ИСКАМ СИ ДОМАТА

ИСКАМ СИ ДОМАТА

Никога няма да забравя вкуса на домата от моето детство. Едър, месест и много, много вкусен беше българският домат в онези години. Всъщност тогава вносни домати нямаше. Можех да изям половин кило сирене или кашкавал, ако на масата имаше два хубави домата. От моето детство, е привързаността ми към доматите. И до ден днешен ги предпочитам по два пъти на ден. Днес купувам предимно розови, защото очевидно са по- качествени от останалите на пазара. И все пак не мога да случа на домат, който да ми върне вкуса от детството. Опитвал съм какви ли не видове от този зеленчук. Пробвал съм с домати от близко и далече. Уви, не успях да открия оня истински български домат, останал в съзнанието ми. Все попадам на различни разновидности от този зеленчук, чиито вкус ми напомня на пластмаса.

Със старта на прехода у нас изчезна и вкусният български домат. Сякаш демокрацията го изяде. Най-интересното е, че аз съм от онази половина от българското население, която харесва демократичните промени.

За мен демокрацията няма алтернатива по една основна причина- тя ми дава свободата да пиша и говоря това, което мисля и ме вълнува. Даде ни свободата да пътуваме.

Най- важното нещо, което разбрах за демокрацията е, че за нея човек трябва да се бори ежедневно. Тя е процес, който изисква постоянни усилия от много хора. И аз го правя. С това, което мога най- добре. Пиша, говоря, отстоявам позиции, критикувам ……….

Искам обаче днешната ни демокрация да се съчетае с домата от моето детство. Дали е възможно това? Не съм сигурен. Но си заслужава да опитаме.

 

Георги Мангинов

 

Предишна АПАШИ ОБРАХА ТРИ КЪЩИ НА СПЯЩИ СТОПАНИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Коментари и интервюта

ДАЖЕ МАРИЯ ГРИГОРОВА НЕ СЕ ИЗКАЗА

  Скучна сесия в Сливен този четвъртък. Заседанието на местния парламент приключи за 50 минути. Имаше две полуизказвания, по скоро технически поправки. Бързо гласуване и липса на дебати. Даже новоизлюпената

Коментари и интервюта

ХВАНА МЕ СРАМ

Той не може да ходи – возят го с количка. Или пълзи. Той не може да говори – произнася само звуци. Той не може да се храни сам – хранят

Коментари и интервюта

ЦАРЕ СМЕ НА ДРЕБНОТЕМИЕТО

Еша ни няма да хабим обществена енергия за дребни неща. От няколко дни в социалните мрежи се вихри бурен дебат дали новосъздаденият парк по поречието на река Асеновска в Сливен

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

six + 5 =