КАМЕН КАНЕВ – ЕДИН ТАЛАНТЛИВ УЧЕНИК, КОГОТО СЛИВЕН ИСКА ДА ЗАДЪРЖИ
19.01.2024 4909 Прегледи

КАМЕН КАНЕВ – ЕДИН ТАЛАНТЛИВ УЧЕНИК, КОГОТО СЛИВЕН ИСКА ДА ЗАДЪРЖИ

Той е изключително талантлив програмист. И много скромен ученик от гимназия „Добри Чинтулов“. Преди седмица Камен Канев спечели престижно отличие по програмиране.

Той завоюва първо място и златен медал на III национално състезание по програмиране CodeWars, което се проведе на 13.01.2024 г.  в гр. Варна. Камен получи и специална награда от организаторите. Организатори на състезанието са ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“ – гр. Варна, РУО-Варна и ICT Cluster Варна. Официални спонсори на състезанието са KBC Global Services, банка ДСК, TechnoLogica, CSoft и Strypes Group.

Състезанието се провежда в два квалификационни кръга и един финален кръг като първи и втори кръг са онлайн, а трети кръг е присъствен с продължителност 4 астрономически часа. Задачите са:

За първи кръг: Създаване на уебсайт с навигация, връзки, подходящи изображения, лого, като се използват знания по HTML, CSS и други подходящи, като не се адмирират копия или използване на wordpress.

За втори кръг: Създаване на приложение с менюта, познаване на работа с файлове, използване на подходящи структури от данни, обработка на информация, създаване на справки. Приложението може да бъде уеб, десктоп или конзолно.

Финалният етап е предизвикателство за участниците. До него достигат 28 ученици. Те бяха разделени на екипи по 4 ученици на случаен принцип без да се познават. На всеки екип беше раздадена задача, която трябваше да решат за 4 астрономически часа, както и да изготвят документация и презентация за защита на проекта. Тазгодишната задача изискваше да се разработи приложение за онлайн закупуване на билети за градски транспорт.

„Ние търсим такива млади хора и искаме да ги задържим в Сливен. Предстои ни въвеждането на интелигентна система за управление на пътнико – потока в градския транспорт, за която ще бъдат отделени 600 000 лева. Общинската ни фирма „Пътнически превози“ ще има нужда от такива специалисти“, каза пред Sliveninfo Стоян Марков, зам.-кмет на общината.

„Приложението за онлайн закупуване на билети за градски транспорт може да се ползва във всеки град, включително и в Сливен“, заяви десетокласникът Камен Канев.

С програмиране той започва да се занимава още в 5 клас.

„Тогава ми се стори сложно и имах известна пауза, но от 6 клас го практикувам ежедневно“, каза Камен, който учи в гимназията още от 5 клас.

В момента той се готви за олимпиадата по информатика, където ще представи своя проект за виртуално планиране. Всеки ще може да си го инсталира на телефона или компютъра. Проектът ще бъде приложим и за училищни администрации, където се възлагат задачи на хора.

Камен ненавижда еднаквостта. Обича разнообразието. Денят му е изключително натоварен – с училище, уроци и фитнес. Мечтае да се занимава с програмиране. Не е решил дали ще учи софтуерно инженерство у нас или в чужбина.

„За мен щастието е да програмирам“, споделя десетокласникът.

 

Георги Мангинов

Предишна МБАЛ "Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ"-СЛИВЕН ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЛЕКАРИ-СПЕЦИАЛИЗАНТИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И АКУШЕРКИ
Следваща МЛАДЕЖИ ОТ ЦЕНТЪРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП В КВ. „СИНИ КАМЪНИ“ МЕЧТАЯТ ДА УЧАТ В УНИВЕРСИТЕТ И ПЛАНИРАТ БЪДЕЩЕТО СИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИНЦИДЕНТ С ЖЕНА НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА ПРЕД СЪДА В СЛИВЕН

Жена е претърпяла инцидент на пешеходна пътека пред сградата на Съдебната палата в Сливен, научи Sliveninfo. Пешеходката е била блъсната от лек автомобил „Фолксваген“, управляван от жена. Пострадалата няма физически

Новини Сливен

МОМЧИЛ ПАНТЕЛЕЕВ, КАНДИДАТ ЗА КМЕТ: РАЗГОВОР ЗА СЛИВЕН /ПРОДЪЛЖЕНИЕ/

Момчил Пантелеев е кандидат за кмет на община Сливен от Гражданско сдружение „Свети Георги Победоносец“/Християндемократическа партия на България /номер 47 в бюлетината/. В предходна публикация представихме неговото виждане за бъдещето на Сливен

Новини Сливен

10,67% Е ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ КЪМ 11 ЧАСА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Избирателната активност в област Сливен към 11 часа е 10,67 процента при гласували 18 334 души, съобщиха от областната администрация. Най-голяма активност към този час е регистрирана в община Нова Загора