Графичният дизайн на рекламните материали за концертите, е дело на талантливите ученици от гимназията.

Посещението на събитията от цикъла,  е безплатно за ученици и учители от Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович” Сливен.

Ограничено количество билети са налични на касата на зала “Сливен” Повече информация на телефон 0878893489 или на електронна поща ssymphonyorchestra@gmail.com. 

Предишна ОБРЪЩЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО СЛУЧАЙ 151 Г. ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА
Следваща ЗАДЪРЖАХА МЪЖ ОТ СЛИВЕН ЗА ГРАБЕЖ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАДЪРЖАХА ИЗВЪРШИТЕЛ НА СЕРИЯ ДОМОВИ КРАЖБИ

Криминалисти на РУ-Сливен задържаха извършител на серия домови кражби в сливенския квартал „Комлука“. В края на миналия месец са получени сигнали за извършени кражби на дрехи и вещи от части

Новини Сливен

ГАВРАИЛОВО ОТБЕЛЯЗВА ДНЕС ДВОЕН ПРАЗНИК – НА СЕЛОТО И НА ЦЪРКВАТА „СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ“

Сливенското село Гавраилово отбелязва своя празник на 8 ноември – Архангеловден. На този ден е и храмовият празник на църквата „Св. Архангел Михаил“. Днес бяха поднесени цветя пред паметника на загиналите

Новини Сливен

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: ГЛАСУВАХ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НОРМАЛНОСТТА

Водачът на листата на Коалиция ГЕРБ – СДС Десислава Танева упражни правото си на вот в училище „Хаджи Мина Пашов“ в Сливен. „Днес гласувах за възстановяване на нормалността, на институционалния