ИНЖ. ПАВЛИН КОСТОВ: ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧВА В ИНИЦИАТИВАТА „ЧАСЪТ НА ЗЕМЯТА“
март 27, 2019 1539 Прегледи

ИНЖ. ПАВЛИН КОСТОВ: ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧВА В ИНИЦИАТИВАТА „ЧАСЪТ НА ЗЕМЯТА“

Новият директор на Топлофикацията в гр. Сливен инж.Павлин Костов обяви, че от Дружеството са взели решение да се включат в световната инициатива „Часът на земята“. Свързахме се с него по телефона, за да ни разкаже повече за плановете на Дружеството за включване в инициативата, както и за начините, чрез които се грижат за околната среда.

 

Въпрос: Инж. Костов, разкажете ни повече за инициативата?

Отговор: В последната събота на месец март по целия свят се отбелязва Часът на земята. Инициативата се състой в масово едновременно изключване на електрическото осветление в рамките на един час. Целта на мероприятието е да се напомни на всички жители на света за изменението на климата и отпечатъка, които ние с нашата дейност оставяме върху околната среда.

Доколкото съм запознат първите инициатори на мероприятието  са австралийци и са го организирали през 2007 година и оттогава се разпространява по целия свят и се превръща в ежегодна инициатива, която се уважава и до ден днешен по цялото земно кълбо.

Милиони дружества по целия свят се включват в кампанията, за да демонстрират своята загриженост към проблемите на екологията.

 

Въпрос: Какво Ви накара да се включите в инициативата?

Отговор: Като Дружество, работещо изцяло в областта на енергетиката и произвеждащо електрическа енергия, считаме за необходимо, да покажем пред обществеността нашата загриженост към опазването на околната среда и заинтересоваността ни към непрекъснатото подобряване на екологията на Топлофикация Сливен.

В последната година всички усилия на Дружеството са насочени изцяло към подобряване на въздействието върху околната среда като основните способи са внедряването на РДФ и биомаса като допълнителни източници на енергия.

Планираме да изгасим фасадното осветление на сградата на Дружеството. Апелирам към всички българи по-често да се замислят за следата, която оставят върху околната среда. Не трябва само 1 час веднъж в годината да мислим за бъдещето на планетата, а непрекъснато да полагаме усилия за подобряване на условията, в които живеем и растат нашите деца!

През последната година повишаването на борсовата цена на въглеродните емисии, които сме задължени да купуваме ежегодно, се покачи драстично и за съжаление производствената ни дейност става все по-неизгодна икономически. Включването ни в тази инициатива представлява една инвестиция за по-малко вредни емисии.

 

Въпрос: Освен внедряването на алгтернативни горива във Вашата производствена дейност, какви други действия предприемате в посока подобряване на екологията?

Отговор: Отскоро предоставяме възможност на всички наши абонати да заявят получаването на електронна фактура, а не хартиена. Това е една малка стъпка към подобряване на екологията. Но все пак най-големите ни инициативи са внедряването на новите горива в дейността ни. Най-голямо предимство носи употребата на биомаса, тъй като изгарянето и не генерира никакви вредни емисии и е напълно щадящо за околната среда.

Освен това въведохме пределна цена за битова гореща вода от 12 лв на месец. Използването на топла вода от Дружеството е безспорно най-евтиният начин за получаване на топла вода и едновременно с това и най-екологичният.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАПОЧНА ПОДМЯНА НА ВСИЧКИ КОНТЕЙНЕРИ ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГРАД СЛИВЕН

Община Сливен, съвместно с ДЗЗД „Грийн Партнърс-БКС“ започна подмяна на всички контейнери за битови отпадъци на територията на град Сливен. Разполагането на новите контейнери ще се осъществи на етапи по

Новини Сливен

ОТ 21 ЮНИ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕНО ДВИЖЕНИЕТО ПО ЧАСТ ОТ БУЛЕВАРД „ХАДЖИ ДИМИТЪР”

На 21 юни – неделя, ще бъдат затворени за движение участъци от булевард „Хаджи Димитър“ в Сливен. Причината е началото на дейностите по благоустрояване на булеварда от 22 юни, които

Новини Сливен

ДОРА КУРШУМОВА: ЗАЩО ЗА СОФИЙСКА ФОНДАЦИЯ МОЖЕ, А ЗА СЛИВЕНСКИ – НЕ?

Общински съвет – Сливен днес даде разрешение на две фондации от нашия град да продължат договора си с общината, без търг или конкурс. През септември тази година същото предложение бе

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

nineteen + 17 =