ИМА ЛИ НАИСТИНА РАВЕНСТВО МЕЖДУ ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ В БЪЛГАРИЯ? „ИДЕАЛНИЯТ ХОРИЗОНТ 2030“ НА ООН И НИЕ – ПРОДЪЛЖЕНИЕ
29.02.2024 1019 Прегледи

ИМА ЛИ НАИСТИНА РАВЕНСТВО МЕЖДУ ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ В БЪЛГАРИЯ? „ИДЕАЛНИЯТ ХОРИЗОНТ 2030“ НА ООН И НИЕ – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Глобална цел 5: Постигане на равенство между половете и овластяване на всички жени и момичета

Петата цел е специално посветена на овластяването на момичетата и жените . Той засяга равенството между половете и има за цел да сложи край на всички форми на дискриминация и насилие срещу жени и момичета по света. Дефинираните цели се отнасят до: борбата срещу дискриминацията и насилието срещу жени, достъпа на жените до ръководни позиции и позиции за вземане на решения и всеобщия достъп до сексуални и репродуктивни права. Той действа във взаимовръзка с 16-те други ЦУР: позволява разработването и прилагането на всички обществени политики през призмата на пола и насърчава прилагането на политики, посветени на борбата срещу неравенствата, които продължават да съществуват и изискват положителни мерки в полза на жените.

Глобална цел 5 и България:

Има ли наистина равенство между жените и мъжете в България? Или продължава да битува схващането за превъзходството на силния пол?

Жените в България имат право да работят на всички позиции в йерархичните структури. Но дали е така? В управителните и надзорните съвети в България съотношението между жени и мъже са 19% на 81%! Въпреки много, което се е направило, все още има значителни разлики в заплащането на труда при жените и мъжете при свършване на една и съща работа!

Но това с което трябва да продължим да се борим е насилието върху жени и деца!

Какво трябва да направи обществото да се пребори с остарели схващания като „Че какво толкова, сигурно си е заслужила боя“?

Трябва да продължим обществения натиск върху политиците, започнал с масовите протести по случая с накълцаното момиче Дебора!

Тази публикация е част от проект „За да действаш, трябва да разбираш“ на Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“, финансиран от Фондация  „Чарлз Стюарт Мот“   по Програмата „Глобални предизвикателства Местни решения“,  управлявана от Академията за развитие на филантропията в Полша.

 

Предишна БИЗНЕСМЕНЪТ ИВАН ДЕНЧЕВ ДНЕС ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН ЗА 17 ПЪТ
Следваща ЮИДП, ДПП „СИНИТЕ КАМЪНИ“, РДГ-СЛИВЕН И ОБЩИНА СЛИВЕН ОБЯВЯВАТ КОНКУРС ЗА КЪС РАЗКАЗ И СТИХОТВОРЕНИЕ НА ТЕМА “ГОРАТА Е ЖИВОТ И СПОДЕЛЕНА ОТГОВОРНОСТ”

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

УЛИЦИТЕ „АЛ. С. ПУШКИН“ И „ПЕТКО Д. ПЕТКОВ“ В СЛИВЕН СТАВАТ ЕДНОПОСОЧНИ

Улиците „Ал. С. Пушкин“ и „Петко Д. Петков“ стават еднопосочни с цел облекчаване на трафика, особено на възлови места – около ОУ „Димитър Петров“ и около Военна болница. Идеята е заложена

Новини Сливен

СУШИ БАР „GUEST“ В СЛИВЕН ЗАПОЧВА РАБОТА НА 19 АВГУСТ

Едно от най – популярните заведение в Сливен – суши бар „Guest”, който се намира в S Mall,  до църквата „Св. Димитър”, отново отваря врати в понеделник, 19 август. „С

Новини Сливен

НА 19 ДЕКЕМВРИ ЩЕ БЪДАТ ВРЪЧЕНИ НАГРАДИТЕ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА НАЙ-ДОБРИ СПОРТИСТИ

Община Сливен ще връчи за пореден път годишните награди за най-добри спортисти, най-добър треньор, най-добър отбор от колективните спортове, най-добър спортист с увреждания и за „Бъдеща звезда“ за 2023 г.