ИСТОРИКЪТ ПЕТЪР ПЕТРОВ: „ТОМ 3 ОТ КНИГАТА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“ НА Д-Р СИМЕОН ТАБАКОВ Е МАЛКО НАД 600 СТРАНИЦИ
юли 3, 2018 6305 Прегледи

ИСТОРИКЪТ ПЕТЪР ПЕТРОВ: „ТОМ 3 ОТ КНИГАТА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“ НА Д-Р СИМЕОН ТАБАКОВ Е МАЛКО НАД 600 СТРАНИЦИ

Сливенският историк и преподавател Петър Петров е част от екипа, който работи по преиздаването на том 3 от книгата „Опит за история на град Сливен” на д-р Симеон Табаков. Третият том от най-сливенската книга излиза от печат на 18 юли.

Г-н Петров, Вие сте част от екипа, подготвил преиздаването на том 3 от книгата „Опит за история на град Сливен”. Как попаднахте в него?

– Николай Бъчваров от сдружение „Войводите на Сливен”, още преди малко повече от година, ме попита дали искам да се включа в екипа и аз се съгласих. Казах, че ще помогна с всичко, което зависи от мен. На 1 юли 2017 година започнах работа по сканирането на книгата. Още тогава Бъчваров ме попита кой още може да се включи към екипа и му дадох информация за експерти, за да може да проведе разговори с тях. Част от хората се съгласиха да се включат в начинанието, останалите са отказали по техни си причини.

Каква беше Вашата роля в подготовката за преиздаването на книгата?

– Казано в кръга на шегата – от машинописка до редактор.Книгата на Табаков има 352 страници. Всяка страница бе сканирана и обработенатекстово със специален софтуер. След това се включи литераторът Петя Георгиева – тя осъвремени оригиналния текст от 1929 година и свърши много сериозна редакторска работа. После с много ценни научни коментари се включиха  историците и краеведите Васил Дечев и Димка Илиева. Тяхна е и заслугата за голяма част от показалците и речника в справочната част.

Интересно е, че второто издание на тритомника на Табаков излиза през 16 години – през 1986 година излиза първият том, през 2002 година – вторият том, и сега, през 2018 година – третият том. Първият том излиза изцяло с помощта на държавата, вторият е финансиран от общината, а третият том излиза с помощта на общински фонд „Култура” и спомоществувателите, които ще си купят книгата предварително.

С хората от екипа, които се съгласиха да участватбезвъзмездно в преиздаването, започнахме съвместна работа през ноември -срещахме се, коментирахме, общувахме по интернет. Междувременно се заех да издирвам източниците, които може би е чел Табаков. Оттам започнах. Прегледах учебната програма на гимназия „Добри Чинтулов”, какво са учили през годините, по кои учебници, какви предмети. Добре, че има издадени годишници с темите на държавните изпити, матурите, класните работи по срокове и предмети, преподавателите и т.н. на сливенската мъжка гимназия. Интернет помогна за търсенето на информация в чужбина. Наложи се да чета биографията на Табаков, къде е учил, къде е бил, да прегледам електронните каталози на библиотеките, които може би е посетил. Сега всичко е дигитализирано, изтеглих много неща, гледах ги, четох ги, за да видя какво е намерил той. Табаков е ползвал много езици. Освен френски, който е учил в училище, е знаел и латински, немски, италиански, руски, турски езици. Енциклопедист!

Колко страници ще има преиздаденият трети том?

– Това не е фототипно издание и всичко да е едно към едно. В момента (б.р. – интервюто е взето на 20 юни) последна страница, на която са техническите параметри на книгата, е 579-та. Липсват обаче няколко големи части. В началото на книгата има послеслов от проф. д.ист.н. Иван Русев. Липсват и бележките, които в момента са при коректор, литератор. Обемиста е библиографската справка за използваните и цитирани от авторите на тома източници. Написани на стил, извисен до тогавашното ниво на науката, днес много от думите ще останат неразбрани за съвременния читател. Ето защо с екипа решихме да съставим речник на чуждиците, остарелите и диалектните думи. Д-р Симеон Табаков на много места изяснява етимологията /произхода/  на някои думи – макар и понятни днес, те са дадени в речника с информация за пътя, който са извървели до навлизането им в българския език. В самия край на изданието са страниците със спомоществувателите. От библиотека „Зора” ни дадоха три варианта на такива страници и с екипа ще трябва да изберем един от тях за книгата. За да сме максимално близо до оригиналното издание, запазихме и някои от т. нар. „бели страници“, т.е. да няма обособен текст, който да започва на четна страница. Най-трудната част, която ми отне около една седмица денонощен труд, бяха таблиците. Който е правил страниране с таблици, знае какво е. Тези таблици навремето са ги правили по един начин, сега обаче всичко зависи от текстовото поле на изданието. Трябваше да се спазват параметрите и визията на първи и втори том и оттам нататък оригиналният текст да се намести. Към третия том има и географски и именен показател, както и библиография с източниците, които Табаков е ползвал. Така че това издание ще бъде малко над 600 страници.

…………………..

Книгата се издава с помощта на Общински фонд „Култура”, който отпусна 2500 лв. за преиздаването на книгата. Това позволява луксозното издание да бъде реализирано на минимална цена. За набирането на останалата част от нужните за отпечатването средства, сдружението е подготвило специални ваучери на стойност 15 лв. Всеки, купил ваучер, ще получи книгата веднага след нейното отпечатване – 18 юли 2018 г. Купилите ваучери ще бъдат заведени в специален регистър и при тяхно съгласие имената им ще бъдат публикувани на страницата, свързана с преиздаването на книгата – „Опит за история на гр. Сливен“.

Вече над 100 души са отделили от личните си средства за подпомагане издаването на луксозното издание и са купили ваучери. Отделно от това са постъпили и няколко дарения от родолюбиви сливенци. Ваучери могат да се купят до 3 юли /включително/ от галерия „Седем” на ул. „Ген. Столипин” № 26.

Инициативата е подкрепена от фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен”, гарантирана е от Управителния съвет на сдружение „Войводите на Сливен”, и е под финансовия надзор на счетоводител и нотариус.

Предишна СОЗОПОЛ Е ДОМАКИН НА ФОТОИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ПОСЛЕДНИЯ РУСКИ ЦАР
Следваща ТРИ СЛИВЕНСКИ СЕЛА СА БЕЗ ВОДА ЗАРАДИ АВАРИИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В СЛИВЕН ПОЧИНА ЖЕНА, ЗАРАЗЕНА С КОРОНАВИРУС

В петък сутринта е починала 44-годишна пациентка, която се лекуваше от коронавирус в Инфекциозното отделение на областната болница, научи Sliveninfo. Жената е имала много съпътстващи заболявания. Била е на хемодиализа.

Новини Сливен

ГЕНЕРАЛНОТО КОНСУЛСТВО НА ТУРЦИЯ В БУРГАС ДАРИ ЗАЩИТНИ ОБЛЕКЛА ЗА СЛИВЕН

Община Сливен получи  дарение от Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Предоставят се 200 защитни костюма за многократна употреба, които ще бъдат разпределени в здравните заведения. От името на

Новини Сливен

ХВАНАТИ СА 14 НЕПРАВОСПОСОБНИ ВОДАЧИ И 8 С НАРКОТИЦИ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА

От 01 до 07 септември на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътната безопасност, разпоредени от директора на ОДМВР-Сливен и в рамките на национални кампании. Екипи,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

seventeen − 3 =