КАКВО СЕ СЛУЧИ НА 100-ГОДИШНИЯ ТЕАТРАЛЕН ЮБИЛЕЙ

КАКВО СЕ СЛУЧИ НА 100-ГОДИШНИЯ ТЕАТРАЛЕН ЮБИЛЕЙ

„Карандила джуниър“ предвождаха шумното театралното шествие в чест на 100-годишния юбилей на Сливенския професионален театър на 18 септември. Световни кинозвезди поздравяваха сливенци от Градската градина до пл. „Хаджи Димитър“, откъдето се качиха на ретроавтомобили, за да стигнат до червения килим пред театъра. Там стана ясно, че зад маските се крият лицата на младата българска театрална смяна – студентите от класовете на професорите от НАТФИЗ Пламен Марков и Ивайло Христов.
В това време на червения килим пред театъра се появиха няколко стотици театрални гости от всички краища на България и от чужбина. В ядрото им бяха театрални творци от няколко поколения – познати лица от сливенската трупа през годините. Тук бяха някогашните обичани театрални момчета Атанас Атанасов, Ивайло Христов, Валентин Танев, Тодор Близнаков, Борислав Стоилов, Стоян Памуков и обичаните в годините театрални момичета Юлиана Сайска, Анелия Шишкова, Сеня Александрова, Снежина Малковска, Венета Чанкова, тук бяха доайенките Красимира Недкова и Мария Николова, бившите театрални директори на Сливен Пламен Марков, Борислав Чакринов, Златко Гулеков, тук бе дошъл от Германия мимът Петър Стефанов, а от София – учителят му в пантомимата Вельо Горанов, тук беше и сливенската артистична вълна, начело с Любомир Василев и Михаил Илийков, и още, и още… Театърът закипя от непресторени емоции и сърдечни срещи, за които дълго ще се разказва.
Минута тишина – и на покрива на театъра се появи дългоочакваната изненада – облечена в костюмите на „Молиер“ отпреди 30 години, под звуците на автентичната музика на Михаил Шишков-старши, сливенската трупа представи пролог към спектакъла на Слави Шкаров „Съзаклятието на лицемерите“. Представлението на покрива „дирижираха“ Валентин Танев в ролята на Молиер и Борислав Стоилов. С останалите роли се справиха Ивайло Гандев, Августин Демерджиев, Димитър Марков, Дейвид Славчев, Таня Йоргова, Вяра Начева, Деница Петкова и Николина Янчева.
Фоайето на театъра на 18 септември беше превърнато в изложбена зала за историята на театъра – с най-красивите театрални костюми, сценографски проекти и документална експозиция, изготвена съвместно с библиотека „Зора“. В камерната зала „Слави Шкаров“, в присъствието на министъра на културата Боил Банов, директорът на театъра Радост Костова откри премиерата на документалната книга – Летопис на 100-годишнината на Сливенския професионален театър, финансиран от Министерството на културата и община Сливен. В представянето на книгата – съхранена памет за театъра, участваха нейните автори – театралният критик Никола Вандов и журналистката Щилияна Василева.
На финала на тържеството се състоя очакваният празничен спектакъл – „Търси се съпруг за Мария“ с Мария Сапунджиева в главната роля и с участието на Валентин Танев, Тодор Близнаков, Георги Кадурин, Борислав Стоилов, Тончо Токмакчиев, Мариана Миланова и артистите от сливенската трупа. Представлението на режисьора Борислав Чакринов, с водещи „сливенските кадри“ Албена Павлова и Емил Марков, преливаше от познати лица и забавни комедийни ситуации. Празникът завърши с излизането на сцената на министъра на културата Боил Банов, който огласи две високи отличия: грамота и почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики, за принос в развитието и утвърждаването на българската култура – за сливенския театър, по случай 100-годишнината му и за един негов заслужил труженик – дългогодишният театрален директор Николай Недялков.
Юбилейната театрална фиеста отшумя. До 28 септември продължават представленията на Есенния театрален салон.

Предишна СЪПРУЗИ ОТ СЛИВЕН СА ЗАЛОВЕНИ С ДРОГА В СЛЪНЧЕВ БРЯГ
Следваща ПРЕДСТОЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТВЪРДИЦА ПОЧЕТЕ 141 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ

На 14 януари Твърдица отбеляза 141-та годишнина от преминаването на руските войски и първия ден на Свободата. Празникът събра признателните граждани на пл.”Свобода” пред паметната плоча на освободителите за тържествения

Новини Сливен

АВАРИЯ ОСТАВИ СЛИВЕНСКО СЕЛО БЕЗ ВОДА

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт днес 15.02.2018 г. (четвъртък) до 16.00 ч. е прекъснато водоподаването в с.Старо село. „Водоснабдяване и Канализация –

Новини Сливен

ТОВАРЕН ВЛАК ДЕРАЙЛИРА ДО ШИВАЧЕВО

Товарен влак е дерайлирал около 19 часа снощи между гарите Шивачево и Твърдица, предаде bTV. Влакът е пътувал от Бургас до Пирдоп без товар. Дерайлирали са 23-ти и 24-ти вагон от общо 33

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

14 + 17 =