Инж. ПАВЛИН КОСТОВ: „ЩЕ НАПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ЗАДЪРЖИМ АБОНАТИТЕ СИ”
27.05.2022 2764 Прегледи

Инж. ПАВЛИН КОСТОВ: „ЩЕ НАПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ЗАДЪРЖИМ АБОНАТИТЕ СИ”

ТЕЦ-Сливен има около 14 000 абонати и ние ще направим всичко възможно да ги задържим. Това ще се случи чрез отстъпки в цените, промоции, индивидуални договори за пределни цени.

Причина за поисканото увеличение на парното в Сливен е неколкократното поскъпване на основното гориво – въглищата. Това каза пред журналисти днес инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на „Топлофикация – Сливен инж. Ангел Ангелов“.

Драстично повишените цени на въглищата и другите компоненти са огромно предизвикателство пред ръководството на сливенското дружество. Тук е мястото да напомним, че пред 90-те години, когато Сливен беше над 120 000 души, абонатите на ТЕЦ-а бяха паднали до 3 000. Тогава се появи инж. Ангел Ангелов, който успя възроди дружеството. Днес неговите наследници в лицето на инж. Павлин Костов трябва да преодоляват нови предизвикателства.

С близо 70 на сто е увеличението на цената, която от ТЕЦ-Сливен са заявили в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От дружеството са предложили цена на топлинна енергия с гореща вода в размер на 134,72 лв./МВтч и на топлинна енергия с водна пара в размер на 114,66 лв./МВтч от 1 юли 2022 година.

Увеличението е калкулирано и на база на по-скъпия транспорт, на увеличаването на минималната заплата и на основните резервни части и консумативи.

Топлофикация – Сливен е въглищна централа, припомни Костов. По думите му, поисканото увеличение е свързано основно с увеличението на цената на вносните въглища, които в рамките на десет месеца са поскъпнали около четири пъти. По-скъпо е и транспортирането им, като сливенската топлоцентрала се снабдява със суровината от Узбекистан, Казахстан и др.

В поисканото увеличение ясно сме заявили колко струва производството на топлоенергия, каза Костов. Според него, услугата трябва да бъде на цена, която е поносима за гражданите и държавата би могла да субсидира и цената на топлоенергията. “Производството на топлоенергия в България в момента е на загуба, цените не отговарят на направените разходи за производството“, посочи той. Разликите, според него, стигат до 70-80 процента.

Наложените ограничения, включително от Европейския съюз, за внос на енергоносители от Русия, влияе и на пазара на въглища, каза още Павлин Костов. Цената на въглищата е скочила четири пъти.

 

Предишна ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА КЕРМЕН ОЧАКВА ПРОЕКТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПЪТЕН ВЪЗЕЛ НА МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ"
Следваща СЛИВЕН Е ДОМАКИН НА ИНФОРМАЦИОНЕН ФОРУМ ЗА БИЗНЕСА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГРЕЙНА КОЛЕДНАТА ЕЛХА НА СЛИВЕН

В Сливен снощи грейнаха светлините на коледната елха. Поводът събра малки и големи, които заедно с кмета Стефан Радев се включиха в отброяването на секундите до запалването на светлините. „В

Новини Сливен

ШОФЬОР НА ШЕВРОЛЕТ Е ЗАДЪРЖАН В СЛИВЕН

  На 14 ноември 53-годишен мъж от град Сливен, водач на лек автомобил “Шевролет“, при движение по бул. „Бургаско шосе“  не спазва дистанция и удря, движещият се пред него, лек

Новини Сливен

ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДОМАШНИТЕ СТОПАНСТВА ЗА СВИНЕ

Областният управител Чавдар Божурски разпореди да бъдат извършени проверки във всички лични стопанства за отглеждане на свине в общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Целта е да се установи