ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В ТВЪРДИЦА ОРГАНИЗИРА АТЕЛИЕ ЗА ИЗПИСВАНЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА
10.04.2023 549 Прегледи

ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В ТВЪРДИЦА ОРГАНИЗИРА АТЕЛИЕ ЗА ИЗПИСВАНЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА

Исторически музей – Твърдица организира ателие за изписване на великденски яйца с гост доц. д-р Светла Ракшиева – етнолог от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, международно признат специалист в областта на писаните великденски яйца, организатор и участник в ателиета за писане на яйца в България и в чужбина. (Автор на книгата „Писано яйце за Великден” (2007), представяща в детайли целия процес по украсата на великденските яйца, техниките и различните мотиви.)

Участниците в ателието се запознаха със стара восъчна технология в стила на народната традиция от Велинградско за украсяване на яйца с писалка. Потопиха се в интересния процес – изписване на мотиви от украсата с восък, боядисвате, снемате на восъка, нанасяне на нови елементи от украсата и отново боядисване с нов цвят…и така до получаване на желаната украса. Част от изработените яйца в ателието бяха показани на празника Цветница в Твърдица.

Предишна ПИЯН ШОФЬОР НА МЕРЦЕДЕС ХВАНАХА В СЛИВЕН
Следваща ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ВРЪЧИ СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА НАЙ-МАЛКИЯ УЧАСТНИК ВЪВ ФЕСТИВАЛА "ЦВЕТЕН КАМЕРТОН"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАМ.-КМЕТЪТ ПЕПА ЧИЛИКОВА ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ ОТ КОНКУРСА „КОЛЕДНА МАГИЯ“

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ днес беше тържеството, посветено на конкурса за Коледна картичка „Коледна магия“. Гост на тържеството беше заместник-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова, която поздрави малките художници

Новини Сливен

ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ПОДКРЕПЯ БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА КАУЗА НА ГИМНАЗИЯТА ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА

Областният управител и служителите на администрацията подкрепят благотворителната инициатива на ПГЕЕ „Мария Скл. Кюри“ в Сливен за осигуряване на средства за лечението на Мария Юсеинова, майка на десетокласничката Алейна.  Жената е

Новини Сливен

ОТКРАДНАХА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ТРОТИНЕТКА ОТ ДВОР НА КЪЩА В СЛИВЕН

Електрическа тротинетка е открадната от двор на къща в Сливен, научи Sliveninfo. Къщата се намира на ул. „Ропотамо“. Кражбата е извършена на 28 ноември. Тротинетката е на стойност 770 лева.