КАКВО Е ЙЕРСИНИОЗА И КАК ДА ПРЕДПАЗИМ НАЙ-УЯЗВИМИТЕ – ДЕЦАТА?
14.04.2022 1436 Прегледи

КАКВО Е ЙЕРСИНИОЗА И КАК ДА ПРЕДПАЗИМ НАЙ-УЯЗВИМИТЕ – ДЕЦАТА?

Известно е, че причините за висока температура, коремна болка и диария понякога остават неразпознати. След отзвучаване на такива състояния е възможно да настъпят усложнения, засягащи ставите и кожата. Сред източниците на тези проблеми е йерсиниозата – по-рядка инфекция и затова по-малко позната. С въпроси за нея се обръщаме към доц. Сашка Михайлова, микробиолог в медицинска лаборатория „ЛИНА“.

 

Какво представлява йерсиниозата?

-Това е бактериална инфекция, причинена най-често от вида Yersinia enterocolitica. Симптомите на заболяването зависят от възрастта. Инфекцията се среща най-често при малки деца. Характерни оплаквания при тях са висока температура, коремна болка и диария, която понякога е кървава. Симптомите обикновено се развиват след инкубационен период 4-7 дни и могат да продължат 1-3 седмици и повече. При по-големите деца и възрастните болката е предимно в дeсния долен квадрант на корема и в съчетание с високата температура може да се сгреши с апендицит. В миналото тези прояви на йерсиниозата са ставали повод за ненужни оперативни интервенции.

 

Как хората се заразяват с Йерсиния?

-Повечето хора се заразяват при консумация на замърсена храна, особено сурово или недостатъчно обработено свинско месо, или чрез контакт с лице, което борави със свински продукти. Кърмачетата могат да бъдат инфектирани, ако възрастните, които се грижат за тях, докосват контаминирана храна и след това не измиват добре ръцете си преди да пипат детето, играчките или приборите му за хранене. Хората понякога се заразяват след консумация на замърсено мляко или използване на неконтролирани водоизточници, както и след контакт със заразени животни или техните изпражнения.

 

Има ли сезонност при йерсиниозата?

-Случаите на йерсиниоза в Европа не показват ясен сезонен модел. В Съединените щати инфекцията е по-честа през зимата.

 

Как се диагностицира йерсиниозата?

-Най-сигурно йерсиниозата се диагностицира чрез доказване на причинителя във фецеса на заразен човек. Повечето лаборатории не правят рутинно тестове за Yersinia. При съмнение за такава инфекция е важно причинителят насочено да се търси чрез специални изследвания. Лаборатория „ЛИНА“ въвежда нов бърз тест за доказване на Yersinia enterocolitica серотипове O:3 и O:9. За неговото извършване е необходима фекална проба.

 

Защо е важно навреме да се диагностицира йерсиниозата?

-Макар и рядко, йерсиниозата може да се усложни. При кърмачета е описан некротизиращ ентероколит. При по-големите деца и възрастните може да се развие реактивен артрит, засягащ китките, коленете и глезените, обикновено един месец след началния епизод на диария. Възможно е да се появи и нодозна еритема, която се проявява като болезнени, надигнати, червени или лилави обриви по тялото и краката. Описано е и достигане на бактериите до кръвта. За диагнозата на тези усложнения е полезно и друго изследване, което лаборатория „ЛИНА“ предлага – това е имунологичното тестване за антитела от класове IgA и IgG срещу Yersinia.

 

Доц. Михайлова, какви мерки ще препоръчате за профилактика на йерсиниозата?

-Избягвайте консумацията на сурово или недостатъчно обработено свинско месо. Пийте само пастьоризирано мляко. Мийте ръцете си с вода и сапун. Използвайте отделни дъски за рязане. Спазвайте хигиена при отглеждане на животни и боравене с техни продукти.

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН С АТРАКТИВНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Следваща ОБЩЕСТВЕНИ ВЪПРОСИ И ИМУЩЕСТВЕНИ КАЗУСИ ПОСТАВИХА ГРАЖДАНИ В ПРИЕМНИЯ ДЕН НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТУДЕНТИ ОТ СЛИВЕН УЧАСТВАХА ВЪВ ФОРУМИ НА ТЕМА „ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ТРАФИК НА ХОРА И НАСЪРЧАВАНЕ НА БЕЗОПАСНОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНТЕРНЕТ“

На 25 и 27 февруари 2020 г. в Сливен се проведоха дискусионни форуми на тема „Противодействие на престъплението трафик на хора и насърчаване на безопасното използване на интернет” със студенти

Новини Сливен

В СЛИВЕН ЗАДЪРЖАХА МЪЖ ЗА НЕЗАКОННИ ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ

Служители на РУ-Сливен са иззели незаконно оръжие и боеприпаси. На 12 декември е извършена проверка в жилище, обитавано от мъж на 71 години, във вилната зона на град Сливен. Иззети

Новини Сливен

СЛИВЕНСКАТА АВТОГАРА ЩЕ СЕ СТОПАНИСВА ОТ ОБЩИНСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ „ГРАДСКА МОБИЛНОСТ“

  Сливенската автогара вече ще се стопанисва от общинското предприятие „Градска мобилност“, което се грижи и за Синята зона в града, научи Sliveninfo. Решението за това е взето от общинските