ИНЖ.КОСТОВ: НУЖНО Е ДА ПРОМЕНИМ НАШЕТО МИСЛЕНЕ И ДА ГЛЕДАМЕ НА ОТПАДЪКА КАТО СТОКА
май 28, 2020 1097 Прегледи

ИНЖ.КОСТОВ: НУЖНО Е ДА ПРОМЕНИМ НАШЕТО МИСЛЕНЕ И ДА ГЛЕДАМЕ НА ОТПАДЪКА КАТО СТОКА

„Необходимо е да променим нашето мислене. Трябва да гледаме на отпадъка като стока, която да бъде оползотворявана или използвана отново“. Това заяви директорът на „Топлофикация – Сливен“ инж. Павлин Костов в отговор на въпрос относно ползата за обществото от горенето на отпадъци от повереното му предприятие.

„Смятаме, че трябва да има повече фирми, които да работят активно по отношение на екологичното образование и мислене. Надяваме се „Топлофикация – Сливен“ да бъде давана като положителен пример, която оползотворява отпадъци и допринася частично за справянето на проблема с депонирането им на регионалните депа“, каза той.

Ръководителят на централата в Сливен заяви, че следейки данни и статистики на различни проучвания на тема „отпадъци“, е забелязал, че проблемът с препълването на депата е огромен.

По думите му в България определено имаме много да догонваме другите страни по отношение на организацията, извозването и преработката на отпадъци. Експертът бе категоричен, че цялото общество трябва час по-скоро да започне да търси варианти за решение на проблема с трупането на отпадъци, което представлява голям проблем за околната среда.

„Смятам, че до известна степен има промяна в съзнанието на хората и повечето разбират, че не е достатъчно просто да изхвърляме продукта за еднократна употреба в контейнера“, заяви още той.

Инж. Павлин Костов отбеляза, че трайното решение на проблема с отпадъците не може да стане твърде бързо.

„Години наред сме трупали боклук в депа, без да отчитаме, че това е много по-вредно, отколкото да ги преработваме. Ако искаме да запазим нашата природа и здраве, трябва да вземем пример от успешно разработените технологии на европейските страни и да започнем да ги прилагаме“,  подчерта изпълнителният директор на „Топлофикация – Сливен“.

epicenter.bg

Предишна КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН
Следваща МЕРКИТЕ В ГЪСТО НАСЕЛЕНИТЕ КВАРТАЛИ В СЛИВЕН ОГРАНИЧИХА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОВИД - 19

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

УЧЕНИЦИ ОТ ППМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ СПЕЧЕЛИХА ТРЕТО МЯСТО В НАЦИОНАЛНИЯ ТУРНИР „ДЖОН АТАНАСОВ“

Tрето място заслужиха учениците Стоян Минчев и Деян Пейчев от 12. клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ гр. Сливен в Националния есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“. Те се представиха

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ СРЕЩНА С УЧЕНИЦИ С НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ СЪСТЕЗАНИЯ И КОНКУРСИ

Кметът Стефан Радев се срещна днес с ученици от Сливен с високи постижения от национални и международни състезания и конкурси. Срещата се проведе в заседателната зала на Общината. Кметът поздрави

Новини Сливен

НЕЗАВИСИМО ОТ УСЛОЖНЕНАТА ОБСТАНОВКА ВЪВ ВРЪЗКА С COVID 19 „ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН“ ЕАД ПРОДЪЛЖАВА ДА ОБСЛУЖВА КЛИЕНТИТЕ СИ

  „Информационният център“ на „Топлофикация Сливен“ ЕАД остава отворен за клиентите, независимо от извънредното положение, което е въведено във връзка с COVID 19. Центърът за обслужване на потребители работи от