ИНСТИТУТЪТ INSTAND ОЦЕНИ ВИСОКО ИЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ТУМОРНИ МАРКЕРИ И КЛИНИЧНА ХИМИЯ В ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА“
12.04.2022 753 Прегледи

ИНСТИТУТЪТ INSTAND ОЦЕНИ ВИСОКО ИЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ТУМОРНИ МАРКЕРИ И КЛИНИЧНА ХИМИЯ В ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА“

Институтът INSTAND в Германия даде поредна висока оценка на лаборатория „ЛИНА”. Този път тя получи сертификати за качество на изследванията си за туморни маркери и такива от клиничната химия. Припомняме, че „ЛИНА” е сертифицирана от института и за диагностика на  SARS CoV-2 (RNA).

Какво е значението на сертификата от INSTAND?

INSTAND e международна система за външна оценка на лабораторните изследвания, считана за най-престижна в Европа.

„Ние редовно участваме в Националната система за външна оценка на качеството в България, което е изискване за всички лаборатории, работещи с Националната здравноосигурителна каса. В програмите на INSTAND се включихме  по собствено желание, защото искахме да се съпоставим и с лаборатории от Европа и света”, казва д-р Пламена Хараланова, специалист по клинична лаборатория в „ЛИНА”.

Важно е да се отбележи, че INSTAND  издава сертификат единствено, ако са покрити всички определени критерии.

„Преминахме успешно контрола и по двете програми, по които бяхме заявили участие – за туморни маркери и клинична химия. Това е доказателство, че изследванията в „ЛИНА” отговарят на най-високите европейски стандарти”, допълва д-р Хараланова.

Програмата на INSTAND включва и анализи извън тези от Националната система, което е още едно доказателство за качеството на вътрешния лабораторен контрол на всички показатели от посочените групи изследвания в„ЛИНА”, а не само на тези от тях, изисквани от Здравната каса.

Как се извършва сертифицирането от INSTAND?

„След като направим заявка в коя програма искаме да се включим, от INSTAND ни изпращат прoби, които са с неизвестна за нас концентрация. Ние ги анализираме и когато нанасяме резултатите, правим кодировка – посочваме информация с какъв метод и на какъв апарат са изработени. От INSTAND правят съпоставка с други участници от Европа и света, които са разделени на групи според апаратите и методите. Сравнението се извършва  на база резултатите от референтна лаборатория в Германия, която с референтен метод определя таргетните стойности за всеки показател. Ако те съвпадат с подадените от нас резултати – значи нашето изследване е проведено правилно”, обяснява д-р Хараланова.

Пациентите на „ЛИНА” могат да са сигурни, че лабораторията поддържа високо качество, удостоверено със сертификат с международно значение.

 

 

 

Предишна НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ, ПРАЗНИЧНИ КОНЦЕРТИ И РАБОТИЛНИЦА ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА ЗА ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО
Следваща СЛИВЕНСКИ ТИМ ПО ТЕНИС НА МАСА ОТНОВО ЩЕ ИГРАЕ В „А” ГРУПА СЛЕД 25-ГОДИШНА ПАУЗА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА НЕЗАКОНЕН ЛОВ НА 3 СРЪНДАКА

Досъдебно производство за бракониерство е образувано в РУ-Котел. На 16 септември, около 19,50 часа, полицейски екип е извършвал проверки на специално изграден контролен пункт преди град Котел.  Спрян е товарен

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

В голяма фирма на едно от бюрата звъни телефонът. – Ало. Искам веднага да занесете всички отчети в 23-ти кабинет! – запенил се някой. – И що пък точно аз

Новини Сливен

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА ПРОВЕДЕ ЧЕТИРИ ИНФОРМАЦИОННИ СРЕЩИ В СЛИВЕНСКИЯ ЖЕНСКИ ЗАТВОР

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен проведе четири информационни срещи с жени лишени от свобода в Затвора Сливен, в рамките на информационната кампания за превенция