ИЛИЯ КРЪСТЕВ, ИЗЪПЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА A DATA PRO, ПРЕД SLIVENINFO: НЯМА ПО – ДОБРА ИНВЕСТИЦИЯ ОТ ТАЗИ В ОБРАЗОВАНИЕ

ИЛИЯ КРЪСТЕВ, ИЗЪПЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА A DATA PRO, ПРЕД SLIVENINFO: НЯМА ПО – ДОБРА ИНВЕСТИЦИЯ ОТ ТАЗИ В ОБРАЗОВАНИЕ

Роден в гр. Сливен, Илия Кръстев е изпълнителен директор на A Data Pro и председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес, услуги и технологии (AIBEST). Една от мисиите, които поставя пред себе си, е осигуряването на възможности за развитие на млади таланти от цялата държава. Илия вярва, че прякото участие на бизнеса в обучението на децата и студентите трябва да е все по-активно, за да може младите хора да изградят ясна представа за себе си и за очакванията, които стоят пред тях, не само от икономическа гледна точка, но и от обществото като цяло.

 

 

Въпрос: Г-н Кръстев, защо ръководената от Вас компания A Data Pro реши да подкрепи фондация “Училищна Телерик Академия” и нейната образователна програма?

 

Фондация „Училищна Телерик Академия“ работи за развитие на уменията на дигиталното бъдеще при ученици от 1 до 12 клас. Вярата в потенциала и развитието на младото поколение е водеща ценност за мен и компанията, която управлявам, затова целим да подпомагаме със средства и популяризация на подобни фондации и инициативи. Светът е в постоянно движение, което се отразява също на услугите и продуктите, които използваме в ежедневието си. 

Обучителни програми като “Училищна Телерик Академия” подготвят младото поколение за живота им след завършване на средното образование, поставят ги в по-добра конкурентна позиция на пазара на труда и позволяват по-лесно и ефикасно адаптиране към постоянно променящите се условия. Подкрепяйки такива проекти, вярвам, че даваме възможност за развитието на нови таланти от цялата държава, таланти, които след това биха могли да използват придобитото знание, за да се развиват и постигат успехи в България. 

 

Въпрос: Как точно се роди идеята и кое Ви амбицира да я осъществите?

 

Решението да подкрепя “Училищна Телерик Академия” беше наистина лесно за мен, защото вярвам, че такъв тип инициативи предоставят достъп до знания и умения, които се характеризират с високо търсене на пазара на труда. Няма по-добра инвестиция от тази в образование. Радвам се, че тази година учениците от гр. Сливен имат възможност също да се обучават безвъзмездно и трупат ценно знание за едни от най-търсените умения на пазара.

 

Вярвам, че за да постигаме успехи, както като бизнеси, така и генерално като държава, възможностите не бива да са съсредоточени само в няколко големи града в страната. Делокализацията на работното място, която се стимулира още повече около COVID-19, е шанс за хората да получат достъп до различни работни места, да се развиват в професиите на бъдещето и да допринасят по този начин към средата, в която живеят, независимо от мястото, където се намират. За да може, обаче, хората да се възползват от новите възможности на пазара на труда, е необходимо да има условия за това. Младото поколение трябва да има достъп до необходимите образователни ресурси, за да отговори адекватно на търсените дигитални компетенции и умения. Един от начините, по които това може да бъде постигнато, е с помощта на организации като “Училищна Телерик Академия”.

 

Фондацията съществува от 2010 година, а от създаването ѝ до днес в нея са се обучавали над 14 500 ученици. Те предоставят безплатно обучение по програмиране и дигитални науки, помагат на учениците да изградят ключови умения и познания, които да ги превърнат в дигитални лидери, търсени специалисти и активни граждани.

 

Въпрос: Създаденият от Вас мениджмънт екип прави това вече 10 години. Какво удовлетворение Ви носи подобна деятелност?

 

Аз и екипът ми вярваме, че е необходимо да подпомагаме развитието на общността, в която живеем, като по този начин градим една иновативна и конкурентоспособна бизнес среда. Подкрепата, насочена към образователни и предприемачески инициативи би увеличила достъпа до информация и ресурси, които могат да се окажат ключови за личностното и професионалното развитие на младите. Знанието, че именно нашата компания може да стимулирала индиректно някого да открие своята страст към дигиталното и да постави началото на успешна кариера, определено действа удовлетворяващо и мотивиращо. 

 

Като част от нашата визия да подпомагаме младото поколение, по-рано тази година, A Data Pro подкрепи също събитието на ABLE Activator – Weekend Startup Crash course, проведено в гр. Бургас, а в началото на декември и ABLE  Weekend Activator, който се случи в Стара Загора. 

 

Целта, която имахме бе да подпомогнем повече амбициозни, млади хора да генерират иновативни идеи и да придобият умения за развитие на реален бизнес. Ще се радваме да продължим да се включваме активно там, където има възможност за създаване на партньорство между бизнеса и образованието.

 

Въпрос:  На практика програмата започва с деца от първи клас. Не е ли това твърде ранна възраст за подобен тип обучение?

 

Разбирам притеснението на родителите, свързано с ранните обучения по дигитални умения. Истината обаче е, че децата ни попиват много по-бързо и по-лесно информация, а също и изграждат своите навици точно през първите години от живота си. За разлика от нормалните видео игри или принципните програми, които се демонстрират в училище, курсове като тези на „Училищна Телерик Академия“ предоставят много по-полезни знания, посредством целенасочен подход и възможност за придобиване на практически опит. 

