ИСТОРИЦИ ОТ МУЗЕЯ В СЛИВЕН ИСКАТ ДА СТАВАТ УЧИТЕЛИ

ИСТОРИЦИ ОТ МУЗЕЯ В СЛИВЕН ИСКАТ ДА СТАВАТ УЧИТЕЛИ

Историци, които работят в Регионален исторически музей в Сливен, са изявили желание да напуснат и да станат учители. Причината се крие в повишените заплати на учителите и ниските възнаграждения в музеите.

„За съжаление, фактите са такива“, заяви пред Sliveninfo д-р Николай Сираков, директор на музея.

Служителите на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ Сливен се присъединяват към символичния протест на колегите си от цялата страна срещу минималното увеличение на бюджета за музеи и галерии с 5%. Това обяви директорът на музея д-р Николай Сираков. Той нарече увеличението „обидно“, защото не отговаря на стандартите на живот в България, при увеличената инфлация.

Сираков коментира, че и в момента заплатите в музея са едни от ниските в страната и няма как да мотивира младите специалисти да останат на работа:

„При тази ситуация, аз няма как да ги задържа. Те ще искат да напуснат. Мисля, че е редно държавата да си влезе на мястото и да обърне внимание изобщо на културата. Защото държава без култура не е държава“.

Заради ниския бюджет и Covid мерките вероятно тази година няма да се направят ежегодните разкопки на крепостта „Туида“.

„С този предвиден бюджет – пет процентово увеличение, изобщо не мисля, че ще има нещоподобно“, каза д-р Сираков.

Той каза още, че ако няма промяна в намеренията на правителството, не са изключени и по-тежки форми на протести:

„По нататък може и до това да се стигне, за сега символично протестираме. Все пак ние сме културна институция и мислим, че по културен начин трябва да ни разберат“.

 

БНР
Снимка: Стоян Радев

Предишна МАГДАЛЕНА ДАНЧЕВА ПОЧИСТИ ПАРК "МОЛИВЧЕТАТА" В ПЛОВДИВ
Следваща 59-ГОДИШЕН МЪЖ Е ЗАДЪРЖАН ЗА ПРИТЕЖАНИЕ НА БОЕПРИПАСИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЛЕК АВТОМОБИЛ АУДИ ИЗЧЕЗНА В НОЩТА СРЕЩУ 7 ФЕВРУАРИ

Кражба на лек автомобил разследват служители на РУ-Нова Загора. През нощта на 6 срещу 7 февруари неизвестен извършител е отнел противозаконно лек автомобил „Ауди А4“, паркиран пред дома на заявителя

Новини Сливен

ИНЖ. ПАВЛИН КОСТОВ, ИЗП. ДИРЕКТОР НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ – СЛИВЕН” ЕАД: УВАЖАВАМЕ РЕШЕНИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ СЪД, НО ГАРАНТИРАМЕ, ЧЕ СЪБЛЮДАВАМЕ ЗАКОНИТЕ!

Във връзка с решение на Върховния административен съд за ново разглеждане на издаденото комплексно разрешително на дружеството ни, изразяваме следното становище:  Уважаваме решението на съда, относно разглеждане от друг състав

Новини Сливен

ОМБУДСМАНЪТ С ПРИЕМНА ЗА ГРАЖДАНИ В СЛИВЕН

Омбудсманът на Република България Диана Ковачева и екип от експерти на институцията ще изслушат проблемите на граждани от Сливен и областта. Приемната ще се състои на 9 октомври /сряда/, от