ИСПАНСКА КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА ЩЕ ЗВУЧИ НА КОЛЕДНИЯ КОНЦЕРТ НА СЛИВЕНСКИЯ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР
14.12.2023 597 Прегледи

ИСПАНСКА КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА ЩЕ ЗВУЧИ НА КОЛЕДНИЯ КОНЦЕРТ НА СЛИВЕНСКИЯ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР

Испанска класическа музика ще звучи на Коледния концерт на Сливенския симфоничен оркестър, който ще се състои на 15 декември в зала „Сливен“. Програмата и участниците в културното събитие представи днес в Пресклуба на БТА в Сливен директорът на Симфоничния оркестър Кремена Оксенкруг.

Публиката ще чуе Симфония в ре мажор от Хуан Крисостомо Ариага и пет от най-известните и виртуозни пиеси за цигулка и оркестър на Пабло де Сарасате – „Интродукция и тарантела” оп. 43, „Цигански напеви” оп. 20, „Фантазия „Кармен”“ оп. 25, „Баско капричио” оп. 24 и „Навара” оп. 33 за две цигулки и оркестър.

За първи път на сцената на зала „Сливен“ ще се качат младите цигуларки – сестрите Ани и Христина Панови. Спектакълът ще бъде под диригентството на маестро Хосе Мигел Родиа от Испания.

„Подобни събития са чест не само за нашия град, но и въобще за България“, каза Кремена Оксенкруг, като допълни, че по време на репетицията очакванията й са били надхвърлени.

„Много съм развълнуван да дирижирам този прекрасен оркестър“, каза маестро Родиа, който е за пръв път в Сливен. Той изрази задоволство, че в програмата е включен Ариага, наречен „испанския Моцарт“. Интересен факт, е че талантливият композитор е роден на една и съща дата с Моцарт, точно 50 години след неговото рождение.

Това е първият за сезона концерт от цикъла „Млада Европа“, с който Сливенският симфоничен оркестър подкрепя бъдещото поколение международни солисти и диригенти и в същото време дава възможност на своите почитатели да се насладят на музикални прояви от високо равнище. Осемнадесетгодишната Ани Панова и петнадесетгодишната Христина Панова са родени в Пловдив и в момента се обучават в Университета по музика и сценични изкуства във Виена. През 2015 свирят на гала концерта на победителите в конкурса American Protege в Карнеги хол, Ню Йорк. Така стават най-младите български музиканти, свирили в най-известната концертна зала в света. И двете са носителки на множество награди и премии от международни конкурси.

„Удоволствие е да се свири такава музика, защото се усеща лесно, няма как да се свири без чувство“, каза Ани Панова, която свири от шестгодишна, а две години по-малката й сестра – Христина започва на пет. „За нас най-желаната сцена е пред сърдечна публика, която да възприеме това, което ние искаме да й предадем“, каза тя в отговор на въпрос на БТА коя световна сцена мечтаят да покорят. „Най-голямото удоволствие за нас е да свирим заедно“, заяви Христина, а сестра й допълни, че това е тяхното предимство, защото на сцената се чувстват комфортно и в пълен синхрон.

 

БТА

Предишна ДЕМОНСТРАЦИОННО ЗАЛЕСЯВАНЕ ПО ОПОС СЕ ПРОВЕДЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДЛС-ТОПОЛОВГРАД
Следваща КУКЛИТЕ БОБИ И КЕЛИ ОЖИВЯХА В ГРАДСКАТА ГРАДИНА НА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДРИФТОВЕ И МАЙСТОРСКО ШОФИРАНЕ ТАЗИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ В СЛИВЕН

Сливен е домакин на предпоследния кръг от Дрифт България 2019. Снощи на официална церемония на площад „Хаджи Димитър“ беше дадено началото на състезанието. Кметът Стефан Радев пожела успех на участниците

Новини Сливен

ВЪЗСТАНОВЯВА СЕ КУРСЪТ НА ЛИНИЯ № 17 ПО НАПРАВЛЕНИЕ СЛИВЕН – САМУИЛОВО – ГЕРГЕВЕЦ – КРУШАРЕ

Във връзка с увеличаването на пътникопотока от 26 юни – петък, се възстановява курсът на линия №17 по направление Сливен-Самуилово-Гергевец-Крушаре с тръгване от Сливен в 19часа. Курсовете бяха редуцирани поради

Новини Сливен

ДА РАБОТИШ В ЖЕГА ОТ 30 ГРАДУСА

Прегънати на две, жени копаят в жега от 30 градуса. Мястото е кръговото кръстовище на бул. „Георги Данчев“ до битака. Жените са работнички на общинското предприятие „Озеленяване“. Трудът си заслужава