ИНИЦИАТИВАТА „ТИ И LIDL ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ“ ФИНАНСИРА ПРОЕКТ „БИБЛИОТЕКА „ЗОРА“ – МЯСТО ЗА НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ НА МЕСТНАТА ОБЩНОСТ“

ИНИЦИАТИВАТА „ТИ И LIDL ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ“ ФИНАНСИРА ПРОЕКТ „БИБЛИОТЕКА „ЗОРА“ – МЯСТО ЗА НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ НА МЕСТНАТА ОБЩНОСТ“

22 граждански организации от страната получават финансиране в третото издание на „Ти и Lidl за по-добър живот“ – най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Печелившите проекти бяха представени и наградени на официална церемония на 29 ноември 2019 година със специалното участие на Томислав Дончев, вицепремиер и председател на Съвет за развитие на гражданското общество към Министерски съвет.

Библиотека „Зора” получи одобрение и финансова подкрепа от инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот” в размер на 8000,00 лева за проекта си „Библиотека „Зора”- място за неформално образование на местната  общност”. Проектът бе селектиран между 214, подадени от цялата страна.

Проектът  предвижда   Библиотека „Зора” да се утвърди като  център за получаване на  знания и умения за сливенските граждани чрез неформално образование и учене през целия живот, с организиране на  обучения и инициативи, отразяващи потребностите на местната общност. Стремежът на екипа е да превърне центъра в притегателно място за всички възрастови групи чрез  различни, желани и необходими за тях дейности  – обучения, детски занимални, тематични лектории, срещи с творци.

Дейностите, които ще се осъществяват са: обучения за хора от третата възраст по IT технологии и работа с мобилни устройства и  електронни четци; обучение по информационна грамотност за ученици от горния курс; обучение по финансова грамотност; лятна детска занималня през месеците юни и юли.

Чрез проекта се очаква да се постигне преодоляване на изолацията на възрастните хора,  нуждаещи се от умения за работа с новите комуникационни технологии. Ще бъдат осигурени разнообразни събития, организирани за  потребителите на библиотеката. Ще бъдат предложени смислени занимания за децата през лятото в едно „сигурно”   място – библиотеката чрез творчески работилници, образователни игри, забавно четене, запознаване с  културното наследство и историческите забележителности на града по подходящ за възрастта им начин . Чрез иницииране на разнородни и забавни активности ще се помогне на  родителите в грижите за децата.

Ще се даде възможност за придобиване на  финансова грамотност по ключови  теми като икономика, финансови термини, лични финанси, изготвяне на личен бюджет, депозити, кредити, инвестиции и други съвременни финансови инструменти, както и мултиплициране на резултата чрез подготовка на обучители по темата. Ще се подобрят уменията на учениците от горния курс за ползване на специализирано съдържание в мрежата с образователна цел в помощ на тяхното бъдещо развитие.

Благодарение на финансирането от Лидл България в библиотеката ще има и ново техническо оборудване – настолни компютри, лаптоп, обзавеждане.

 

Предишна НЕВОЛЕН ИЗСТРЕЛ ОТ ПОЛИЦАЙ ОХЛУЗИЛ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ДРОГА
Следваща ПРИКЛЮЧИ РЕМОНТЪТ НА БИВШЕТО УЧИЛИЩЕ "ХАДЖИ ДИМИТЪР"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

15 ДНИ АРЕСТ ЗА ХУЛИГАН

46-годишен мъж остава в ареста за 15 денонощия с решение на Районен съд-Сливен. На 19 април пред заведение в град Сливен е възникнал скандал между 46-годишния Г.А. и трима мъже,

Новини Сливен

ОДМВР – СЛИВЕН, ОБЩИНА СЛИВЕН И КМЕТОВЕТЕ ОБСЪДИХА ПРОМЕНИТЕ В НАРЕДБАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД

Ръководството на ОДМВР-Сливен участва в съвместна среща с Община Сливен във връзка с промените в Наредбата за обществения ред и работата на мобилните екипи. Старши комисар Димитър Величков изказа задоволство

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ БИЗНЕСМЕН ПРИЕМА ПОЗДРАВИ ЗА 50-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

Той е инженер по образование, бизнесмен по призвание, книжар по необходимост, колоездач по задължение, кинезитерапевт по принуда, остроумен по характер, певец в приятна компания и любящ баща и съпруг. Това