ИНЖ. ПАВЛИН КОСТОВ: СТРЕМЕЖЪТ НИ КЪМ ПРЕМИНАВАНЕ НА ТЕЦ-СЛИВЕН НА ГАЗ Е ПОПАРЕН

ИНЖ. ПАВЛИН КОСТОВ: СТРЕМЕЖЪТ НИ КЪМ ПРЕМИНАВАНЕ НА ТЕЦ-СЛИВЕН НА ГАЗ Е ПОПАРЕН

Стремежът ни към преминаване на ТЕЦ-Сливен на газ е попарен. Това коментира пред журналисти днес директорът на ТЕЦ – Сливен инж. Павлин Костов. Причина за това са растящите цени на горивата и въглеродните емисии.

Сливенската „Топлофикация“ е на въглища, като и при тази суровина се забелязва устойчива тенденция към увеличаване на цените. Тенденция „нагоре“ има и при въглеродните емисии. Според Костов, жителите на Сливен няма да имат възможност да плащат цените на парното, ако бъде заложено изцяло на природен газ.

Той припомни, че „Топлофикация“  – Сливен има най-малко увеличение на цената на парното по-малко от 4 процента. Увеличението бе обявено от КЕВР на 1 юли, като някои от ТЕЦ-овете в страната увеличиха цените с над 30 на сто. „Постигнали сме това, обирайки голяма част от резервите, които има „Топлофикация“ – Сливен, обясни Павлин Костов. Не сме го направили за сметка на належащи ремонти.“ По думите му, цените в Сливен няма да се запазят през целия отоплителен сезон. Възможно е в началото на следващата година да има увеличение на цената на топлинната енергия.

От местната топлофикация се опитват да договарят дългосрочно доставки на местни лигнитни въглища и на внос от Русия, за да може да се осигури баланс на цените.

Инж.Костов отбеляза, че продължава разширяването на топлинната мрежа и включването на нови абонати. Въведени са били няколко блока в квартал „Българка“, както и кооперации в центъра. Продължават проектите, свързани с включване на абонати в района на площад „Левски“. Предстои да бъдат издадени строителни разрешения за топлофициране на този район, като се очаква въвеждането да стане през следващия отоплителен сезон. Към момента няма възможност да се инвестира в топлофициране на сливенския квартал „Клуцохор“, въпреки интереса на местните жители. Километър трасе струва близо милион лева, а Топлофикация – Сливен не е в състояние да направи такава инвестиция на този етап, каза той.

Договори с абонати за пределни цени на топлоенергията се сключват през целия отоплителен сезон в информационния център на Дружеството срещу областната болница.

Има готовност за включване на отоплението в града, като отделни жилищни кооперации могат да заявят и по-рано да им пуснат парното.

Цената на топлата вода продължава да бъде 9 лева за кубичен метър.

През летния сезон е бил извършен цялостен ремонт и подмяна на магистрален водопровод в района на жп гарата в града. Участъкът е бил компрометиран и е бил предпоставка за аварии.

 

 

 

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН ОТНОВО ИЗВЪРШВА ПОЧИСТВАНЕ НА РЕКИТЕ В ГРАДА
Следваща УВЕЛИЧАВАТ СЕ ЗАРАЗЕНИТЕ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ, ЗАБОЛЯЕМОСТТА ДОСТИГНА 445,5 НА 100 000 ДУШИ В ОБЛАСТТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТАРТИРА ЕЖЕГОДНАТА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРАФИКА НА ХОРА С ЦЕЛ ТРУДОВА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната Национална кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, която се осъществява с подкрепата на Посолството на

Новини Сливен

ЖЕНА ОТ СЛИВЕН ЗАГИНА ПРИ ПОЖАР

Възрастна жена е загинала при пожар в Сливен, съобщи за БТА говорителят на областната полиция Първолета Мандинска. Сигналът за пожара е подаден 9.52 часа днес, като огънят е пламнал в

Новини Сливен

ЕДИН ЧОВЕК Е ПОЛОЖИТЕЛЕН ОТ ОБЩО 28 КОНТАКТНИ НА ДВАМАТА ЗАРАЗЕНИ В СТАРЧЕСКИЯ ДОМ

Една положителна проба за коронавирус има сред изследваните 28 контактни лица на двамата заразени от Дома за стари хора в Сливен. Това сочат данните от поръчаното от Общината изследване на