КАМЕННАТА СТОГОДИШНА ГАРА НА НОВА ЗАГОРА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПАСЕНА ОТ СЪБАРЯНЕ
юни 22, 2021 262 Прегледи

КАМЕННАТА СТОГОДИШНА ГАРА НА НОВА ЗАГОРА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПАСЕНА ОТ СЪБАРЯНЕ

Вторачени сме в големите рани. Гангренясалите държавни структури сълзят в очите ни все по-противно, от ден на ден. Мятаме се на големите битки, понякога без капка вяра, че ще ги спечелим. Отчаяно, ядно, с болка.

А в същото време далече от хлъзгавата жълта паветност на столицата други хора водят своите малки, трудни битки. Скачат срещу всеядни многоглави чудовища, деребействащи от години в малките градове и села. Увлечени от своето едротемие, ние дори не забелязваме тези епични сблъсъци. А те са всекидневието на България.

Ето ви една битка, която си струва да зърнем. ЖП гарата в Нова Загора е една от първите в България, построена е през 1918. Реконструкцията й е направена през 1959 г. и после е оставена на времето, безхаберието и алчността на силните. Упорита се оказва каменната сграда. Оцелява през войни и разрушителни земетресения, но попада на местната герберска власт.

Кметът на Нова Загора стана известен преди няколко години с това, че ръсеше захар по опасните пътища в района против уроки. Той и вярната му администрация не се опитват дори да регистрират вековната сграда на новозагорската гара като паметник на културата, за да я спасят. Напротив, готвят й погребение, а вместо надгробна плоча мислят да вдигнат нещо като модерен ламаринен павилион. Изпълнител на държавната поръчка ще е една фирма, която вече се казва ВДХ, но сме я чували като „Водстрой 98“, често споменавана в едно изречение с ДПС и станалия напоследък токсичен Делян Пеевски.

Ще кажете – какво толкова. Тя цялата държава се разпада, за една гара да се тръшкаме. Само че истината е друга. Аз мисля, че ще имаме общо бъдеще само ако във всеки град има поне по няколко души, които да скочат в защита на своето минало.

Затова днес искам да съм до хората в Нова Загора и да подпиша тяхната петиция. За една малка, невинна каменна жп гара. Направете го и вие.

Коментарът е от профила на автора във „Фейсбук“. Заглавието е на „Дневник“

 

Радослав Бимбалов , „Дневник“

Предишна 12-ГОДИШНИЯТ ИВЕЛИН ОТ СЛИВЕН СЕ НУЖДАЕ ОТ ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА ОПЕРАЦИЯ В ТУРЦИЯ
Следваща ПИЯН ШОФЬОР НА РЕНО Е ЗАЛОВЕН В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Петното от кафе се поръсва със ситно стрит въглищен прах. Петното, което остана от въглищния прах, се накисва в ацетон. За да отстраните петното от ацетона, втрийте нагрят терпентин. Петното

Новини

АНТОНОВДЕН Е

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. Антоний Велики е роден около 251 г. в село близо до Йераклеопол, което се намира

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  В зъболекарския кабинет пациентът негодува: – Но какво правите, казах ви, че ме боли кътникът, а вие ми вадите преден зъб! – Спокойно, ще стигнем и до кътника. Приятели