ИКОНОМУЗЕЙ – КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО КАТО РЕСУРС ЗА АКТИВИРАНЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА
02.02.2023 387 Прегледи

ИКОНОМУЗЕЙ – КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО КАТО РЕСУРС ЗА АКТИВИРАНЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА

Нова проява на културно творчество и културно предприемачество – Икономузей ще бъде създадена с реализиране на проекта „Активиране на младежта в Котел за иновативно предприемачество в културното наследство“, подкрепен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Община Котел ще изпълнява проекта в партньорство със сдружение „Център за интерпретиране на наследството“ и Кралското норвежко общество за развитие. Заедно организациите планират да превърнат културата и културното наследство в ресурс за активиране на младите хора от етническите общности (българи, роми, каракачани и турци) за иновативно предприемачество.

Икономузей е нов бизнес формат, заимстван от Норвежкия партньор, реализирал 13 Икономузея в Норвегия. Форматът е базиран върху нематериалното културно наследство и занаяти на четирите етнически общности, позволяващ им да практикуват културни традиции по икономически жизнен и устойчив начин.

В рамките на проекта ще бъдат обучени 16 представители на местните етноси и 20 човека от експертния персонал на бенефициента в предприемачество в културните индустрии и качествено интерпретиране на наследството, по критерии и стандарти, приети от международната общност, в унисон с документи на ЮНЕСКО, ИКОМОС, конвенциите ФАРО на ЕК и др., и в усвояване на техники за привличане на публики, според разработен по проекта план.

В рамките на Икономузей ще бъде създадена и реализирана нова културна проява, „Визия и звук“, като пилотна сценична, доброволна самодейна изява извън театъра, свързана с пресъздаване на културната традиция/ритуал Гергьовден, празнуван от всички етнически общности. Тя ще бъде осъществена чрез техниките на живото интерпретиране и представена по време на фестивала „Етноси, багри и котленски килим“, провеждан в местността „Изворите“ край Котел.

Норвежкият партньор ще се включи с методология и обучение за изграждане на Икономузея, консултиране по изграждането му, участие в проявата „Визия и звук“, с представяне на норвежки Икономузей и образци от членовете му. Ще бъде създаден кът на Икономузей в гр. Котел.

 

Предишна ЗАСЕГНАТИ УЛИЦИ И УЧАСТЪЦИ, ПО КОИТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ СТРОИТЕЛНО- МОНТАЖНИ РАБОТИ В ГР. СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

26 ОКТОМВРИ – НЕУЧЕБЕН ЗА УЧИЛИЩАТА В ОБЩИНА СЛИВЕН. ЗА ПРАЗНИКА – ИЛЮМИНАЦИИ В 20 ЧАСА

Традиционно, 26 октомври – Димитровден, празникът на Сливен, ще бъде неучебен за всички ученици от училищата, разположени на територията на община Сливен. Заради високата заболеваемост от коронавирус тази година не

Новини Сливен

ПРАЗНИКЪТ ТОДОРОВДЕН СЪБРА МНОГО ГРАЖДАНИ НА СПОРТНАТА БАЗА В КОТЕЛ

Въпреки почивния ден, много граждани бяха дошли на празника, организиран от Община Котел по случай Тодоровден. С всяка изминала година хората от Котел идват, за да спазят традицията и да

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЯТА ВАСИЛ МАРИНОВ – ШВЕЙКА Е 5-ти В КАТЕГОРИЯ ДО 109 КИЛОГРАМА НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ

Сливналията Васил Маринов – Швейка завърши на пето място в категория до 109 килограма на Европейското първенство по вдигане на тежести в Ереван (Армения). Маринов завърши с двубой от 374 килограма,