 

Важно е още от ученическа възраст хората да свикнат да се стремят да учат не само в рамките на училищната програма, да бъдат любопитни и да се интересуват от разнообразни теми. Дигиталните умения и знания са тези, които могат да поставят учениците в по-добра позиция, когато се окажат на пазара на труда. 

 

Освен академичните и професионални знания, които ще придобият участниците в академията, те ще имат възможност да работят над своето личностно развитие и развитие на така наречените “меки умения”, включващи комуникация, отговорност, правилно разпределяне на време, умение да се справят с неуспехите и други.

 

Въпрос: Всъщност има ли крайна спирка обучението в средния курс, или то преминава и във висшите учебни заведения?

 

Всички сме чували фразата: “Човек се учи, докато е жив.” Това важи и за придобиването на знания в дигиталния свят. Имайки предвид бързата скорост на развитие и промяна, даже бихме могли да кажем, че за него важи с още по-голяма сила. Услугите, които фондацията предлага, също отразяват това. Ако посетите сайта на самата „Телерик Академия“ ще откриете опции за курсове както за млади професионалисти, така и за по-възрастни, нуждаещи се от напътствия или опреснителни курсове. 

 

До днес фондацията е обучила над 14 500 деца от 41 населени места из цяла България. “Училищна Телерик Академия” продължава да се разширява, което носи истинска радост и надежда, че все повече млади хора ще имат възможност да придобият повече знания и да се докоснат до дигиталното по адекватен и здравословен начин. Все по-честото внедряване на автоматизирани алгоритми и създаването на решения, уповаващи се на технологията, ме навеждат на мисълта, че необходимостта от такива курсове само ще продължава да расте.

 

Въпрос: Академията вече стъпи и в Сливен, Вашият роден град. Какво ще пожелаете на учениците от Сливен, които посягат към едно дигитално бъдеще чрез обучителните курсове? 

 

Бих ги насърчил да мислят за обучението като приключение или като отворена врата към тяхното бъдеще. Чудесно е, ако се стремят чрез курсовете да изградят добри практични знания, както и да развиват качества като иновативно мислене и адаптивност, защото сферата на дигиталните технологии е сферата на динамиката и постоянното развитие. Именно това е, което я прави не само високо продуктивна, но и изключително интересна. 

 

Въпрос: Като професионалист с дългогодишен опит и наблюдение, кои бихте казали, че са едни от най-ценните умения, на които се дължи успехът във Вашата работа и които е добре един млад кадър да развие, ако желае да изгради кариера в сферата на дигиталните технологии? 

 

A Data Pro обединява редица фактори, които ни изграждат като добре работещ механизъм в сферата на медийните и бизнес анализи повече от 20 години. В сърцето на успеха на компанията стои високото ниво на експертиза, ефективното сътрудничество вътрешно в екипа, както и умението да направим нашите клиенти не просто получатели на дадената услуга, а партньори в цялостния процес на изпълнение на тази услуга. 

 

В този ред на мисли, бих казал, че един млад човек, който желае да се развива в сферата на иновативните технологии може да бъде успешен, ако чрез своето обучение развива умения за работа в екип и ефективна комуникация. Те са и ще бъдат в бъдеще от съществено значение за това дали изпълнението на даден кадър е успешно в процеса на работа.

 

Въпрос: Накрая ще Ви помоля за едно кратко обръщение към родителите и учителите, които са били и ще бъдат партньори на Академията. 

 

„Училищна Телерик Академия“ предоставя учебна програма с високото качество. Екипът е изграден от топ професионалисти, които могат да предадат на учениците необходимите знания и умения за развиване на успешна кариера в дигиталния сектор.

За да имат успех подобен тип образователни програми, те неминуемо имат нужда от подкрепа на локално ниво. Дълбоко вярвам и наблюдавам полезността от алтернативните форми на обучение не само за учениците, но и за общността, в която живеят. Подобен вид партньорство представлява инвестиция в едно перспективно бъдеще за всички.

 

 

Георги Мангинов 

Предишна ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ПОДКРЕПЯ БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА КАУЗА НА ГИМНАЗИЯТА ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА
Следваща МАЛКАТА ХУДОЖНИЧКА КРИСИЯ МИТРЕВА ПОСЕТИ ОБЩИНА КОТЕЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВИ СТУДЕНТИТЕ ОТ „ФАКУЛТЕТ И КОЛЕЖ – СЛИВЕН“ ЗА НОВАТА АКАДЕМИЧНА ГОДИНА

С тържествена церемония днес беше открита новата академична година в Инженерно-педагогически факултет и Колеж – Сливен към Технически университет – София. На събитието присъства кметът Стефан Радев, който приветства студентите

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ КЪМ КАМПАНИЯТА „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО“

Община Сливен ще се включи към кампанията „Да изчистим България заедно”, организирана от BTV Media Group на 14 септември. За групите от доброволци ще бъдат осигурени чували, които могат да

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН ПО СЛУЧАЙ 6 МАЙ – ДЕН НА ХРАБРОСТТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Уважаеми дами и господа, За мен е удоволствие да ви поздравя по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия. Още от сформирането си, въоръжените ни сили са се