КАКВО ВОДИ ДО ДИАБЕТ И ПОДАГРА И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?
юни 9, 2022 1247 Прегледи

КАКВО ВОДИ ДО ДИАБЕТ И ПОДАГРА И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

„Поддържането на здравословни нива на кръвна захар и пикочна киселина в кръвта е от особено значение за намаляване на риска от диабет и подагра. Затова изследвания трябва да се правят поне веднъж в годината и при отклонения в референтните стойности да се коригира хранителният режим или да се предприеме съответно лечение”, заявява д-р Рени Младенова, специализант „Клинична лаборатория” в „ЛИНА”.

До края на юни 2022 г. всички пациенти на лабораторията безплатно могат да бъдат изследвани за кръвна захар и пикочна киселина. Двата анализа са част от скрининговата кампания на „ЛИНА” и за тях се заплаща единствено таксата венепункция от 2 лв.

Какво е подагра?

Подаграта представлява заболяване, което се характеризира с повишени нива на пикочна киселина, която е краен продукт от разграждането на азот-съдържащи съединения, наречени пурини. Те нормално се образуват в черния дроб и се съдържат в някои храни, като червени меса, колбаси, морски деликатеси, хайвер, черен дроб и др. След разграждането на пурините до пикочна киселина, тя достига чрез кръвта до тъканите и част от нея се елиминира с урината. По този начин се поддържат нейните здравословни нива. При повишено образуване или недостатъчно елиминиране, пикочната киселина в кръвта се увеличава и възниква състояние, наречено хиперурикемия. Това води до нейното кристализиране и отлагане в стави, сухожилия и околни тъкани. В резултат възниква силно болезнено възпаление- подагрозен артрит.

Какво представлява захарният диабет?

Захарният диабет представлява хронично, социално значимо заболяване, което се характеризира с трайно повишени нива на кръвната захар – хипергликемия. Дължи се на инсулинов дефицит или намалена инсулинова чувствителност. Инсулинът представлява хормон, който помага на глюкозата да се усвои от клетките и по този начин  контролира нивата на кръвната захар.

Съществуват различни видове диабет, като най разпространени са I и II тип. I тип захарен диабет, наречен още инсулинозависим,  представлява автоимунно заболяване, свързано с липса на инсулин поради разрушаване на бета клетките на панкреаса. Развива се най-често при млади хора, започва остро, протича с характерни прояви, а лечението включва задължително инсулинова терапия.

II тип захарен диабет обикновено се наблюдава в зряла възраст. Характеризира се с инсулинова резистентност – нарушено разпознаване на инсулин от клетъчните рецептори. В резултат клетките не могат да усвоят глюкозата, която им служи за енергия и тя се натрупва в кръвта. При този тип диабет инсулинът е в нормални до високи нива, като в крайните стадии  може да се наблюдават и понижени стойности.

Съществува  ли връзка между двете заболявания ?

„Проучванията  показват, че има съществена връзка между захарния диабет и подаграта. Повишени нива на пикочна киселина могат да влошат инсулиновата резистентност, което е предпоставка за развитие на диабет. И обратно – хора, страдащи най често от захарен диабет тип II, са по-склонни към развитие на подагра”, допълва д-р Младенова.

Тя препоръчва резултатите от изследванията да се консултират с личния лекар или специалист, тъй като освен при подагра, пикочната киселина  може да е увеличена и при други заболявания, като: левкози, лимфом, миелом, хипертиреоидизъм и др. Ниски нива на пикочна киселина  се наблюдават при тежки чернодробни заболявания и прием на някои лекарства във високи дози, например салицилати.

„Честите профилактични изследвания, съчетани със здравословен начин на живот, са най-добрата превенция срещу тези заболявания, затова не отлагайте посещението си в лабораторията”, категорична е д-р Младенова.

Предишна ФЕРМЕРСКИЯТ ПАЗАР ЗА МЕСТНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В СЛИВЕН СЕ ОТЛАГА ЗА 25 ЮНИ
Следваща ТРУП НА ЖЕНА Е ОТКРИТ В РЕКА ТУНДЖА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЧЕТИРИМА СА КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА НОВА ЗАГОРА

Четирима са кандидатите за кмет на община Нова Загора на предстоящите извънредни избори, насрочени за 3 юли. В 17 часа на 7 юни изтече срокът за регистрация в Общинската избирателна

Новини Сливен

17-ГОДИШЕН Е В БОЛНИЦА СЛЕД СБИВАНЕ СЪС СВОЙ ВРЪСТНИК

В РУ-Сливен се извършва проверка по повод проявена агресия между ученици. Сигнал за сбиване на булевард в града между двама младежи на 17 години бил подаден тази сутрин към 8.00

Новини Сливен

ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

За първи път в условията на демокрация България въведе извънредно положение за 1 месец. Основните права на гражданите се запазват, остават неотменими. Опозицията подкрепи решението на правителството. Парламентът остава действащ