КАК ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ МОГАТ ДА ВЛИЯЯТ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА?
06.04.2022 2657 Прегледи

КАК ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ МОГАТ ДА ВЛИЯЯТ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА?

Д-р Пламена Хараланова е специалист по клинична лаборатория с дългогодишен опит. Тя има допълнителна квалификация в областите: „Осигуряване на качеството в клиничната лаборатория”, „Хормони и туморни маркери”, „Сърдечни маркери”, „Биохимични и молекулярни маркери в диагностиката на остеопорозата”, „Хемостазеология”, „Автоимунни болести”, „Флоуцитометричен имунофенотипен анализ” и др. По време на дългогодишната си работата, тя натрупва впечатления какво в начина на живот може да се отрази пряко върху резултатите от изследванията. Затова помага фактът, че в лаборатория „ЛИНА” пациентите могат да се срещнат на място с лекаря, извършил изследванията им, и да получат консултация. Така се оказва, че един от факторите, които оказват влияние, са хранителните добавки.

Д-р Хараланова, как се промени приемът на хранителни добавки в последните години?

-Станахме свидетели на значително нарастване на употребата  на билки и комбинации от тях под най-различна форма.Това е резултат от новите тенденции за здравословен начин на живот и хранене, от желанието на хората да ограничат приема на традиционните лекарствени средства или да ги заменят с нещо „по-безвредно”. Тъй като те са лесно достъпни – не се изисква рецепта, може би се приема, че са безопасни и станаха част от природосъобразния начин на живот. Забелязва се масово самолечение с природни продукти, като често се съчетават с предписани вече лекарствени средства без дори да бъде информиран лекуващият  лекар.

-Какви рискове крие това и могат ли да се отразят на лабораторните изследвания?

-Билковите продукти не попадат в категорията на лекарствените средства и затова не подлежат на строгите регулации, важащи за тях и изискващи да са доказано безопасни преди да бъдат пуснати на пазара, както и да бъдат подробно проучени и описани всички възможни взаимодействия и странични ефекти. Така, наред с полезните свойства на билковите продукти и добавки, вече се натъкваме и на нежелани  ефекти, които могат да доведат до повлияване и оттам до погрешна интерпретация  на много лабораторни тестове, използвани за диагноза и проследяване на различни състояния.

-Кои са най-честите отклонения в лабораторните резултати, свързани с прием на  хранителни добавки, които наблюдавате? 

-Имаме не малко случаи на неочаквани промени в коагулационните тестове – това са изследванията, които показват дали има нарушения в съсирваемостта на кръвта. Те се използват за контрол на лечението с различни медикаменти, предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци. Особено през последните две години, заради пандемията от COVID- 19, употребата на антикоагуланти рязко се увеличи. Също в тази връзка нарасна и употребата на естествени имуностимулатори с цел повишаване устойчивостта на организма към новия патоген. Така нараснаха и случаите, в които наблюдаваме, че комбинацията на предписаните антикоагуланти с билкови добавки като: женшен, гинко билоба, чесън, джинджифил, алое и др. може да доведе до промени в коагулационните тестове, които пациентите изобщо не свързват с техния прием. Получава се изненада, когато въпреки липса на промяна в дозировката на противосъсирващите медикаменти, се наблюдава необосновано отклонение в коагулационните тестове. Често, след насочен разговор с нашите пациенти, откриваме прием на поне една от споменатите добавки. Натъквали сме се и на леки отклонения в тези изследвания при хора, неприемащи антикоагуланти, които ги правят по друг повод, например предстояща операция. Този ефект може да настъпи след различен период от началото на приема им, зависи от продължителността и количествата, които се приемат.

-Какво съветвате пациентите си, които са убедени в ползите от приема им?

-Първо  да уведомят своя лекуващ специалист, че приемат тези билки. Бихме ги посъветвали и редовно да контролират коагулационния си статус и ако се установи промяна, която не е желателна и не може да се обясни с промяна на терапевтичната схема, те да бъдат преустановени, докато се нормализират, а повторното им включване да бъде обсъдено със специалист.

-Какви други взаимодействия сте наблюдавали?

-Натъквали сме се, че продължителният  прием на храни, богати на желязо или други микроелементи, могат да доведат до повишаване на техните концентрации в кръвта, което не винаги е с желан ефект. Понякога ние сами търсим връзка с пациента, за да си изясним тези резултати – дали са в резултат на неподходящ момент за извършване на изследването, тъй като честа грешка е в хода на лечение с железни препарати или витаминни комбинации, които го съдържат, да се прави изследване за определяне на концентрацията на желязо в кръвта. Важно е да се знае, че изследването трябва да се направи поне 2 седмици след прекратяване на лечението. Това изискване важи и за изследване на витамините В12, фолиева киселина и др.

