ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – НОВА ЗАГОРА ОРГАНИЗИРА „КУЛТУРЕН ЧЕТВЪРТЪК“ НА 15 ЮНИ
юни 16, 2023 452 Прегледи

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – НОВА ЗАГОРА ОРГАНИЗИРА „КУЛТУРЕН ЧЕТВЪРТЪК“ НА 15 ЮНИ

Исторически музей – Нова Загора обяви „Културен четвъртък“ на 15 юни 2023 г. и отправиха покана за две събития, насочени към културните деятели. Директорът Генчо Димитров и неговите колеги посрещнаха първите си гости от 17 часа в сградата на Музея. Сред тях бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип, председателят на Общински съвет Нова Загора Нейчо Минчев, директори и музейни работници от регионални и общински музеи, специалисти от НАИМ-БАН, проф. д-р Борис Борисов, проф. д-р Николай Кънев, зам.-ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, проф. Пламен Павлов, проф. д-р Красимира Мутафова, доц. Николай Хрисимов, доц. д-р Валери Йотов, общински съветници, общественици и граждани.

Поводът беше откриването на новата временна археологическа изложба „Проучване на могилни некрополи край с. Прохорово, Новозагорско през 2018-2022 г.“ В изложбата са представени находки от двата изцяло проучени могилни некропола – първият в м. „Богошина“ (14 надгробни могили) и вторият в м. „Голямата могила“ (3 надгробни могили). Сред най-интересните материалите са бронзовите съдове, предмети от злато и сребро, както и войнското снаряжение (бронзово умбо от щит, меч, върхове за копия) от Могила I. Изложбата е придружена с допълнителни информативни табла, от които посетителите могат да добият по-пълна представа за цялостния процес на археологическото проучване и за погребалните обреди през римската епоха.

Г-н Димитров разказа за интересните археологически находки и изказа огромни благодарности за доброто сътрудничество и спомоществователство с „ПРОХОРОВО МАЙНИНГ“ АД, а след като гостите разгледаха експозицията, ги покани в Клуба на дейците на културата. Представянето на сборника „Проф. д-р Борис Борисов – ученици и приятели“, том. 2 беше в центъра на второто събитие през „културния четвъртък“.

Директорът на Исторически музей – Нова Загора Генчо Димитров изказа специални благодарности и поздравления към проф. д-р Борис Борисов за това научно тяло със заглавие „Проф. д-р Борис Борисов – ученици и приятели, том 2“ . Сборникът излиза от името на музея, като събира общо 35 статии на изявени изследователи в областта на археологията и историята от Европа и Америка.

От своя страна,  авторът представи сборника и обеща на себе си и присъстващите скоро да има два нови такива с резултатите от проучванията в Прохорово.

Проф. д-р Борисов се обърна с думи на благодарност към г-н Любомир Стоев – спонсор на издаването на сборника и към присъстващите от редакционната колегия: Генчо Димитров – директор на Исторически музей Нова Загора, Драгомир Марков-уредник в отдел „Археология“ на музея и Величка Мартинова – археолог,  като изказа радостта си, че е „заразил с бацила на археология“ такива прекрасни младежи. Той  поздрави целия екип на Исторически музей Нова Загора, пред който сподели, че вижда светло бъдеще.

В края на вечерта своята специална благодарност към проф. Борисов изказа кметът на общината Галя Захариева. Тя му връчи Почетен плакет със знака на Община Нова Загора за цялостен принос за проучването и популяризирането на културното наследство на новозагорския край.

Проф. д-р Борис Борисов, един от най-изтъкнатите и уважавани археолози у нас, учен, чиято бележита кариера в сферата на археологията започва именно от Исторически музей – Нова Загора, е част от преподавателския екип на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Професионалният му интерес е насочен към сферите на Античната и Средновековна археология. Материалната култура през периода на византийското владичество в българските земи (ХІ-ХІІ в.). Керамика и керамично производство през ХІ-ХІІ в. Археология на Великото преселение на народите. Археология на късните номади в българските земи. Кримско-български етно-културни връзки и влияния през Средновековието (ІV-ХІІ в.)

През дългогодишната си археологическа работа публикува множество статии и студии в българския и чужд специализиран печат, множество научно-популярни статии, участва в национални и международни форуми. Като ръководител в археологически разкопки, предава своя опит на поколения млади археолози.

Предишна АСФАЛТИРАТ СЕ ПАРКИНГИ, ОСНОВНИ УЛИЦИ И ПРЕСЕЧКИ В КВАРТАЛ „КЛУЦОХОР“
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НА 9 И 10 МАЙ ЩЕ РЕМОНТИРАТ ЖП ПРЕЛЕЗА КРАЙ ДРАГОДАНОВО, НА 12 МАЙ – КРАЙ ГАВРАИЛОВО

Община Сливен напомня на гражданите, че от „Железопътна секция -Бургас“ съобщават за планирани ремонти на два жп прелеза в периода от 9 до 12 май. От 8,00 часа на 9

Новини Сливен

АБВ ПОДКРЕПИ ГЕН. КОЛЬО МИЛЕВ ЗА КМЕТ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА КАМПАНИЯТА СИ В СЛИВЕН

АБВ участва в местните избори само с листа за общински съветници и с подкрепа за кандидатурата на ген. Кольо Милев за кмет на Сливен. В петък вечер партията откри своята

Новини Сливен

ЗАЛОВИХА ПИЯН ШОФЬОР НА МЕРЦЕДЕС

52-годишен мъж от село Зимница, водач на лек автомобил „Мерцедес“, е хванат да управлява след употреба на алкохол над допустимото. Проверката е извършена на 22 юни, около 01,20 часа, в