КАК МЕТАЛНИ ФИГУРИ ПОМАГАТ НА ХОРАТА В СЛИВЕН ДА РЕЦИКЛИРАТ ПЛАСТМАСОВИТЕ ОТПАДЪЦИ
14.12.2023 796 Прегледи

КАК МЕТАЛНИ ФИГУРИ ПОМАГАТ НА ХОРАТА В СЛИВЕН ДА РЕЦИКЛИРАТ ПЛАСТМАСОВИТЕ ОТПАДЪЦИ

Пластмасата е интересен феномен от нашето ежедневие – едновременно е революционно изобретение, без което не можем, и в същото време неразумното й ползване и безразборно изхвърляне създава екологичен проблем за нас и околната среда. Ако не предприемем смислени действия, за да ограничим проблема, рискуваме здравето си и бъдещето на нашата планета, която ще завещаем на поколенията след нас.

Как да бъде решен този сложен казус? Отговорът се крие в кръговия модел и затворения цикъл на рециклиране, а примерът, който ще ви споделим, идва от Сливен, където липсва работеща система за разделно събиране на отпадъци. Това мотивира сдружение „Юнайтед фючър“ да кандидатства със своята вдъхновяваща идея в петото издание на инициативата на Лидл България – „Ти и Lidl за нашето утре“. Впоследствие проектът им „Сливен рециклира“ е одобрен за финансиране през октомври 2022 г. и изпълнен в рамките на една година до началото на ноември 2023 г.

Основната идея на „Сливен рециклира“ е да направи рециклирането на отпадъци по-достъпно за местните жители. Ключов елемент в проекта е изграждането на атрактивни метални конструкции във формата на животни, които да ангажират младото поколение в каузата за опазване на околната среда. Първата фигура за разделно събиране на пластмасови бутилки е във формата на вълк и беше инсталирана през май в градската градина на Сливен. Второто метално съоръжение изобразява мечка и беше монтирано наскоро в двора на 11 СУ „Константин Константинов“, с идеята да повиши интереса на учениците към събирането на пластмаса и грижата за природата. Наскоро беше монтирана и третата фигура – динозавър, която е разположена на южния паркинг в мащабния ритейл парк в Сливен. Тя е с най-атрактивна и детайлна изработка. Всяка от металните конструкции може да събере между 5 и 20 кг. отпадъци, спрямо размера й и според това дали бутилките са смачкани или не.

Освен това, инициаторите от сдружение „Юнайтед фючър“ организират осем големи акции, в които гражданите могат да предадат събраното количество за рециклиране, а тези които донесат най-много, са стимулирани с предметни награди като полезни домакински уреди. Благодарение на тези акции местната общност е събрала 2670 кг., което в обем се равнява на 18 големи буса със смачкана и сортирана пластмаса.

Благодарение на подкрепата от Лидл България, проектът се превръща в още едно доказателство за колективната и трансформираща сила на добрите идеи, ръководени от местната общност. Той успява не само да ангажира жителите на града, но и да формира промяна в техните нагласи по отношение на замърсяването и опазването на природата.

Сливен рециклира“ е само един от примерите за успешен проект в миналогодишното издание на инициативата, която за период от пет години (2017-2022 г.) е подкрепила общо 119 граждански идеи в 58 населени места в страната с общ фонд от 915 000 лв. В момента тече оценка на всички кандидатури в шестото издание на трансформираната програма, а финалистите, които ще бъдат обявени през януари 2024 г., ще си разпределят рекордния фонд от 365 000 лв.

Инициативата се осъществява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Български дарителски форум, а от тази година към тях се присъедини и Асоциацията на европейските журналисти.

 

news.bg

Предишна ФЪНКИ ПРИСТИГА В СЛИВЕН ЗАЕДНО С ТОНЧО ТОКМАКЧИЕВ, МАЯ БЕЖАНСКА И ДРУГИ С ЩУРА КОМЕДИЯ
Следваща СНИМКИ НА ПОВЕЧЕ ОТ ВЕК, ВЕЩИ ОТ СТАРИЯ БИТ И ФОЛКЛОРЪТ НА КАРАКАЧАНИТЕ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕН ПРИЕМА КУПАТА ЗА МОМЧЕТА U14

Сливен ще е домакин на турнира за Купата на БФБаскетбол за момчета до 14 години. Турнирът ще се проведе на 1 и 2 юни в зала „Васил Левски“. В надпреварата

Новини Сливен

СПИПАХА КОНТРАБАНДНИ ЦИГАРИ В ЛЕК АВТОМОБИЛ

В резултат на бързите и навременни действия на полицейските служители на областните дирекции на МВР в Сливен и Ямбол са иззети 10 000 къса цигари, без акцизен бандерол. В хода на

Новини Сливен

ПОЛИЦАЙ ОТ НОВА ЗАГОРА С МЕДАЛИ ОТ РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО КАРАТЕ ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА МВР

Георги Кайраков, полицай в РУ-Нова Загора, спечели два сребърни медала в републиканското първенство по карата за служители на МВР, състояло се миналата седмица  в град Варна. Той се класира втори