Инж. ПАВЛИН КОСТОВ: „ЩЕ НАПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ЗАДЪРЖИМ АБОНАТИТЕ СИ”
май 27, 2022 2338 Прегледи

Инж. ПАВЛИН КОСТОВ: „ЩЕ НАПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ЗАДЪРЖИМ АБОНАТИТЕ СИ”

ТЕЦ-Сливен има около 14 000 абонати и ние ще направим всичко възможно да ги задържим. Това ще се случи чрез отстъпки в цените, промоции, индивидуални договори за пределни цени.

Причина за поисканото увеличение на парното в Сливен е неколкократното поскъпване на основното гориво – въглищата. Това каза пред журналисти днес инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на „Топлофикация – Сливен инж. Ангел Ангелов“.

Драстично повишените цени на въглищата и другите компоненти са огромно предизвикателство пред ръководството на сливенското дружество. Тук е мястото да напомним, че пред 90-те години, когато Сливен беше над 120 000 души, абонатите на ТЕЦ-а бяха паднали до 3 000. Тогава се появи инж. Ангел Ангелов, който успя възроди дружеството. Днес неговите наследници в лицето на инж. Павлин Костов трябва да преодоляват нови предизвикателства.

С близо 70 на сто е увеличението на цената, която от ТЕЦ-Сливен са заявили в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От дружеството са предложили цена на топлинна енергия с гореща вода в размер на 134,72 лв./МВтч и на топлинна енергия с водна пара в размер на 114,66 лв./МВтч от 1 юли 2022 година.

Увеличението е калкулирано и на база на по-скъпия транспорт, на увеличаването на минималната заплата и на основните резервни части и консумативи.

Топлофикация – Сливен е въглищна централа, припомни Костов. По думите му, поисканото увеличение е свързано основно с увеличението на цената на вносните въглища, които в рамките на десет месеца са поскъпнали около четири пъти. По-скъпо е и транспортирането им, като сливенската топлоцентрала се снабдява със суровината от Узбекистан, Казахстан и др.

В поисканото увеличение ясно сме заявили колко струва производството на топлоенергия, каза Костов. Според него, услугата трябва да бъде на цена, която е поносима за гражданите и държавата би могла да субсидира и цената на топлоенергията. “Производството на топлоенергия в България в момента е на загуба, цените не отговарят на направените разходи за производството“, посочи той. Разликите, според него, стигат до 70-80 процента.

Наложените ограничения, включително от Европейския съюз, за внос на енергоносители от Русия, влияе и на пазара на въглища, каза още Павлин Костов. Цената на въглищата е скочила четири пъти.

 

Предишна ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА КЕРМЕН ОЧАКВА ПРОЕКТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПЪТЕН ВЪЗЕЛ НА МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ"
Следваща СЛИВЕН Е ДОМАКИН НА ИНФОРМАЦИОНЕН ФОРУМ ЗА БИЗНЕСА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТЕСТВАТ СИРЕНИТЕ КЪМ НАЦИОНАЛНАТА СИСТЕМА ЗА РАННО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

На 1 октомври 2019 г., от 11.00 часа ще се проведе тренировка с включване на интегрираната към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) Локална система за оповестяване (ЛСО)

Новини Сливен

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ‘САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПОЕТЪТ ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ ПОКОРИ СЛИВЕНСКАТА ПУБЛИКА С ПОЕТИЧНИЯ СИ ТАЛАНТ

На 12 февруари /сряда/ 2020г., в навечерието на Деня на влюбените – Св. Валентин, РБ „Сава Доброплодни” – Сливен беше домакин на вълнуващо събитие – премиерата на новата поетична книга

Новини Сливен

СТАМО ГИНЧЕВ НА 60

Той е бивш съдия в елитната „А“ група. И изключителен разказвач на истории, анекдоти и съвсем истински случки от близо и далеч. Казва се Стамо Гинчев. Днес футболният деятел събра