„ИМУНИЗИРАЙТЕ ДЕЦАТА СИ И ВЯРВАЙТЕ НА ЛЕКАРИТЕ“

„ИМУНИЗИРАЙТЕ ДЕЦАТА СИ И ВЯРВАЙТЕ НА ЛЕКАРИТЕ“

Родители, имунизирайте децата си и вярвайте на лекарите. Това призоваха днес д-р Петя Балулова, директор на РЗИ – Сливен и д-р Даниела Калева,  директор на Дирекция „Надзор на заразните болници“ в инспекцията.

Ръководството на РЗИ – Сливен застана пред журналисти по повод Европейска имунизационна седмица.

Световната здравна организация (СЗО) съвместно със здравните власти за десета поредна година организира провеждане на Европейска имунизационна седмица за периода 23-29.04.2018 г. Основната цел е повишаване на имунизационния обхват чрез обогатяване на информираността на родители, здравни работници, медии и др. за значимостта на имунизациите за здравето и благоденствието на всеки един човек.

Фокусът на седмицата е насочен към имунизацията като лично право и споделена отговорност за намаляване на неимунизираните лица и постигане на добро здраве.

„Ползите от ваксините надвишават многократно опасностите от тях. През 2017 г. в България са правени милиони имунизации и е констатиран само един случай на страничен ефект. Този процент е изключително нисък. Ваксините са безопасни, защото за да се пусне на пазара един биологичен продукт, той преминава през изключително сериозни изпитания  в продължение на години. Отказът от имунизации крие различни рискове. Основният е разболяване. Възможно е и имунизирано лице да се разболее, но при него заболяването протича значително по-леко. Могат да се разболеят и много други хора, които са неимунни. Така, че един заболял може да доведе д заболяването на много други хора. Не зная дали родителите, които правят отказ от имунизация, имат идея, че отказвайки те не правят най-доброто за тяхното дете. В Сливен имаме снижение на заболеваемостта на туберкулоза от 36 случая през 2014 г на 27 случай през 2017 г., вирусният хепатит също се снижава от 27 случая от 2014 на 17 през 2017 г. Излишно е да коментирам, че преди въвеждането на ваксини тези заболявания са били много по-разпространени. Призовавам хората да се информират от надеждни източници. Не е нормално даден човек, който няма връзка с медицината да разчита на информация от съседката. Хората трябва да знаят, че ваксините са за полза. Отказът от имунизация означава родителят да поеме риск за детето си. Това дете може да стане източник на инфекция за другите деца. То може да се разболее на база на носителството на база на имунизиран. Хубаво е, че законодателството обвързва имунизацията със социални надбавки и прием на деца в детски градини. Но това не е достатъчно. Трябва всички родители да се информират и да вярват на своите лекари. Ваксините имат и икономически ефект, защото лекуването на болни хора е много по-скъпо от превенцията“, каза д-р Калева.

В уеб страницата на Министерство на здравеопазването и уеб страницата на РЗИ са публикувани информационни материали и видеоклип на СЗО (https://www.youtube.com/watch?v=VAG8hFIC-71 ) , в които можете да намерите отговори на много въпроси свързани с ваксинопредотвратимите заболявания, действието на ваксините и имунизациите като ефективен инструмент за опазване на общественото здраве.

 

Предишна НАД 400 000 ЛЕВА ГОДИШНО ЩЕ СТРУВА ОБЩИНСКАТА ПОЛИЦИЯ В СЛИВЕН
Следваща ИЗГРАДЕНА Е ВТОРА КОЛУМБАРНА СТЕНА НА НОВИТЕ СЛИВЕНСКИ ГРОБИЩА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА ПОЕМА РЪКОВОДСТВОТО НА „ПАЗАР ЗА ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЦВЕТЯ“ АД – СЛИВЕН

  Правителството прие разпореждане, с което определи министъра на икономиката да упражнява правата на държавата като акционер в капитала на „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ АД, гр. Сливен. Досега

Новини Сливен 0 коментара

В СЛИВЕН СТАРТИРА БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ „КАПАЧКИ ЗА ДОБРИ ДЕЛА“

През април в Сливен стартира благотворителна кампания на фондация „Обществено развитие“ под надслов „Капачки за добри дела”. Целта на начинанието е събиране на пластмасови капачки, които да бъдат предадени за

Новини Сливен 0 коментара

НА 20 МАЙ ИЗРАЗЯВАМЕ СЪПРИЧАСТНОСТТА СИ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май, тази година преминава под мотото „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

one × 5 =