ИСКАМ СИ ДОМАТА

ИСКАМ СИ ДОМАТА

Никога няма да забравя вкуса на домата от моето детство. Едър, месест и много, много вкусен беше българският домат в онези години. Всъщност тогава вносни домати нямаше. Можех да изям половин кило сирене или кашкавал, ако на масата имаше два хубави домата. От моето детство, е привързаността ми към доматите. И до ден днешен ги предпочитам по два пъти на ден. Днес купувам предимно розови, защото очевидно са по- качествени от останалите на пазара. И все пак не мога да случа на домат, който да ми върне вкуса от детството. Опитвал съм какви ли не видове от този зеленчук. Пробвал съм с домати от близко и далече. Уви, не успях да открия оня истински български домат, останал в съзнанието ми. Все попадам на различни разновидности от този зеленчук, чиито вкус ми напомня на пластмаса.

Със старта на прехода у нас изчезна и вкусният български домат. Сякаш демокрацията го изяде. Най-интересното е, че аз съм от онази половина от българското население, която харесва демократичните промени.

За мен демокрацията няма алтернатива по една основна причина- тя ми дава свободата да пиша и говоря това, което мисля и ме вълнува. Даде ни свободата да пътуваме.

Най- важното нещо, което разбрах за демокрацията е, че за нея човек трябва да се бори ежедневно. Тя е процес, който изисква постоянни усилия от много хора. И аз го правя. С това, което мога най- добре. Пиша, говоря, отстоявам позиции, критикувам ……….

Искам обаче днешната ни демокрация да се съчетае с домата от моето детство. Дали е възможно това? Не съм сигурен. Но си заслужава да опитаме.

 

Георги Мангинов

 

Предишна АПАШИ ОБРАХА ТРИ КЪЩИ НА СПЯЩИ СТОПАНИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Коментари и интервюта

НЕ ПОСЯГАЙТЕ НА ДЕЦАТА КАТО ЩИТ

Ти защо протестираш, моето момче? Това е въпрос на репортерка в една от големите  национални телевизии, зададен на 10-годишно сливенско дете тази сутрин. Третокласникът отговори чистосърдечно: Ами не знам. Само

Коментари и интервюта

60 000 + 25 000 = МАЛКА НАДЕЖДА ЗА СЛИВЕН

Близо 60 000 бе броят на общите посещения в сайта Sliveninfo на Йордановден. Уникалните влизания достигнаха почти 25 000. Което е добър старт на годината за един сайт, чието покритие

Коментари и интервюта

ЕДНА ДОБРА ДУМА ЗА СЛИВЕНСКИЯ ТРЕТИ МАРТ

Толкова много хора на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен не бях виждал от оня ден през 1980 година, когато Сливен изпращаше митрополит Никодим. На площада имаше хиляди покрусени хора. И

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

fourteen − six =