КАК ДА СЕ ЗАПАЗИ ПАРЛАМЕНТА, КОГАТО ПАРЛАМЕНТЪТ  НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЪЧИ ПРАВИТЕЛСТВО
29.04.2023 635 Прегледи

КАК ДА СЕ ЗАПАЗИ ПАРЛАМЕНТА, КОГАТО ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЪЧИ ПРАВИТЕЛСТВО

КАК ДА СЕ КОНТРОЛИРАТ СЛУЖЕБНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА
Ситуацията с предлагането на бюджет с 6.4 % дефицит от служебното правителство на Президента , въпреки че не е подкрепен от никоя политическа сила , както подчерта Корнелия Нинова , е бламиране не само на действащия парламент ,но и удар върху парламентарната демокрация в България .
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ  явно трудно ще направят правителство ,най -вече защото  който направи правителство ще трябва да приеме негативи за предстоящите местни избори . Ако правителството е на ПП и ДБ – печелившите ще са ГЕРБ в предстоящите местни избори, защото ще обвиняват редовният кабинет за всички проблеми в България .
Ако ГЕРБ с ДПС и БСП направят правителство ще е обратното- печелившите на местните избори ще са ПП -ДБ ,защото  ще обвиняват за всички проблеми в страната респективно  ГЕРБ .
Най- вероятно е да  се насочим към следващите шести извънредни избори ,с което и сега действащият парламент няма да свърши нищо и ще бъде разпуснат.
Политическата криза ще продължи ,  Възраждане ще работи за референдум за еврото, с което България ще се отдалечава от еврозоната, а навярно и от Шенген . Президентът ще управлява еднолично, без контрол от парламента и  ще преминаваме от избори в избори . Няма да може да стартират така  нужните реформи в много обществени сфери .
На всичко това може да се сложи край още от съществуващото  Народно събрание ,ако се събере КОНСТИТУЦИОННО мнозинство, което да направи промяна в конституцията – в частта за разпускане на парламента, когато той не може да излъчи правителство .
✔Парламентът  да не се разпуска веднага с назначаването на служебно правителство от Президента и служебното правителство да управлява без парламент  , а  парламентът да се разпуска  чак след провеждане на избори и обявяването на следващите избрани народни представители .
✔Така ,ако народното събрание не може да излъчи правителство или действащото редовно правителство получи вот на недоверие от парламента , Президентът  назначава служебно правителство до провеждането на изборите и избора на следващото редовно правителство от парламента , но да не се разпуска действащия  парламент до избора на нов  . Служебното правителство да работи под контрола на  действащия парламент  .
Това ще е една временна форма на класическо президентско  управление, в което Президентът назначава правителството, но има действащ парламент ,който контролира правителството  и извършва законодателна дейност .
За разлика от сегашната безпрецедентна ситуация на авторитарна власт на Президента ,който управлява еднолично чрез служебното правителство, БЕЗ КОНТРОЛ на парламента и БЕЗ ПАРЛАМЕНТ в ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА  .
Това ще бъде един много по -устойчив модел на управление . Когато парламентът може да излъчи правителство , правителството се излъчва от парламента . Когато не може – правителството се назначава от президента, но парламентът ще  продължава да съществува до избирането на следващият парламент и да  работи пълнокръвно  .
 И в двата случая на редовно или служебно правителство , те ще се контролират от парламента и в двата случая ще има действащ парламент, който ще извършва законодателна дейност , ще контролира правителството и ще взема всички решения , които са в пълномощията на парламента.
Така с една конституционна реформа, която НЕ ЗАСЯГА държавното управление и може да се извърши от Обикновено Народно събрание , може да се създадат предпоставки да се излезе от политическата криза и да се отстрани голяма слабост на създалата се политическа ситуация – при служебни правителства България да е без парламент и Президентът да управлява еднолично .
Ситуация ,която се превръща в застрашаваща парламентарната форма на управление  на държавата.
Д-р Събина Петканска
Предишна ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ ПО УСЛОВИЯ НА ТРУД
Следваща ТЕМАТА: „ТРАДИЦИИ, НАСЛЕДСТВО И ХРАНИ НА ГРАД КОТЕЛ“ СЪС СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ОТ ШЕФ ИВАН МАНЧЕВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГОРЯ КЪЩАТА НА 54-ГОДИШНА ЖЕНА В КВАРТАЛ „РЕЧИЦА“

На 15 февруари, около 09,05 часа, е възникнал пожар в къща в сливенския квартал „Речица“, собственост на 54-годишна жена.  Съобщението е получено в 09,11 часа, произшествието е ликвидирано в 11,05часа

Новини Сливен

ОЩЕ ЕДИН ЛАУРЕАТ ЗА ППМГ СЛИВЕН

С лауреатска титла от националната олимпиада по гражданско образование се завърна Даниел Влахов от 12. клас на ППМГ „Добри Чинтулов“. Другите двама представители на гимназията Ралица Жекова и Ивана Мангинова

Новини Сливен

ПРОВЕРЕНИ СА БАСЕЙНИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНАТА

Проверени са басейните на територията на общината. За обществено ползване отговарят на изискванията: „Ветрови хълмове“, „Аглика“ и „Калина“ на територията на Сливенски минерални бани, както и „Европарк“, „Спорт палас“ и