Ако се върнем към храните, които могат да повлияят концентрациите за желязо в кръвта, бих дала един интересен пример от нашата практика. По повод на завишени стойности на желязо в кръвта, разговаряхме с наша пациентка, която твърдеше, че не приема под никаква форма желязо или добавки, които го съдържат. Спомена, между другото, в края на разговора ни, че от години всяка сутрин приема по 1 супена лъжица канела в своето капучино. Канелата има доказани положителни ефекти върху въглехидратния метаболизъм и се използва от доста хора за регулиране на кръвната захар, кръвното налягане, дори на теглото. Тя също така е много богата и на желязо, което не е много известен факт. Обикновено препоръчваните дневни количества са по-ниски. В посочения случай, след преустановяване на приема на канела от жената, нивата на желязото ѝ се нормализираха.

-Има ли добавки, които влияят на изследванията за щитовидната жлеза,  с която много жени имат проблем?

-Приемът на добавки, съдържащи зелени водорасли, могат да повлияят тестовете за оценка на функцията на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод. Някои добавки могат да повлияят метода, с който се анализират определени тестове – например биотинът, който се съдържа в много продукти, рекламирани за здрава коса, нокти и кожа. В по-големи количества той повлиява редица тестове, определени с диагностични методи, използващи биотин в методологията си. Когато пробата се анализира с друг метод, може да се получи съвсем различен резултат. Това е една от възможните причини за противоречиви резултати от различни лаборатории.

-Имали ли сте случаи, в които сте установявали вредни или токсични действия?

-За съжаление сме се натъквали и на такива случаи. Билковите екстракти или концентрати обикновено са комбинации от няколко активни съставки, като техният  ефект и взаимодействия с други лекарства и вещества в организма не са добре проучени. Наблюдавали сме смущения в чернодробната функция, изразяваща се в завишаване на чернодробните ензими – АСАТ, АЛАТ, алкална фосфатаза, ГГТ.

С тревога бих споменала eдин случай, при който установихме неочаквано висока концентрация на олово при една от нашите пациентки. Тя сподели, че прави изследването по повод засилен косопад и лесна уморяемост, а всички други хормонални и дерматологични причини за състоянието ѝ били отхвърлени. В разговора се установи, че от 6 месеца всеки ден приема куркума, която закупува в насипно състояние от търговец на подправки на един пазар. Две седмици след прекратяване на приема ѝ, направихме ново изследване, което показа двойно по-ниски концентрации, които обаче все още не се бяха нормализирали.

-Каква може да е причината за наличие на тежки метали като олово и за какво да внимаваме при избора на билки и комбинации от тях?

-Въпреки многобройните полезни качества на често използваните билки и подправки от растителен произход, те могат да съдържат и токсични вещества, натрупани от околната среда. Както стана ясно, те могат да бъдат замърсени дори с тежки метали. Това става по време на отглеждането им, както и в хода на процесите, свързани с тяхното съхранение и обработка. Натрупването на тежки метали в почвата, водата и въздуха, което е резултат от неправилно управление на отпадъците и от бързата индустриализация и урбанизация на селскостопанските райони, също може да е причина. Затова бихме препоръчали на нашите пациенти да се отнасят с внимание и предпазливост към добавките, които употребяват, да се снабдяват с тях от доказан производител, да не ги приемат прекалено дълго време, а когато се налага да ги съчетават с лекарствени средства, винаги да съобщават за техния прием на лекуващия лекар и на лабораторния специалист.

 

Предишна БИВШИЯТ ДЕПУТАТ ВЛАДИМИР РУСЕВ СТАНА БАЩА ЗА ВТОРИ ПЪТ
Следваща ВЕНЦИСЛАВ ТЕМЕЛКОВ ПОЧЕРПИ ЗА РОЖДЕН ДЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЪЖ ОТ СЛИВЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА СИНТЕТИЧНА ДРОГА

Притежание  на наркотици са установили полицейски служители на РУ-Сливен при операция срещу наркоразпространението. На 5 септември са извършени процесуално-следствени действия в жилище, обитавано от мъж на 36 години в град

Новини Сливен

ЗАЛОВИХА ЖЕНА, КРАЛА ОТ МАГАЗИН НА ЛАРГОТО

В рамките на  няколко часа след получаване на сигнал служители  на РУ-Сливен и участък „Надежда“ са разкрили кражба от търговски обект в град Сливен.  Вчера е получено заявление от служител

Новини Сливен

ПЕНСИОНЕРИ И ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ МОГАТ ДА КАНДИДАТСТВАТ В ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ЗДРАВНА И ЛИЧНА ПОМОЩ

Община Сливен обявява прием на заявления от желаещи да ползват интегрирана здравно-социална услуга, която ще се предоставя от мобилен екип специалисти. Услугата е по Проект № BG05SFPR002-2.001-0034-С01 „Грижа в дома