Инж. ПАВЛИН КОСТОВ: „ЩЕ НАПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ЗАДЪРЖИМ АБОНАТИТЕ СИ”
май 27, 2022 2487 Прегледи

Инж. ПАВЛИН КОСТОВ: „ЩЕ НАПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ЗАДЪРЖИМ АБОНАТИТЕ СИ”

ТЕЦ-Сливен има около 14 000 абонати и ние ще направим всичко възможно да ги задържим. Това ще се случи чрез отстъпки в цените, промоции, индивидуални договори за пределни цени.

Причина за поисканото увеличение на парното в Сливен е неколкократното поскъпване на основното гориво – въглищата. Това каза пред журналисти днес инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на „Топлофикация – Сливен инж. Ангел Ангелов“.

Драстично повишените цени на въглищата и другите компоненти са огромно предизвикателство пред ръководството на сливенското дружество. Тук е мястото да напомним, че пред 90-те години, когато Сливен беше над 120 000 души, абонатите на ТЕЦ-а бяха паднали до 3 000. Тогава се появи инж. Ангел Ангелов, който успя възроди дружеството. Днес неговите наследници в лицето на инж. Павлин Костов трябва да преодоляват нови предизвикателства.

С близо 70 на сто е увеличението на цената, която от ТЕЦ-Сливен са заявили в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От дружеството са предложили цена на топлинна енергия с гореща вода в размер на 134,72 лв./МВтч и на топлинна енергия с водна пара в размер на 114,66 лв./МВтч от 1 юли 2022 година.

Увеличението е калкулирано и на база на по-скъпия транспорт, на увеличаването на минималната заплата и на основните резервни части и консумативи.

Топлофикация – Сливен е въглищна централа, припомни Костов. По думите му, поисканото увеличение е свързано основно с увеличението на цената на вносните въглища, които в рамките на десет месеца са поскъпнали около четири пъти. По-скъпо е и транспортирането им, като сливенската топлоцентрала се снабдява със суровината от Узбекистан, Казахстан и др.

В поисканото увеличение ясно сме заявили колко струва производството на топлоенергия, каза Костов. Според него, услугата трябва да бъде на цена, която е поносима за гражданите и държавата би могла да субсидира и цената на топлоенергията. “Производството на топлоенергия в България в момента е на загуба, цените не отговарят на направените разходи за производството“, посочи той. Разликите, според него, стигат до 70-80 процента.

Наложените ограничения, включително от Европейския съюз, за внос на енергоносители от Русия, влияе и на пазара на въглища, каза още Павлин Костов. Цената на въглищата е скочила четири пъти.

 

Предишна ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА КЕРМЕН ОЧАКВА ПРОЕКТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПЪТЕН ВЪЗЕЛ НА МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ"
Следваща СЛИВЕН Е ДОМАКИН НА ИНФОРМАЦИОНЕН ФОРУМ ЗА БИЗНЕСА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КОАЛИЦИЯТА НФСБ – БЗНС РЕГИСТРИРА ДОБРОСЛАВ ИВАНОВ КАТО КАНДИДАТ-КМЕТ НА СЛИВЕН

Местната коалиция НФСБ (НФСБ, БЗНС) регистрира журналиста Доброслав Иванов, репортер на телевизия СКАТ, като кандидат за кмет на Сливен в Общинската избирателна комисия. Бе регистрирана и листа за общински съветници

Новини Сливен

ЗЪБОЛЕКАР Е ПРОСТРЕЛЯЛ СЛУЖИТЕЛ НА СЪДЕБНА ОХРАНА В СЛИВЕН

Ловджията, който бе тежко ранен по време на ловен излет край село Ичера в неделя е служител на Съдебна охрана в Сливен, научи Sliveninfo. Според официалното съобщение на МВР-Сливен, той

Новини Сливен

ЗАПОЧНА ПОДМЯНА НА ВСИЧКИ КОНТЕЙНЕРИ ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГРАД СЛИВЕН

Община Сливен, съвместно с ДЗЗД „Грийн Партнърс-БКС“ започна подмяна на всички контейнери за битови отпадъци на територията на град Сливен. Разполагането на новите контейнери ще се осъществи на етапи по