ИНЖ.КОСТОВ: НУЖНО Е ДА ПРОМЕНИМ НАШЕТО МИСЛЕНЕ И ДА ГЛЕДАМЕ НА ОТПАДЪКА КАТО СТОКА
май 28, 2020 670 Прегледи

ИНЖ.КОСТОВ: НУЖНО Е ДА ПРОМЕНИМ НАШЕТО МИСЛЕНЕ И ДА ГЛЕДАМЕ НА ОТПАДЪКА КАТО СТОКА

„Необходимо е да променим нашето мислене. Трябва да гледаме на отпадъка като стока, която да бъде оползотворявана или използвана отново“. Това заяви директорът на „Топлофикация – Сливен“ инж. Павлин Костов в отговор на въпрос относно ползата за обществото от горенето на отпадъци от повереното му предприятие.

„Смятаме, че трябва да има повече фирми, които да работят активно по отношение на екологичното образование и мислене. Надяваме се „Топлофикация – Сливен“ да бъде давана като положителен пример, която оползотворява отпадъци и допринася частично за справянето на проблема с депонирането им на регионалните депа“, каза той.

Ръководителят на централата в Сливен заяви, че следейки данни и статистики на различни проучвания на тема „отпадъци“, е забелязал, че проблемът с препълването на депата е огромен.

По думите му в България определено имаме много да догонваме другите страни по отношение на организацията, извозването и преработката на отпадъци. Експертът бе категоричен, че цялото общество трябва час по-скоро да започне да търси варианти за решение на проблема с трупането на отпадъци, което представлява голям проблем за околната среда.

„Смятам, че до известна степен има промяна в съзнанието на хората и повечето разбират, че не е достатъчно просто да изхвърляме продукта за еднократна употреба в контейнера“, заяви още той.

Инж. Павлин Костов отбеляза, че трайното решение на проблема с отпадъците не може да стане твърде бързо.

„Години наред сме трупали боклук в депа, без да отчитаме, че това е много по-вредно, отколкото да ги преработваме. Ако искаме да запазим нашата природа и здраве, трябва да вземем пример от успешно разработените технологии на европейските страни и да започнем да ги прилагаме“,  подчерта изпълнителният директор на „Топлофикация – Сливен“.

epicenter.bg

Предишна КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН
Следваща МЕРКИТЕ В ГЪСТО НАСЕЛЕНИТЕ КВАРТАЛИ В СЛИВЕН ОГРАНИЧИХА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОВИД - 19

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КАНДИДАТЪТ ЗА КМЕТ НА МК „ДВИЖЕНИЕ ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА“: АКО СЛИВНАЛИИ САМИ НЕ СИ ПОМОГНЕМ, НЯМА КОЙ ДА ГО НАПРАВИ

Румен Бозуков е кандидат за кмет на Сливен от името на МК „Движение заедно за промяна”. 45-годишният юрисконсулт на фирма е завършил икономика и право. Баща е на 3 деца.

Новини Сливен

НЕИЗВЕСТЕН ГРЪМНА КУЧЕ В СЛИВЕН, ИЗДИРВАТ ГО

Полицейски служители, определени за работа по Зоополицията, издирват извършител, причинил наранявания на куче в сливенския квартал „Речица“. В 21,00 часа снощи в РУ-Сливен е получен сигнал за намерено простреляно куче.

Новини Сливен

ЕДНА МИРНА СЕСИЯ, КОЯТО ПРИКЛЮЧИ ЗА 70 МИНУТИ

Общински съвет-Сливен даде съгласие да бъде подписан меморандум за сътрудничество между Община Сливен и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. В мотивите на вносителя – кметът Стефан Радев, се посочва, че