КАКВО ВОДИ ДО ДИАБЕТ И ПОДАГРА И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?
юни 9, 2022 1501 Прегледи

КАКВО ВОДИ ДО ДИАБЕТ И ПОДАГРА И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

„Поддържането на здравословни нива на кръвна захар и пикочна киселина в кръвта е от особено значение за намаляване на риска от диабет и подагра. Затова изследвания трябва да се правят поне веднъж в годината и при отклонения в референтните стойности да се коригира хранителният режим или да се предприеме съответно лечение”, заявява д-р Рени Младенова, специализант „Клинична лаборатория” в „ЛИНА”.

До края на юни 2022 г. всички пациенти на лабораторията безплатно могат да бъдат изследвани за кръвна захар и пикочна киселина. Двата анализа са част от скрининговата кампания на „ЛИНА” и за тях се заплаща единствено таксата венепункция от 2 лв.

Какво е подагра?

Подаграта представлява заболяване, което се характеризира с повишени нива на пикочна киселина, която е краен продукт от разграждането на азот-съдържащи съединения, наречени пурини. Те нормално се образуват в черния дроб и се съдържат в някои храни, като червени меса, колбаси, морски деликатеси, хайвер, черен дроб и др. След разграждането на пурините до пикочна киселина, тя достига чрез кръвта до тъканите и част от нея се елиминира с урината. По този начин се поддържат нейните здравословни нива. При повишено образуване или недостатъчно елиминиране, пикочната киселина в кръвта се увеличава и възниква състояние, наречено хиперурикемия. Това води до нейното кристализиране и отлагане в стави, сухожилия и околни тъкани. В резултат възниква силно болезнено възпаление- подагрозен артрит.

Какво представлява захарният диабет?

Захарният диабет представлява хронично, социално значимо заболяване, което се характеризира с трайно повишени нива на кръвната захар – хипергликемия. Дължи се на инсулинов дефицит или намалена инсулинова чувствителност. Инсулинът представлява хормон, който помага на глюкозата да се усвои от клетките и по този начин  контролира нивата на кръвната захар.

Съществуват различни видове диабет, като най разпространени са I и II тип. I тип захарен диабет, наречен още инсулинозависим,  представлява автоимунно заболяване, свързано с липса на инсулин поради разрушаване на бета клетките на панкреаса. Развива се най-често при млади хора, започва остро, протича с характерни прояви, а лечението включва задължително инсулинова терапия.

II тип захарен диабет обикновено се наблюдава в зряла възраст. Характеризира се с инсулинова резистентност – нарушено разпознаване на инсулин от клетъчните рецептори. В резултат клетките не могат да усвоят глюкозата, която им служи за енергия и тя се натрупва в кръвта. При този тип диабет инсулинът е в нормални до високи нива, като в крайните стадии  може да се наблюдават и понижени стойности.

Съществува  ли връзка между двете заболявания ?

„Проучванията  показват, че има съществена връзка между захарния диабет и подаграта. Повишени нива на пикочна киселина могат да влошат инсулиновата резистентност, което е предпоставка за развитие на диабет. И обратно – хора, страдащи най често от захарен диабет тип II, са по-склонни към развитие на подагра”, допълва д-р Младенова.

Тя препоръчва резултатите от изследванията да се консултират с личния лекар или специалист, тъй като освен при подагра, пикочната киселина  може да е увеличена и при други заболявания, като: левкози, лимфом, миелом, хипертиреоидизъм и др. Ниски нива на пикочна киселина  се наблюдават при тежки чернодробни заболявания и прием на някои лекарства във високи дози, например салицилати.

„Честите профилактични изследвания, съчетани със здравословен начин на живот, са най-добрата превенция срещу тези заболявания, затова не отлагайте посещението си в лабораторията”, категорична е д-р Младенова.

Предишна ФЕРМЕРСКИЯТ ПАЗАР ЗА МЕСТНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В СЛИВЕН СЕ ОТЛАГА ЗА 25 ЮНИ
Следваща ТРУП НА ЖЕНА Е ОТКРИТ В РЕКА ТУНДЖА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БЮДЖЕТЪТ НА ОБЩИНАТА ЗА 2018 Г. БЕШЕ ПРИЕТ ДНЕС ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СЛИВЕН

„Проектът за бюджет изпълнява основните политики на общината, а именно да поддържаме работещи всички системи на  територията на  общината и да изпълняваме оздравителния план, за което получихме 5 милиона лева

Новини Сливен

НОВОЗАГОРЕЦ Е ХВАНАТ ПИЯН ЗАД ВОЛАНА

Водач с алкохол над 1,2 промила е установен от полицейски служители в град Нова Загора. Днес в 04,30 часа, на улица „Патриарх Евтимий“ е спрян за проверка лек автомобил „Мерцедес

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ ВКЛЮЧИ В КРЪВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ

Кметът на Сливен Стефан Радев се включи в кръводарителска акция, провокирана от призива на Министерството на здравеопазването. От там съобщиха, че центрове в страната алармират за значителен спад на желаещите