КАМЕРНА МУЗИКА В ГАЛЕРИЯ „НОВА“ – СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ИНСТИТУЦИИТЕ
14.02.2024 389 Прегледи

КАМЕРНА МУЗИКА В ГАЛЕРИЯ „НОВА“ – СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ИНСТИТУЦИИТЕ

Цикъл от три бутикови концерта ще представят на сливенската публиката музикантите от Симфоничен Оркестър Сливен. Съвместният проект на културния институт и Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович”, е под надслов КАМЕРНА МУЗИКА В ГАЛЕРИЯ “НОВА”.

Първото събитие “Романтика и съвременност”, ще се състои във Вторник 20 Февруари 2024, от 18:30ч. в Галерия “Нова”. Струнно трио в състав Марта Бонева (цигулка), Маринела Карагьозова (виола) и Цвета Латровалиева (виолончело) ще представи на гостите специално подбрана, вълнуваща програма.

Струнното трио в си бемол мажор, е една от незавършените творби на Франц Шуберт (1797-1828), но в нея се усеща дълбоката връзка с наследството на майсторите на виенската класика Хайдн и Моцарт. Единствената завършена част е едно малко дивертименто с лек и жизнерадостен характер, което оставя ярка следа в репертоара за този състав.

Дванадесетте дуета за цигулка и виола от Роберт Фукс (1847-1927), са кратки портретни миниатюри на Виена от края на 19 век. Чрез гласовете и тембрите на двата инструмента Фукс майсторски „рисува“ своите музикални картини, които на моменти оставят у слушателя впечатление, че свири много по-голям ансамбъл.

Композицията „Aubade“ от Джордже Енеску (1881-1955), е сутрешна песен или поема за любовта. Той пише тази малка ювелирна пиеса докато е студент в Париж и чрез нея изразява своята почит към родината, която много му липсва. В нея умело се преплитат теми от румънския фолклор с виртуозните инструментални пасажи, които звучат бляскаво и леко, напомнящи разпукването на зората и първите слънчеви лъчи.

Инициативата е важна стъпка в изграждането на трайно и плодоносно сътрудничество между културните и образователните институции в града под сините камъни. Графичният дизайн на рекламните материали за концертите, е дело на талантливите ученици от гимназията.

Посещението на събитията от цикъла,  е безплатно за ученици и учители от Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович” Сливен. Ограничено количество билети са налични на касата на зала “Сливен” Повече информация на телефон 0878893489 или на електронна поща ssymphonyorchestra@gmail.com.

Предишна ПРЕЗИДЕНТЪТ: СВЕТИ ТРИФОН Е ВРЪЗКАТА С ПРЕДЦИТЕ НИ, НО ЛЮБОВТА ОСМИСЛЯ ВСИЧКО
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: АКО БЮДЖЕТЪТ ЗА 2024 Г. НЕ БЪДЕ ПРИЕТ, ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНАТА ЩЕ БЪДЕ ОГРАНИЧЕНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГАЗОВА БУТИЛКА ПРЕДИЗВИКА ПОЖАР В КВАРТАЛ „ДАМЕ ГРУЕВ“

На 24 юли, в 20,24 часа е получен сигнал за пожар в апартамент, собственост на 66-годишна жена, в сливенския квартал „Даме Груев“. Произшествието е ликвидирано в 20,40 часа от два

Новини Сливен

ПАМЕТНА ПЛОЧА ЗА ЗАГИНАЛИТЕ СЛИВЕНСКИ ГЕРОИ В БОЕВЕТЕ ПРИ ДРАВА – СОБОЛЧ БЕ ОТКРИТА В УНГАРИЯ

Паметна плоча за загиналите сливенци в боевете при Драва – Соболч през Втората световна война бе поставена във военното гробище в унгарския град Харкан. „В памет на воините от Сливенския

Новини Сливен

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ БЮДЖЕТ 2018 НА ОБЩИНА КОТЕЛ

С 18 гласа „за“, 1 „против“ и 0„въздържал се“ , Общински съвет – Котел прие предложения от кмета Коста Каранашев бюджет на Община Котел за настоящата 2018 година. Предложението бе