И В СЛИВЕН ИМАШЕ ПРОТЕСТ НА КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ
06.12.2023 1516 Прегледи

И В СЛИВЕН ИМАШЕ ПРОТЕСТ НА КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ

Културните дейци излязоха на национален протест. Той е под наслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“, съобщава БНР.

В Сливен имаше протест пред кукления театър. В него участваха 3 актриси.

„Само три сме, защото останалите колеги са на националния протест в София. Настояваме за държавна субсидия и друго отношение на държавата към културата“, казаха протестиращите.

В София протестиращите се събраха пред сградата на Министерството на културата. Недоволството им е породено от ниския бюджет за култура.

Културните дейци имат няколко основни искания. Едно от тях е приемането на законови промени, с които да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения. Те настояват и за осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, както и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри.

По думите на протестиращите заплатите в културния сектор са много по-близки до минималните, отколкото до средните за страната.

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев заяви, че от 1 ноември не са водени разговори с министъра на финансите и министъра на културата. По думите му Асен Василев бяга като дявол от тамян от сектора и не желае да говори за пари.

Припомняме, че на 1 ноември културните дейци отново протестираха.

Предишна ПРОКУРАТУРАТА В СЛИВЕН ПРОТЕСТИРА ПУСКАНЕТО ПОД ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ НА НАСИЛНИКА
Следваща СПЕЦИАЛЕН ПОЗДРАВ ЗА НИКУЛДЕН ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ФИРМА „ФИШКОМ“ – СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ПРЕД SLIVENINFO: В ГОДИНА НА КРИЗА ОБЩИНАТА ИЗГРАЖДА ЧЕТИРИ НОВИ СОЦИАЛНИ ЦЕНТЪРА

Икономистът Стефан Радев е кмет на Община Сливен от шест години. По – голямата част от втория му мандат преминава под знака на здравна и икономическа кризи. За предизвикателствата пред

Новини Сливен

ПРИКЛЮЧИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА КРЪГОВО ДВИЖЕНИЕ МЕЖДУ БУЛЕВАРДИТЕ „П. ХИТОВ“ И „СТ. СТАМБОЛОВ“ В СЛИВЕН

Приключи изграждането на кръгово движение между булевардите „Панайот Хитов“ и „Стефан Стамболов“ в Сливен. Остават довършителни дейности. Днес кметът Стефан Радев посети обекта и изрази удовлетворение от работата на изпълнителите

Новини Сливен

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРИКЛЮЧИ ДЕТСКАТА ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА „ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА – 2019”

За четиринадесета поредна година, през месец юли, РБ ”Сава Доброплодни” организира за децата и на Сливен творческа работилница „Лято в библиотеката”. И тази година интересът към инициативата на библиотеката беше