КАКВО СЕ СЛУЧИ НА 100-ГОДИШНИЯ ТЕАТРАЛЕН ЮБИЛЕЙ
20.09.2018 2713 Прегледи

КАКВО СЕ СЛУЧИ НА 100-ГОДИШНИЯ ТЕАТРАЛЕН ЮБИЛЕЙ

„Карандила джуниър“ предвождаха шумното театралното шествие в чест на 100-годишния юбилей на Сливенския професионален театър на 18 септември. Световни кинозвезди поздравяваха сливенци от Градската градина до пл. „Хаджи Димитър“, откъдето се качиха на ретроавтомобили, за да стигнат до червения килим пред театъра. Там стана ясно, че зад маските се крият лицата на младата българска театрална смяна – студентите от класовете на професорите от НАТФИЗ Пламен Марков и Ивайло Христов.
В това време на червения килим пред театъра се появиха няколко стотици театрални гости от всички краища на България и от чужбина. В ядрото им бяха театрални творци от няколко поколения – познати лица от сливенската трупа през годините. Тук бяха някогашните обичани театрални момчета Атанас Атанасов, Ивайло Христов, Валентин Танев, Тодор Близнаков, Борислав Стоилов, Стоян Памуков и обичаните в годините театрални момичета Юлиана Сайска, Анелия Шишкова, Сеня Александрова, Снежина Малковска, Венета Чанкова, тук бяха доайенките Красимира Недкова и Мария Николова, бившите театрални директори на Сливен Пламен Марков, Борислав Чакринов, Златко Гулеков, тук бе дошъл от Германия мимът Петър Стефанов, а от София – учителят му в пантомимата Вельо Горанов, тук беше и сливенската артистична вълна, начело с Любомир Василев и Михаил Илийков, и още, и още… Театърът закипя от непресторени емоции и сърдечни срещи, за които дълго ще се разказва.
Минута тишина – и на покрива на театъра се появи дългоочакваната изненада – облечена в костюмите на „Молиер“ отпреди 30 години, под звуците на автентичната музика на Михаил Шишков-старши, сливенската трупа представи пролог към спектакъла на Слави Шкаров „Съзаклятието на лицемерите“. Представлението на покрива „дирижираха“ Валентин Танев в ролята на Молиер и Борислав Стоилов. С останалите роли се справиха Ивайло Гандев, Августин Демерджиев, Димитър Марков, Дейвид Славчев, Таня Йоргова, Вяра Начева, Деница Петкова и Николина Янчева.
Фоайето на театъра на 18 септември беше превърнато в изложбена зала за историята на театъра – с най-красивите театрални костюми, сценографски проекти и документална експозиция, изготвена съвместно с библиотека „Зора“. В камерната зала „Слави Шкаров“, в присъствието на министъра на културата Боил Банов, директорът на театъра Радост Костова откри премиерата на документалната книга – Летопис на 100-годишнината на Сливенския професионален театър, финансиран от Министерството на културата и община Сливен. В представянето на книгата – съхранена памет за театъра, участваха нейните автори – театралният критик Никола Вандов и журналистката Щилияна Василева.
На финала на тържеството се състоя очакваният празничен спектакъл – „Търси се съпруг за Мария“ с Мария Сапунджиева в главната роля и с участието на Валентин Танев, Тодор Близнаков, Георги Кадурин, Борислав Стоилов, Тончо Токмакчиев, Мариана Миланова и артистите от сливенската трупа. Представлението на режисьора Борислав Чакринов, с водещи „сливенските кадри“ Албена Павлова и Емил Марков, преливаше от познати лица и забавни комедийни ситуации. Празникът завърши с излизането на сцената на министъра на културата Боил Банов, който огласи две високи отличия: грамота и почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики, за принос в развитието и утвърждаването на българската култура – за сливенския театър, по случай 100-годишнината му и за един негов заслужил труженик – дългогодишният театрален директор Николай Недялков.
Юбилейната театрална фиеста отшумя. До 28 септември продължават представленията на Есенния театрален салон.

Предишна СЪПРУЗИ ОТ СЛИВЕН СА ЗАЛОВЕНИ С ДРОГА В СЛЪНЧЕВ БРЯГ
Следваща ПРЕДСТОЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАЩО Е ШАНС ЗА ВСИЧКИ ГЛАСУВАНЕТО ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

Здравейте съграждани от Сливен, земляци от Нова Загора, Котел и Твърдица, жители на малките населени места в областта Сигурно ще се изненадате, ако четете този текст по формата на мое

Новини Сливен

ДВАМА НЕПЪЛНОЛЕТНИ СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА КРАЖБА В ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА

Криминалисти от участък „Надежда“ разкриха кражба на стойност 11 150 лева. Полицейските служители започват работа по случая на 14 август след получен сигнал за взломени врати и прозорци на складове, намиращи

Новини Сливен

ШЕФЪТ НА РУП-СЛИВЕН ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЕТО СИ – ВРЪЧВАТ АКТОВЕ НА ПРИНУДИТЕЛНО СПРЕНИТЕ ДО СЕЛО КРУШАРЕ В НЕДЕЛЯ

МВР-Сливен връчва актове за административно нарушение на собствениците на автомобили, спрели на шосето Сливен – Ямбол, след като полицията прегради пътя на участниците в протеста на 11 ноември. С дата

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

three × three =